promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Boeuf bourguignon z winem malinowym i rydzami na maśle

Czas
przygotowania
4 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Od dawien dawna zabierałem się za ten przepis. Niestety, perspektywa wlania do dania całej butelki czerwonego wina napawała mnie niepokojem. Jak to? Będę musiał kupić co najmniej dwie. Po drugie, kiedy jak kiedy, ale dania "winne" najlepiej smakują właśnie jesienią, kiedy zaczynamy próbować pierwszych przetworów słonecznego lata. Tak było z moim winem malinowym, które zrobiłem w sierpniu 2013. Niedawno zakorkowałem kilka butelek młodego wina, ale zostało też trochę, by zabawić się w kuchni.
Kuchnia francuska zaczyna coraz częściej  kusić mnie swoim wyrafinowaniem. Uwielbiam prostą, włoską kuchnię, ale zaczynam odczuwać nudę. Danie, które mam przyjemność zaprezentować, to klasyka francuskiej Burgundii (historyczna kraina w centralnej Francji, która słynie produkcji wina). Nie zaskakuje fakt, że mieszkańcy tego regionu, którzy mieli pod dostatkiem wina, dusili w nim wołowinę. Te dwa składniki są w tym daniu niezbędne. Jeśli chcielibyśmy zredukować przepis do minimum, poleciłbym obsmażyć wołowinę i dusić ją kilka godzin w butelce wina, aż do uzyskania zredukowanego, aromatycznego sosu.
Przed przystąpieniem do gotowania tej potrawy przejrzałem kilkanaście przepisów z różnych źródeł szukając uniwersum. Jak mogłem się spodziewać, każdy przepis był inny. To, co możecie przeczytać i zobaczyć na łamach Magicznego, to uproszczenie popularnego przepisu Julii Child z uwzględnieniem mojej skłonności do ułatwiania oraz dodawania lokalnych składników. Byłem ciekaw, jak wspaniale będzie smakowała wołowina z dodatkiem wina malinowego, które sam zrobiłem. Jako dodatek do potrawki proponuję nasz pęczak oraz sezonowe grzyby leśne smażone na maśle z rozmarynem.

Składniki

Boeuf bourguignon

  • Wołowina: 1 kg (może być tanie mięso na gulasz)
  • Wino czerwone wytrawne: 0,7 litra
  • Bulion wołowy: 250 – 500 ml (ja użyłem rosołu z kaczki)
  • Boczek surowy: 250 gram
  • Masło klarowane: 150 gram
  • Czerwona cebula: 1 średnia
  • Pomidor: 1 duży
  • Marchew: 2 średnie
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Świeży tymianek: 5-10 gałązek
  • Mąka pszenna: 2-3 łyżki
  • Liść laurowy: 1-2 listki
  • Pęczak: szklanka
  • Rydze/kurki/borowiki/ podgrzybki: 500 gram
  • Rozmaryn: 1 gałązka
  • Sól, pieprz

Wykonanie

1. Zorganizuj sobie ok. 4 godzin czasu i 2 butelki wina. 1 butelkę wlej do garnka, a drugą w siebie.
2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z łyżką klarowanego masła, by mu pomóc wytopić tłuszcz. Kiedy skwarki będą już przyrumienione i tłuszcz się wytopi, przełóż je do dużego garnka z grubym dnem. Boczek w ciągu 3 godzin duszenia praktycznie rozpłynie się w sosie. Wołowinę pokrój na duże, ok 5 cm kawałki. Obsmaż na powstałym z boczku gorącym tłuszczu z każdej strony. Przełóż do garnka. Wsyp 2-3 łyżki mąki i wymieszaj, by dokładnie pokryła mięso.
3. Pokrój cebulę w piórka, a marchewkę w plasterki. Odlej tłuszcz i na tą samą patelnię dodaj 2 łyżki klarowanego masła. Podsmaż cebulę i marchewkę przez 5 minut. Przełóż do garnka. Patelnię zdeglasuj przy pomocy połowy szklanki wina i przelej do garnka.
4. Włącz grzanie pod naczyniem. Dolej resztę wina i tyle bulionu, by przykrywał całe mięso. Obierz pomidora ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zblenduj i wlej do gotującej się potrawki. Dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku. Dodaj tymianek i liście laurowe.
5. Kiedy wszystko pogotuje się pół godziny, zmniejsz gaz do minimum (tak, by tylko lekko bulgotało) i duś dalej przez ok 2,5 do 3 godzin. W połowie czasu dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Pod koniec duszenia ugotuj pęczak na sypko, pokrój grzyby na paski i usmaż je na maśle z rozmarynem. Dopraw do smaku. Można podawać w głębokim lub płaskim talerzu, z kaszą, pure ziemniaczanym, frytkami i grzybami leśnymi z patelni. Koniecznie z winem, które było dodawane do potrawy! Bon appétit!

One comment on “Boeuf bourguignon z winem malinowym i rydzami na maśle”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab