promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Podpłomyki z pastą śledziową i gravlaxem w burakach

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

W moim gotowaniu zwykle nie ma miejsca na kompromisy. Są jednak wśród nas osoby które borykają się z podwyższonym cholesterolem czy nietolerancją na białka mleka krowiego. Właśnie (między innymi) dla nich przygotowałem ten przepis. Miło mi, że zostałem zaproszony wraz z 10 innymi blogerami do świątecznej akcji - Optymalne Święta, którą wspiera marka Optima Cardio.
Co do przepisu, to proponuję superchrupiące świąteczne podpłomyki ze śledziową pastą z glonami nori i szybkim gravlaxem marynowanym w soli morskiej i buraku. Do ciasta na podpłomyki dodaję trochę przyprawy do piernika, dzięki czemu już od pieczenia ich na patelni pachnie Świętami. Smaruję je po ostudzeniu pastą, którą w tej wersji robię z dodatkiem Optimy Cardio, śledzi marynowanych w occie, glonów nori, wędzonej soli i pieprzem. Takie proste, a wynosi podpłomyki czy zwykłe kanapki na wyższy poziom.
Wszystko “przyozdabiam” kilkoma plastrami łososia marynowanego w morskiej soli i startych burakach, które nadają rybie intensywnie czerwonego koloru. Co ciekawe, taki gravlax dzięki konserwacji solą może wytrzymać i do Sylwestra, więc na pewno się nie zmarnuje. Smacznego! 🙂

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Gravlaxa przygotuj dzień lub kilka godzin wcześniej. Opłucz i osusz rybę. Do soli dosyp startego jednego buraka, skórkę z 2 cytryn i sok z jednej cytryny. Dodaj też pieprz, wymieszaj i przykryj całą rybę tą mieszanką. Kiedy będzie gotowy opłucz, osusz i pokrój na cienkie plastry.
  2. Składniki na podpłomyki połącz w gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki żytniej lub wody. Na jeden podpłomyk weź ok. łyżkę ciasta. Oprósz mąką i ugniataj małe podpłomyki. Rozgrzej patelnię na ¾ mocy i piecz na chrupiąco przyciskając czymś ciężkim.
  3. Pastę zrób najlepiej w moździerzu. Dodaj tłuszcz, pokrojonego w kostkę śledzia, pokrojone bardzo drobno nori, sól i pieprz. Ucieraj na gładkie smarowidło. Można dodatkowo doprawić sokiem z cytryny. Gravlaxa podawaj  na podpłomykach z pastą śledziową i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab