promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Polewka jurajska - zupa o smaku pierogów ruskich

Czas
przygotowania
field_55bf749f2913d
Liczba
porcji

Poziom
trudności
Bardzo łatwe

Kontekst

Poniżej przedstawiam przepis na polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, zachwyca dopiero, kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. To tak, jakby ugotować pierogi, zblendować je i posypać skwarkami. Szok i poezja smaku. Spróbujcie sami!

 

Składniki

Polewka jurajska

  • maślanka 1 l
  • 250 ml śmietany
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 300 g ziemniaków
  • 0,5 l wywaru z gęsi (lub innego rosołu)
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

  1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie.
  2. Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy na purée. Z purée robimy "łezkę" i wykładamy na talerz. Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem.
    Przepis przygotowany został przez chefa kuchni hotelu Poziom 511.

2 comments on “Polewka jurajska - zupa o smaku pierogów ruskich”

  1. Ten przepis jest ze sobą sprzeczny. "Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i razem wszystko wrzucamy do rozgrzanego garnka. Następnie smażymy na złoto i dolewamy maślankę, śmietanę i wywar z gęsi. " Czyli śmietana jest już w garnku, boczek też, a wszystko jest zalane. A później " Kiedy wszystko się zagotuje, łączymy mąkę z kilkoma łyżkami śmietany, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie." I na koniec "Zalewamy polewką, ziemniaki posypujemy podsmażonym boczkiem." - boczek też już jest na początku pierwszego kroku cały zużyty. WTF? A może tylko trzeba dać część śmietany i boczku w kroku 1 żeby było do następnych? Jeśli tak to ile?

  2. mąke zaprawia się kilkoma łyżkami zupy żeby się nie zważyła w gorącej zupie i nie zrobiły się kluski., tak sie robi przy każdej zupie zabielanej śmietaną, lub zagęszczanej mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab