informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Podpłomyki z pastą śledziową i gravlaxem w burakach

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

W moim gotowaniu zwykle nie ma miejsca na kompromisy. Są jednak wśród nas osoby które borykają się z podwyższonym cholesterolem czy nietolerancją na białka mleka krowiego. Właśnie (między innymi) dla nich przygotowałem ten przepis. Miło mi, że zostałem zaproszony wraz z 10 innymi blogerami do świątecznej akcji - Optymalne Święta, którą wspiera marka Optima Cardio.
Co do przepisu, to proponuję superchrupiące świąteczne podpłomyki ze śledziową pastą z glonami nori i szybkim gravlaxem marynowanym w soli morskiej i buraku. Do ciasta na podpłomyki dodaję trochę przyprawy do piernika, dzięki czemu już od pieczenia ich na patelni pachnie Świętami. Smaruję je po ostudzeniu pastą, którą w tej wersji robię z dodatkiem Optimy Cardio, śledzi marynowanych w occie, glonów nori, wędzonej soli i pieprzem. Takie proste, a wynosi podpłomyki czy zwykłe kanapki na wyższy poziom.
Wszystko “przyozdabiam” kilkoma plastrami łososia marynowanego w morskiej soli i startych burakach, które nadają rybie intensywnie czerwonego koloru. Co ciekawe, taki gravlax dzięki konserwacji solą może wytrzymać i do Sylwestra, więc na pewno się nie zmarnuje. Smacznego! 🙂

Składniki

Składniki na podpłomyki

  • 200 gramów mąki żytniej razowej
  • 100 gramów mąki pszennej razowej
  • 180 ml wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli morskiej

Składniki na pastę śledziową

  • 6 łyżek tłuszczu do smarowania (u mnie Optima)
  • 1 filet śledzia w occie
  • 1 płat glonów nori
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu

Składniki na gravlax

  • 500 łososia ze skórą
  • 2 szklanki grubej soli morskiej
  • 1 burak
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Wykonanie

  1. Gravlaxa przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej. Opłucz i osusz rybę. Do soli dosyp startego jednego buraka, skórkę z 2 cytryn i sok z jednej cytryny. Dodaj też pieprz, wymieszaj i przykryj całą rybę tą mieszanką. Kiedy będzie gotowy opłucz, osusz i pokrój na cienkie plastry.
  2. Składniki na podpłomyki połącz w gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki żytniej lub wody. Na jeden podpłomyk weź ok. łyżkę ciasta. Oprósz mąką i ugniataj małe podpłomyki. Rozgrzej patelnię na ¾ mocy i piecz na chrupiąco przyciskając czymś ciężkim.
  3. Pastę zrób najlepiej w moździerzu. Dodaj tłuszcz, pokrojonego w kostkę śledzia, pokrojone bardzo drobno nori, sól i pieprz. Ucieraj na gładkie smarowidło. Można dodatkowo doprawić sokiem z cytryny. Gravlaxa podawaj  na podpłomykach z pastą śledziową i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab