informacja
Nowy przepis: Jak smażyć frytki? Zobacz test odmian ziemniaków i technik smażenia
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Grzyby

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…

Stek wołowy z salsą z truskawek

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Truskawki są bazą do świeżej salsy, którą można łączyć z czerwonymi mięsami. Truskawki łączy się z czerwoną cebulą, miętą i tabasco. Smak tak połączonych składników zaskakuje i daje dużo energii do działania, szczególnie w upalne, weekendowe dni.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Osusz je papierowym ręcznikiem. Będą dzięki temu miały przyrumienioną powierzchnię.
  2. Truskawki i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, łyżeczkę sosu tabasco (lub innego), łyżeczkę cukru, łyżkę soku z limonki i posiekaną miętę. Przemieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki. Salsa ma za zadanie stworzyć kontrast temperatury z gorącym mięsem.
  3. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym kilkanaście minut. Rozgrzej patelnię na maksymalną temperaturę. Posmaruj steki olejem. Smaż z każdej strony w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia od 2,5 minuty do 4 minut. Już na patelni steka posól i dopraw pieprzem. Podawaj na liściach młodego szpinaku, z marynowanymi rzodkiewkami i salsą z truskawek.

One comment on “Stek wołowy z salsą z truskawek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab