promocja produktowa
4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis - było 172 zł, teraz tylko 137 zł
sprawdź zamknij informację

Sezon na Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Desery / Rabarbar

Lody rabarbarowe z drożdżami, kruszonką i redukcją kompotu z rabarbaru

Pomysł na ten deser tlił się we mnie od dawna. Najpierw spróbowałem sodów o smaku…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Moje ulubione pierogi ruskie

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

Ja jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie, która robi pierogi (choć częściej jeżdżę na nie do mamy). Mój przepis jest pewną hybrydą przepisów rodzinnych i tego jak ja wyobrażam sobie idealne pierogi. Nie ma w nich żadnych kontrowersyjnych składników czy magicznych składników. Jedynie sprawdzone przez lata proporcje, techniki i czysta przyjemność z jedzenia.
Dużą zmianą i usprawnieniem jest dla mnie posiadanie robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Świadomość, że go mam sprawia, że mam ochotę zabierania się za niektóre przepisy. Szczególnie takie wymagające wyrabiania ciasta czy siekania. Łączę składniki na ciasto wstępnie w robocie kuchennym, szczególnie jeśli mam dużo ciasta do przerobienia. Później jednak wyrabiam chwilę rękoma, żeby "poczuć" ciasto. Jednak nie lubię czyścić dłoni z zaschniętej mąki i wolę oddelegować tę pracę specjaliście. W misie wielofunkcyjnego robota Kenwooda wymieszałem też składniki na farsz. Szybko, czysto i przyjemnie.
Najważniejsze są jednak pierogi. Zapraszam na video przepis 🙂

Składniki

Pierogi ruskie

  • 300 gramów mąki pszennej 500
  • 150 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 300 gramów ziemniaków
  • 300 gramów tłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 500 gramów słoniny
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Wykonanie

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i wlej gorącą wodę. Załóż hak do wyrabiania twardego ciasta i wyrabiaj kilka minut. Wyciągnij ciasto z misy i zagnieć w rękach na gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub zwilżoną szmatką na ok. pół godziny.
  2. W tym czasie ugotuj obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozwól im trochę się przestudzić i odparować.
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę na złoto. 3/4 roztopionego smalcu i skwarki przełóż do małego rondla. Na reszcie tłuszczu podsmaż na złoto cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Do dzieży robota dodaj ziemniaki, ser, cebulę (odsączoną z nadmiaru tłuszczu, posiekany koperek, łyżeczkę-dwie soli i wyrabiaj chwilę do połączenia się składników. Weź pół łyżki farszu i dłońmi ukulaj kulkę. Odłóż na bok.
  5. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wytnij krążki z ciasta. Połóż krążek na dłoń i kulkę farszu na cieście. Złóż na pół i dokładnie zlep przyciskając końce palcami. Uważaj, żeby drobiny farszu nie znalazły się na łączeniu.
  6. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć na wrzątek po 10-15 pierogów na raz. Gotuj je maksymalnie 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Odcedż i przełóż do miski. Polej roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

One comment on “Moje ulubione pierogi ruskie”

  1. Klasyczne nadzienie do ruskich pierogów to ziemniaki i ser biały twarogowy w proporcji 2:1, cebula smażona na smalcu, sól oraz pieprz czarny. Koperek do tego do wg mnie za dużo grzybów w barszcz, to jest ma zbyt konkurencyjny smak. Ziemniaki powinny być odmiany sypkiej. Pierogi można podawać z roztopionym masłem, z cebulą zrumienioną na maśle albo smalcu, ze skwarkami albo z kwaśną śmietaną, jak kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab