powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Moje ulubione pierogi ruskie

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

Ja jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie, która robi pierogi (choć częściej jeżdżę na nie do mamy). Mój przepis jest pewną hybrydą przepisów rodzinnych i tego jak ja wyobrażam sobie idealne pierogi. Nie ma w nich żadnych kontrowersyjnych składników czy magicznych składników. Jedynie sprawdzone przez lata proporcje, techniki i czysta przyjemność z jedzenia.
Dużą zmianą i usprawnieniem jest dla mnie posiadanie robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Świadomość, że go mam sprawia, że mam ochotę zabierania się za niektóre przepisy. Szczególnie takie wymagające wyrabiania ciasta czy siekania. Łączę składniki na ciasto wstępnie w robocie kuchennym, szczególnie jeśli mam dużo ciasta do przerobienia. Później jednak wyrabiam chwilę rękoma, żeby "poczuć" ciasto. Jednak nie lubię czyścić dłoni z zaschniętej mąki i wolę oddelegować tę pracę specjaliście. W misie wielofunkcyjnego robota Kenwooda wymieszałem też składniki na farsz. Szybko, czysto i przyjemnie.
Najważniejsze są jednak pierogi. Zapraszam na video przepis 🙂

Składniki

Pierogi ruskie

  • 300 gramów mąki pszennej 500
  • 150 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 300 gramów ziemniaków
  • 300 gramów tłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 500 gramów słoniny
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Wykonanie

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i wlej gorącą wodę. Załóż hak do wyrabiania twardego ciasta i wyrabiaj kilka minut. Wyciągnij ciasto z misy i zagnieć w rękach na gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub zwilżoną szmatką na ok. pół godziny.
  2. W tym czasie ugotuj obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozwól im trochę się przestudzić i odparować.
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę na złoto. 3/4 roztopionego smalcu i skwarki przełóż do małego rondla. Na reszcie tłuszczu podsmaż na złoto cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Do dzieży robota dodaj ziemniaki, ser, cebulę (odsączoną z nadmiaru tłuszczu, posiekany koperek, łyżeczkę-dwie soli i wyrabiaj chwilę do połączenia się składników. Weź pół łyżki farszu i dłońmi ukulaj kulkę. Odłóż na bok.
  5. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wytnij krążki z ciasta. Połóż krążek na dłoń i kulkę farszu na cieście. Złóż na pół i dokładnie zlep przyciskając końce palcami. Uważaj, żeby drobiny farszu nie znalazły się na łączeniu.
  6. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć na wrzątek po 10-15 pierogów na raz. Gotuj je maksymalnie 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Odcedż i przełóż do miski. Polej roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

One comment on “Moje ulubione pierogi ruskie”

  1. Klasyczne nadzienie do ruskich pierogów to ziemniaki i ser biały twarogowy w proporcji 2:1, cebula smażona na smalcu, sól oraz pieprz czarny. Koperek do tego do wg mnie za dużo grzybów w barszcz, to jest ma zbyt konkurencyjny smak. Ziemniaki powinny być odmiany sypkiej. Pierogi można podawać z roztopionym masłem, z cebulą zrumienioną na maśle albo smalcu, ze skwarkami albo z kwaśną śmietaną, jak kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab