Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Polewka jurajska – zupa o smaku pierogów ruskich

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Poniżej przedstawiam przepis na polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, zachwyca dopiero, kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. To tak, jakby ugotować pierogi, zblendować je i posypać skwarkami. Szok i poezja smaku. Spróbujcie sami!

 


Składniki

Polewka jurajska

  • maślanka 1 l
  • 250 ml śmietany
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 300 g ziemniaków
  • 0,5 l wywaru z gęsi (lub innego rosołu)
  • 2 łyżki mąki pszennej









Wykonanie

  1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie.
  2. Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy na purée. Z purée robimy “łezkę” i wykładamy na talerz. Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem.
    Przepis przygotowany został przez chefa kuchni hotelu Poziom 511.


Koniecznie spróbuj

2 comments on “Polewka jurajska – zupa o smaku pierogów ruskich”

  1. Ten przepis jest ze sobą sprzeczny. “Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. ” Czyli śmietana jest już w garnku, boczek też, a wszystko jest zalane. A później ” Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie.” I na koniec “Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem.” – boczek też już jest na początku pierwszego kroku cały zużyty. WTF? A może tylko trzeba dać część śmietany i boczku w kroku 1 żeby było do następnych? Jeśli tak to ile?

  2. mąke zaprawia się kilkoma łyżkami zupy żeby się nie zważyła w gorącej zupie i nie zrobiły się kluski., tak sie robi przy każdej zupie zabielanej śmietaną, lub zagęszczanej mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab