Ja jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie, która robi pierogi (choć częściej jeżdżę na nie do mamy). Mój przepis jest pewną hybrydą przepisów rodzinnych i tego jak ja wyobrażam sobie idealne pierogi. Nie ma w nich żadnych kontrowersyjnych składników czy magicznych składników. Jedynie sprawdzone przez lata proporcje, techniki i czysta przyjemność z jedzenia.
Dużą zmianą i usprawnieniem jest dla mnie posiadanie robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Świadomość, że go mam sprawia, że mam ochotę zabierania się za niektóre przepisy. Szczególnie takie wymagające wyrabiania ciasta czy siekania. Łączę składniki na ciasto wstępnie w robocie kuchennym, szczególnie jeśli mam dużo ciasta do przerobienia. Później jednak wyrabiam chwilę rękoma, żeby "poczuć" ciasto. Jednak nie lubię czyścić dłoni z zaschniętej mąki i wolę oddelegować tę pracę specjaliście. W misie wielofunkcyjnego robota Kenwooda wymieszałem też składniki na farsz. Szybko, czysto i przyjemnie.
Najważniejsze są jednak pierogi. Zapraszam na video przepis 🙂
Klasyczne nadzienie do ruskich pierogów to ziemniaki i ser biały twarogowy w proporcji 2:1, cebula smażona na smalcu, sól oraz pieprz czarny. Koperek do tego do wg mnie za dużo grzybów w barszcz, to jest ma zbyt konkurencyjny smak. Ziemniaki powinny być odmiany sypkiej. Pierogi można podawać z roztopionym masłem, z cebulą zrumienioną na maśle albo smalcu, ze skwarkami albo z kwaśną śmietaną, jak kto lubi.