promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Suszona wołowina marynowana w whisky (beef jerky)

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Do tego przepisu zabierałem się bardzo długo. Może dlatego, że nie wiedziałem jak ugryźć zdjęcia do tej przekąski. Jak pewnie wiecie, suszona wołowina jest pyszna, ale nie jest jakimś wyjątkowym obiektem do fotografii. Stwierdziłem jednak, że pokażę jak zrobić beef jerky za pomocą filmu poklatkowego. Sam nie dałbym rady, więc tym razem musiałem skorzystać z pomocy asystentki, która zrobiła to za szklankę 12-letniego Grant'sa! ;-)

O co w ogóle chodzi z suszoną wołowiną? Jest kilka zasad. Po pierwsze, mięso. Szukamy kawałka z jak najmniejszą zawartością tłuszczu. Najlepiej nadaje się polędwica wołowa, ja jednak przetestowałem chudy kawałek ligawy, który jest połowę tańszy, a nadaje się idealnie do suszenia. Po drugie, marynata. Moim magicznym składnikiem jest whisky. Jak widać, nie szczędzimy jej. Mięso ma być "do szpiku" przesiąknięte tym rudym płynem. Po trzecie, technika. Żeby zwiększyć efekt do marynowania użyłem syfonu, który dzięki ciśnieniu dokładniej penetruje tkanki, nasączając je smakiem. Ostatnim składnikiem jest temperatura i czas. Mięso nie ma się upiec tylko wysuszyć. Naturalnie mięso było suszone na słońcu. My nie mamy jednak takiego słońca i temperatury, dlatego trzeba sobie radzić. Możesz suszyć w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok. 50 stopni, albo w suszarce do grzybów, którą rekomenduję (koszt ok. 150 zł). Takie mięso powinno suszyć się ok. 5 godzin. Niech wystygnie i już możesz cieszyć się jego smakiem. Koniecznie spróbuj jak smakuje z twoją whisky, którą użyłeś do marynowania!


Składniki

Beef jerky

  • kilogram chudej wołowiny np. polędwica lub ligawa
  • 200 ml dobrej, wyrazistej whisky np. Grant's 12 YO
  • 150 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml sosu worcestershire
  • łyżka ostrego sosu
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • kawałek imbiru
  • łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki kolendry w ziarnach
  • łyżka kozieradki









Wykonanie

  1. Na samym początku pamiętaj, że pracujesz z surowym mięsem, dlatego powinieneś kupić je jak najświeższe i pracować w higienicznych warunkach. Oczyść mięso z wszelkich błonek i tłuszczu. Wypłucz dokładnie mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Włóż na kilka godzin do zamrażarki, żeby było wpół zamrożone. Pomoże to w krojeniu na równe plastry.
  2. Pokrój mięso w plastry od. 5 mm do 1 cm. Przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, Przekrojone na pół ząbki czosnku i pokrojony w plastry imbir. Dolej sosu sojowego, sosu worcestershire, ostrego sosu i szklankę whisky. Dopraw to czarnym pieprzem, kolendrą (może być całą w nasionach albo sproszkowana) oraz kozieradkę. Wymieszaj wszytko dokładnie ręką.
  3. Mięso powinno się marynować przynajmniej jeden dzień, a najlepiej kilka. Jeśli posiadasz, możesz w celu przyspieszenia tego procesu użyć syfonu do bitej śmietany. Można to też zrobić w plastikowym, zamykanym strunowo woreczku. Przełóż mięso wraz z marynatą (płyn powinien przykrywać wołowinę. Zamknij szczelnie głowicę i wprowadź gaz z jednego naboju. Włóż do lodówki i potrząsaj co jakiś czas. W przypadku woreczka usuń powietrze, zamknij i włóż do lodówki.
  4. Zamarynowane mięso odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kratce. Susz w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 50 stopni ok. 5 godzin. Możesz też suszyć w suszarce do grzybów. Beef jerky nie powinno być twarde jak kamień, więc nie przesusz za bardzo. Na koniec, po ostudzeniu pokrój na mniejsze kawałki, które łatwiej zjeść. Takie mięso powinno być zdatne do zjedzenia przez kilka tygodni, ale wiem, że tak długo nie postoi 🙂

Do tego przepisu zabierałem się bardzo długo. Może dlatego, że nie wiedziałem jak ugryźć zdjęcia do tej przekąski. Jak pewnie wiecie, suszona wołowina jest pyszna, ale nie jest jakimś wyjątkowym obiektem do fotografii. Stwierdziłem jednak, że pokażę jak zrobić beef jerky za pomocą filmu poklatkowego. Sam nie dałbym rady, więc tym razem musiałem skorzystać z pomocy asystentki, która zrobiła to za szklankę 12-letniego Grant'sa! ;-)

Koniecznie spróbuj

2 comments on “Suszona wołowina marynowana w whisky (beef jerky)”

  1. Zapowiada się bardzo interesująco. Szukałem przepisu na suszoną wołowinę by zadebiutować z tematem a pomysł z whisky zaintrygował mnie. Na pewno spróbuję - jutro kupię w sklepie Gzelli ligawę i rozpocznę przygodę. Dziękuję za ten przepis. PAdamski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab