promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Kluczowy jest tutaj zakup odpowiednich śledzi. Wybierz najlepiej prawdziwe matjasy, śledzie litewskie, które są równie delikatne, a dopiero na samym końcu śledzie typu a'la matjas.
Połączenie smaków w przypadku tego przepisu to połączenie składników na południowoamerykańskie ceviche z odrobiną sosu rybnego. Śledzie marynują się dosyć szybko i powinny być spożyte maksymalnie w ciągu kilku dni ze względu na użycie świeżej kolendry, która z czasem zwiędnie. Najlepsze będą po kilku godzinach "przegryzienia" w lodówce.


Składniki

Śledzie z mango

  • 500 gramów śledzi matjas lub litewskich
  • 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
  • 2 łyżki oliwy









Wykonanie

Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum kilka godzin. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab