informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Polewka jurajska - zupa o smaku pierogów ruskich

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Poniżej przedstawiam przepis na polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, zachwyca dopiero, kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. To tak, jakby ugotować pierogi, zblendować je i posypać skwarkami. Szok i poezja smaku. Spróbujcie sami!

 

Składniki

Polewka jurajska

  • maślanka 1 l
  • 250 ml śmietany
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 300 g ziemniaków
  • 0,5 l wywaru z gęsi (lub innego rosołu)
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

  1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie.
  2. Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy na purée. Z purée robimy "łezkę" i wykładamy na talerz. Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem.
    Przepis przygotowany został przez chefa kuchni hotelu Poziom 511.

2 comments on “Polewka jurajska - zupa o smaku pierogów ruskich”

  1. Ten przepis jest ze sobą sprzeczny. "Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. " Czyli śmietana jest już w garnku, boczek też, a wszystko jest zalane. A później " Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie." I na koniec "Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem." - boczek też już jest na początku pierwszego kroku cały zużyty. WTF? A może tylko trzeba dać część śmietany i boczku w kroku 1 żeby było do następnych? Jeśli tak to ile?

  2. mąke zaprawia się kilkoma łyżkami zupy żeby się nie zważyła w gorącej zupie i nie zrobiły się kluski., tak sie robi przy każdej zupie zabielanej śmietaną, lub zagęszczanej mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab