informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Botwinka ze szparagami

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Jestem szczęśliwy, że w końcu mamy w Polsce sezon na warzywa. Odwieczny cykl w naturze. Jak w "Chłopach"... W tym sezonie odkryłem o dziwo, że warzywa sprowadzane w zimie z Europy Południowej czy Afryki Północnej, nie są takie złe. Z ręką na sercu, jadłem w zimie smaczne pomidory, a cukinie i bakłażany były częstym gościem w mojej kuchni. Zanim jednak zrodzi się w Was chęć dowalenia mi za tę opinię w komentarzach, uprzedzam, że nie ma nic lepszego niż świeże warzywa od gospodarza w polskim sezonie. No, może pomidory jadłem lepsze np. w Gruzji.

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


 

Botwinka to dla mnie zupa - kwintesencja początku tego sezonu. Buraki, a z nimi ich liście, przeżywają prawdziwy, należny im boom. Mam wielką nadzieję, że liście buraka będzie można kupić jak dzisiaj sałatę. Są genialne jako sałatka, na surowo. Liście buraka to wielki skarb, dlatego dodaję je do zupy na sam koniec. Chcę je tylko podgotować i zjeść je w jak najświeższej postaci. Do tej sezonowej zupy dodajcie trochę szparagów. Botwinka dzięki nimi wzniesie się na kolejny poziom zajebistości. Przestanie być zupą, którą kojarzycie sentymentalnie z dzieciństwem. Podaję oczywiście z koperkiem i ugotowanym na półtwardo jajkiem.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
0. Zadanie rozpocznij od ugotowania dobrego, aromatycznego bulionu z warzyw korzeniowych, pora, palonej cebuli i dwóch rodzajów mięs z kością: wołowego i drobiowego. Ugotuj też jajka na półtwardo. Wystarczy jak wyciągniesz je po 7 minutach od umieszczeniu we wrzątku z łyżeczką sody oczyszczonej i zalejesz je zimną wodą.
1. Przygotuj wszystkie warzywa. Będzie trzeba je dorzucać w zależności od czasu gotowania. Młode ziemniaki pokrój w ćwiartki. Botwinę dokładnie umyj. Korzenie pokrój w cienkie plastry, łodygi w paski ok. 2 cm, a liście posiekaj z grubsza. Białe szparagi obierz i odetnij zdrewniałą, dolną część i pokrój w plastry cięte pod kątem, tak aby uzyskać kształt rombu (zielonych nie obieraj, dalej postępuj tak samo jak z białymi). Marchew i pietruszkę obierz i pokrój je w zapałkę (julienne). Pora także pokrój w cienkie paski.
2. Zagotuj kilka litrów bulionu. Możesz rozcieńczyć wodą, ponieważ składniki zupy dodadzą smaku i aromatu. Na lekko gotujący się wywar wrzuć najpierw marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń buraka. Po ok. 7 minutach dodaj łodygę buraka, szparagi i pora. Gotuj kolejne 5 minut, po czym dodaj liście buraka i gotuj 3-5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką/dwoma octu.
3. Podawaj z jajkiem, śmietaną i koperkiem.
Botwinka ze szparagami-6
Botwinka ze szparagami-8
Botwinka ze szparagami-9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab