informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Miętowe kebaby jagnięce (Kofta)

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

W Turcji nigdy jeszcze nie byłem. Ba, ze wszystkich krajów muzułmańskich byłem tylko na egipskim Synaju i to przypadkiem. Nie ulega wątpliwości, co pokażę w następnych miesiącach - jestem zafascynowany kuchnią arabską. Może nie będzie to politycznie poprawne, ale kuchnia tego regionu świata to jedyny element tamtejszej kultury, który akceptuję i uwielbiam.
Surowy, suchy klimat wytworzył specyficzne podejście do gotowania. Dużo baraniny, wyrazistych przypraw i świetnej jakości warzyw (o dziwo). Do tego umiłowanie do odświeżającego jogurtu i mięty. To wszystko starałem się zamknąć w jagnięcych kebabach (Kofta) grillowanych na patykach. Spróbujcie takich w lecie na drzewnym grillu. Ja miałem do dyspozycji tylko patelnię grillową, ale i tak wyszły świetnie. Połączenie ognia i wody. Ostre mięso podane z chłodzącym, jogurtowo-miętowym sosem. Allah akbar!

Składniki

Kofta

  • Mielona jagnięcina: 800 gramów
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Mięta i pietruszka: po garści
  • Kumin mielony (kmin rzymski): 2 łyżeczki
  • Kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony: 2 łyżeczki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Chilli mielone: 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz: po 2 łyżeczki

Sosy

  • Jogurt bałkański: 300 ml
  • Mięta: garść
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Chilli: 2-3 papryczki (lub 3 -4 łyżeczki pasty chilli)
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Mieloną jagnięcinę przełóż do miski. Dodaj wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
  2. Wlej jogurt, miętę i czosnek do blendera. Zmiksuj szybko. Nie musi być dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Odlej połowę do miseczki. Do reszty dodaj chilli i zmiksuj jeszcze przez chwilę. Schłodź ok. godzinę.
  3. Nałóż mięso (o grubości kiełbasy) na 8 patyczków. Walce nie powinny być ani za cienkie, ani za grube.
  4. Grilluj z każdej z 4 stron ok 2 minuty.
  5. Podawaj z sosami, kuskusem oraz z sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab