powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Maślany kurczak smażony

Czas
przygotowania
45 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kurczak smażony to mój tak zwany produkt podstawowy jeśli myślę o domowym obiedzie lub kolacji. Zwykle nie chcę od razu piec całego kurczaka, tylko przygotowuję 2 porcje i mam na to maksymalnie godzinę. Trzeba to oczywiście zaplanować wcześniej, bo moja wersja, do której dochodziłem latami wymaga jednak wcześniejszej marynaty. Zależy mi, żeby mięso było miękkie i soczyste, ale żeby nie smażyło się czy piekło godzinami. Zawarty w maślance kwas przyczynia się do denaturacji białek czyniąc nawet starego (co za tym idzie smaczniejszego) kurczaka mięciutkim. Poczytajcie sobie z resztą naukowy artykuł koleżanki Marty Szumiatej z bloga Nauka na Talerzu w tym temacie.

Przez lata też dochodziłem do idealnej według mnie mieszanki do przyprawiania kurczaka. Możecie tej przyprawy używać także do pieczonego kurczaka czy do pieczonych warzyw. W kurczaku przede wszystkim lubię czuć czosnek i paprykę wędzoną, właśnie dlatego jest ich w tej mieszance najwięcej. Pozostałe przyprawy i zioła po prostu dopełniają całość.

Co do smażenia to całą, dosyć prostą w założeniach, technikę podaję poniżej. Zależy mi, żeby skórka była ładna, chrupiąca, ale też nie za bardzo przypieczona. Lubię miękkiego, soczystego kurczaka i ten kontrast w postaci chrupiącej skórki. Przepis nie bez powodu też ma w nazwie "maślany" gdyż jest w nim wprost skąpany. Co ciekawe, po smażeniu możecie to masło przecedzić i używać jako płynnej przyprawy, np. do pieczonych ziemniaków.

Dajcie znać w komentarzach co sądzicie o moim przepisie i jakie wy macie sposoby na smażonego kurczaka?

Składniki

Przyprawa do kurczaka

  • 3 łyżeczki papryki wędzonej

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 łyżeczki suszonej cebuli

  • 1 płaska łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1/2 chilli

  • 1/2 imbiru

  • 1/2 cynamonu

Marynata i smażenie

  • 250 ml maślanki

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżki przyprawy

  • 100 g masła

  • 2 udka kurczaka ze skórą bez kości (uda i podudzia)

Wykonanie

Przyprawa do kurczaka

Wszystkie składniki przyprawy przenieść do elektrycznego młynka do kawy lub blendera (ale tu będą potrzebne większe proporcje, żeby mielenie ruszyło) i zmielić na drobny proszek.

Marynata

Na dwa duże (ok. 300 g każdy) uda kurczaka odmierzamy 250 ml maślanki, dodajemy 2 czubate łyżeczki soli morskiej (ok. 15 g) i 4 czubate łyżeczki przyprawy (ok. 15 g). Mieszamy dokładnie i obtaczamy w marynacie kurczaka. Czas marynowania od. 12 do 18 godzin. Następnie odsączamy z nadmiaru marynaty za pomocą ręczników papierowych.

Smażenie

Do smażenia wybieramy ciężką żeliwną patelnię lub stalową z grubym dnem. Może być pokryta warstwą nieprzywierającą. Podgrzewamy 100 g masła lub masła klarowanego. Jeśli smażymy na zwykłym maśle, dobrze jest ściągnąć białą pianę, jaka zacznie się pojawiać podczas podgrzewania. Kiedy masło będzie dobrze rozgrzane zaczynamy smażyć od strony mięsa. Jeśli zaczniemy smażyć od skóry to jest niebezpieczeństwo, że skurczy się wyginając nienaturalnie mięso i ciężko będzie o równomiernie chrupiącą skórkę. Obsmażamy na złoto z każdej strony, zmniejszamy grzanie do 1/4 i przykrywamy pokrywką. Smażymy przez 30 minur od czasu do czasu przewracając. Ostatnie smażenie robimy od strony skóry, żeby pozostała chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab