informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zaintrygowało cię połączenie składników w tym przepisie? Obiecuję jednak, że prawdopodobnie nigdy wcześniej nie próbowałeś tak smacznych śledzi. Kluczowy jest tutaj zakup odpowiednich śledzi. Wybierz najlepiej prawdziwe matjasy, śledzie litewskie, które są równie delikatne, a dopiero na samym końcu śledzie typu a'la matjas.
Połączenie smaków w przypadku tego przepisu to połączenie składników na południowoamerykańskie ceviche z odrobiną sosu rybnego. Śledzie marynują się dosyć szybko i powinny być spożyte maksymalnie w ciągu kilku dni ze względu na użycie świeżej kolendry, która z czasem zwiędnie. Najlepsze będą po kilku godzinach "przegryzienia" w lodówce.

Składniki

Śledzie z mango

  • 500 gramów śledzi matjas lub litewskich
  • 1 małe mango (dojrzałe, ale jeszcze jędrne)
  • mały pęczek kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ewentualnie czarnego)
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie

Śledzie odsącz z oleju na ręczniku papierowym i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Przełóż do miski i dodaj pokrojone w drobną kostkę mango i chilli. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Dodaj posiekaną grubo kolendrę. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym i pieprzem syczuańskim. Dodaj oliwę, wymieszaj i zostaw do przegryzienia na minimum kilka godzin. Można podawać na świeżym chlebie z masłem.

2 comments on “Śledzie z mango, kolendrą, limonką i sosem rybnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab