powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Śledzie smażone z frytkami z pietruszki i aioli na oleju z pestek dyni

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czasami, szczególnie w zimie mam ochotę na proste przyjemności. Surowy klimat, małe, chrupiące rybki, trochę cytryny, sól morska i frytki. Do tego dobre, pasujące do wszystkiego piwo. Rybę wybieram starannie. Już wiem, że jedzenie popularnych ryb ((dorsz, łosoś (dziki), halibut)) przyczynia się do degradacji ich populacji, więc wybieram rybę, której jest sporo i, której zasoby kontrolowane są przez organizacje takie jak MSC (Marine Stewardship Council). W moim przypadku będzie to śledź. Przyznam szczerze, że jadłem kilka razy w postaci innej niż marynowany (śledź pieczony), ale w takiej postaci spróbowałem pierwszy raz w 2015 roku w Gdyni w Tawernie Orłowskiej. Było do danie kontrowersyjne przez swoje ości. Część była chrupiąca, a część jednak drażniąca gardło. Ja postanowiłem, że kupię trochę mniejsze śledzie i już wiem, że zrobiłem dobrze. takie małe śledzie mają bardzo delikatne ości, które w gorącym tłuszczu robią się idealnie chrupiące.
Danie jest proste, ale dopełnia je piwo, które postanowiłem otworzyć na tę okazję. Jest to 3 Monts (fr. trzy wzgórza) z browaru Brasserie St. Sylvestre. Piwo jest delikatne i orzeźwiające. Idealny balans do słonego i cytrynowego charakteru mojego dania. Jak będziecie zabierali się za chrupiącego śledzia, koniecznie zaopatrzcie się w odpowiednie piwo, które jest dla mnie częścią propozycji.

Składniki

Crupiące śledzie

  • 10 świeżych śledzi
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szklanka mąki pszennej do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 100 ml oleju z pestek dyni
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka octu z jabłek
  • ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cytryna i natka pietruszki

Wykonanie

  1. Śledzie wypłukać i osuszyć. Większe sztuki przeciąć na dwa filety wzdłuż kręgosłupa. Posolić, popieprzyć i oprószyć delikatnie mąka pszenną.
  2. Pietruszkę wymyć i osuszyć. Nie trzeba jej obierać, ponieważ skórka będzie chrupiąca. Pokroić w słupki.
  3. W garnku lub frytownicy rozgrzać olej rzepakowy do 170 stopni. Na gorący olej wrzucić pietruszkę i smażyć do rumianego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie można jeszcze podnieść temperaturę do 190 i usmażyć śledzie do zrumienienia. Wysoka temperatura sprawi, że ości będą chrupiące. Śledzie również trzeba odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Do frytek i śledzia można podać sos aioli. połączyć dwa żółtka z posiekanym czosnkiem, łyżką soku z cytryny, łyżeczką octu, solą i pieprzem. Ubić trzepaczką lub mikserem i co kilka sekund wlewać łyżeczkę oleju z pestek dyni aż do uzyskania puszystej emulsji. Aioli można wcześniej schłodzić.

One comment on “Śledzie smażone z frytkami z pietruszki i aioli na oleju z pestek dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab