promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Miętowe kebaby jagnięce (Kofta)

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

W Turcji nigdy jeszcze nie byłem. Ba, ze wszystkich krajów muzułmańskich byłem tylko na egipskim Synaju i to przypadkiem. Nie ulega wątpliwości, co pokażę w następnych miesiącach - jestem zafascynowany kuchnią arabską. Może nie będzie to politycznie poprawne, ale kuchnia tego regionu świata to jedyny element tamtejszej kultury, który akceptuję i uwielbiam.
Surowy, suchy klimat wytworzył specyficzne podejście do gotowania. Dużo baraniny, wyrazistych przypraw i świetnej jakości warzyw (o dziwo). Do tego umiłowanie do odświeżającego jogurtu i mięty. To wszystko starałem się zamknąć w jagnięcych kebabach (Kofta) grillowanych na patykach. Spróbujcie takich w lecie na drzewnym grillu. Ja miałem do dyspozycji tylko patelnię grillową, ale i tak wyszły świetnie. Połączenie ognia i wody. Ostre mięso podane z chłodzącym, jogurtowo-miętowym sosem. Allah akbar!

Składniki

Kofta

  • Mielona jagnięcina: 800 gramów
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Mięta i pietruszka: po garści
  • Kumin mielony (kmin rzymski): 2 łyżeczki
  • Kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony: 2 łyżeczki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Chilli mielone: 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz: po 2 łyżeczki

Sosy

  • Jogurt bałkański: 300 ml
  • Mięta: garść
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Chilli: 2-3 papryczki (lub 3 -4 łyżeczki pasty chilli)
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Mieloną jagnięcinę przełóż do miski. Dodaj wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
  2. Wlej jogurt, miętę i czosnek do blendera. Zmiksuj szybko. Nie musi być dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Odlej połowę do miseczki. Do reszty dodaj chilli i zmiksuj jeszcze przez chwilę. Schłodź ok. godzinę.
  3. Nałóż mięso (o grubości kiełbasy) na 8 patyczków. Walce nie powinny być ani za cienkie, ani za grube.
  4. Grilluj z każdej z 4 stron ok 2 minuty.
  5. Podawaj z sosami, kuskusem oraz z sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab