Miętowe kebaby jagnięce (Kofta)

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

W Turcji nigdy jeszcze nie byłem. Ba, ze wszystkich krajów muzułmańskich byłem tylko na egipskim Synaju i to przypadkiem. Nie ulega wątpliwości, co pokażę w następnych miesiącach – jestem zafascynowany kuchnią arabską. Może nie będzie to politycznie poprawne, ale kuchnia tego regionu świata to jedyny element tamtejszej kultury, który akceptuję i uwielbiam.
Surowy, suchy klimat wytworzył specyficzne podejście do gotowania. Dużo baraniny, wyrazistych przypraw i świetnej jakości warzyw (o dziwo). Do tego umiłowanie do odświeżającego jogurtu i mięty. To wszystko starałem się zamknąć w jagnięcych kebabach (Kofta) grillowanych na patykach. Spróbujcie takich w lecie na drzewnym grillu. Ja miałem do dyspozycji tylko patelnię grillową, ale i tak wyszły świetnie. Połączenie ognia i wody. Ostre mięso podane z chłodzącym, jogurtowo-miętowym sosem. Allah akbar!


Składniki

Kofta

  • Mielona jagnięcina: 800 gramów
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Mięta i pietruszka: po garści
  • Kumin mielony (kmin rzymski): 2 łyżeczki
  • Kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • Cynamon mielony: 2 łyżeczki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Chilli mielone: 2 łyżeczki
  • Sól i pieprz: po 2 łyżeczki

Sosy

  • Jogurt bałkański: 300 ml
  • Mięta: garść
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Chilli: 2-3 papryczki (lub 3 -4 łyżeczki pasty chilli)
  • Sól, pieprz







Wykonanie

  1. Mieloną jagnięcinę przełóż do miski. Dodaj wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
  2. Wlej jogurt, miętę i czosnek do blendera. Zmiksuj szybko. Nie musi być dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Odlej połowę do miseczki. Do reszty dodaj chilli i zmiksuj jeszcze przez chwilę. Schłodź ok. godzinę.
  3. Nałóż mięso (o grubości kiełbasy) na 8 patyczków. Walce nie powinny być ani za cienkie, ani za grube.
  4. Grilluj z każdej z 4 stron ok 2 minuty.
  5. Podawaj z sosami, kuskusem oraz z sałatką.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab