Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Stek wołowy z salsą z truskawek

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Truskawki są bazą do świeżej salsy, którą można łączyć z czerwonymi mięsami. Truskawki łączy się z czerwoną cebulą, miętą i tabasco. Smak tak połączonych składników zaskakuje i daje dużo energii do działania, szczególnie w upalne, weekendowe dni.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Będą dzięki temu miały przyrumienioną powierzchnię.
  2. Truskawki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, łyżeczkę sosu tabasco (lub innego), łyżeczkę cukru, łyżkę soku z limonki i posiekaną miętę. Przemieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki. Salsa ma za zadanie stworzyć kontrast temperatury z gorącym mięsem.
  3. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię na maksymalną temperaturę. Posmaruj steki olejem. Smaż z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia od 2,5 minuty do 4 minut. Już na patelni steka posól i dopraw pieprzem. Podawaj na liściach młodego szpinaku, z marynowanymi rzodkiewkami i salsą z truskawek.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Stek wołowy z salsą z truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab