informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Moje ulubione pierogi ruskie

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

Ja jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie, która robi pierogi (choć częściej jeżdżę na nie do mamy). Mój przepis jest pewną hybrydą przepisów rodzinnych i tego jak ja wyobrażam sobie idealne pierogi. Nie ma w nich żadnych kontrowersyjnych składników czy magicznych składników. Jedynie sprawdzone przez lata proporcje, techniki i czysta przyjemność z jedzenia.
Dużą zmianą i usprawnieniem jest dla mnie posiadanie robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Świadomość, że go mam sprawia, że mam ochotę zabierania się za niektóre przepisy. Szczególnie takie wymagające wyrabiania ciasta czy siekania. Łączę składniki na ciasto wstępnie w robocie kuchennym, szczególnie jeśli mam dużo ciasta do przerobienia. Później jednak wyrabiam chwilę rękoma, żeby "poczuć" ciasto. Jednak nie lubię czyścić dłoni z zaschniętej mąki i wolę oddelegować tę pracę specjaliście. W misie wielofunkcyjnego robota Kenwooda wymieszałem też składniki na farsz. Szybko, czysto i przyjemnie.
Najważniejsze są jednak pierogi. Zapraszam na video przepis 🙂

Składniki

Pierogi ruskie

  • 300 gramów mąki pszennej 500
  • 150 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 300 gramów ziemniaków
  • 300 gramów tłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 500 gramów słoniny
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Wykonanie

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i wlej gorącą wodę. Załóż hak do wyrabiania twardego ciasta i wyrabiaj kilka minut. Wyciągnij ciasto z misy i zagnieć w rękach na gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub zwilżoną szmatką na ok. pół godziny.
  2. W tym czasie ugotuj obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozwól im trochę się przestudzić i odparować.
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę na złoto. 3/4 roztopionego smalcu i skwarki przełóż do małego rondla. Na reszcie tłuszczu podsmaż na złoto cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Do dzieży robota dodaj ziemniaki, ser, cebulę (odsączoną z nadmiaru tłuszczu, posiekany koperek, łyżeczkę-dwie soli i wyrabiaj chwilę do połączenia się składników. Weź pół łyżki farszu i dłońmi ukulaj kulkę. Odłóż na bok.
  5. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wytnij krążki z ciasta. Połóż krążek na dłoń i kulkę farszu na cieście. Złóż na pół i dokładnie zlep przyciskając końce palcami. Uważaj, żeby drobiny farszu nie znalazły się na łączeniu.
  6. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć na wrzątek po 10-15 pierogów na raz. Gotuj je maksymalnie 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Odcedż i przełóż do miski. Polej roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

One comment on “Moje ulubione pierogi ruskie”

  1. Klasyczne nadzienie do ruskich pierogów to ziemniaki i ser biały twarogowy w proporcji 2:1, cebula smażona na smalcu, sól oraz pieprz czarny. Koperek do tego do wg mnie za dużo grzybów w barszcz, to jest ma zbyt konkurencyjny smak. Ziemniaki powinny być odmiany sypkiej. Pierogi można podawać z roztopionym masłem, z cebulą zrumienioną na maśle albo smalcu, ze skwarkami albo z kwaśną śmietaną, jak kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab