powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Moje ulubione pierogi ruskie

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

Ja jestem już trzecim pokoleniem w mojej rodzinie, która robi pierogi (choć częściej jeżdżę na nie do mamy). Mój przepis jest pewną hybrydą przepisów rodzinnych i tego jak ja wyobrażam sobie idealne pierogi. Nie ma w nich żadnych kontrowersyjnych składników czy magicznych składników. Jedynie sprawdzone przez lata proporcje, techniki i czysta przyjemność z jedzenia.
Dużą zmianą i usprawnieniem jest dla mnie posiadanie robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Świadomość, że go mam sprawia, że mam ochotę zabierania się za niektóre przepisy. Szczególnie takie wymagające wyrabiania ciasta czy siekania. Łączę składniki na ciasto wstępnie w robocie kuchennym, szczególnie jeśli mam dużo ciasta do przerobienia. Później jednak wyrabiam chwilę rękoma, żeby "poczuć" ciasto. Jednak nie lubię czyścić dłoni z zaschniętej mąki i wolę oddelegować tę pracę specjaliście. W misie wielofunkcyjnego robota Kenwooda wymieszałem też składniki na farsz. Szybko, czysto i przyjemnie.
Najważniejsze są jednak pierogi. Zapraszam na video przepis 🙂

Składniki

Pierogi ruskie

  • 300 gramów mąki pszennej 500
  • 150 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 300 gramów ziemniaków
  • 300 gramów tłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 500 gramów słoniny
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Wykonanie

  1. Do dzieży miksera wsyp mąkę, sól i wlej gorącą wodę. Załóż hak do wyrabiania twardego ciasta i wyrabiaj kilka minut. Wyciągnij ciasto z misy i zagnieć w rękach na gładką kulę. Ciasto powinno być elastyczne. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub zwilżoną szmatką na ok. pół godziny.
  2. W tym czasie ugotuj obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozwól im trochę się przestudzić i odparować.
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę słoninę na złoto. 3/4 roztopionego smalcu i skwarki przełóż do małego rondla. Na reszcie tłuszczu podsmaż na złoto cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Do dzieży robota dodaj ziemniaki, ser, cebulę (odsączoną z nadmiaru tłuszczu, posiekany koperek, łyżeczkę-dwie soli i wyrabiaj chwilę do połączenia się składników. Weź pół łyżki farszu i dłońmi ukulaj kulkę. Odłóż na bok.
  5. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wytnij krążki z ciasta. Połóż krążek na dłoń i kulkę farszu na cieście. Złóż na pół i dokładnie zlep przyciskając końce palcami. Uważaj, żeby drobiny farszu nie znalazły się na łączeniu.
  6. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć na wrzątek po 10-15 pierogów na raz. Gotuj je maksymalnie 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Odcedż i przełóż do miski. Polej roztopionym tłuszczem ze skwarkami.

Odkąd pamiętam chciałem zrobić przepis na pierogi. Po prostu ruskie pierogi jako swoisty hołd dla dania, które towarzyszyło mi od najmłodszych lat. najpierw karmiła mnie moja babcia, która po wojnie przyjechała z Kresów Wschodnich na Dolny Śląsk. Od niej nauczyłem się, że pierogi cudownie smakują z okrasą ze skwarków ze słoniny wieprzowej. Na tym polu z tego co pamiętam ciągle trwały walki (ale pokojowe) między moją mamą a babcią. Mama miała swój pomysł na pierogi ruskie. Na pewno nie robiła okrasy ze skwarków (tylko z podsmażanej cebuli) i nie dodawała jajka do ciasta. Do farszu dawała więcej twarogu, siekany koperek i dużo pieprzu.

One comment on “Moje ulubione pierogi ruskie”

  1. Klasyczne nadzienie do ruskich pierogów to ziemniaki i ser biały twarogowy w proporcji 2:1, cebula smażona na smalcu, sól oraz pieprz czarny. Koperek do tego do wg mnie za dużo grzybów w barszcz, to jest ma zbyt konkurencyjny smak. Ziemniaki powinny być odmiany sypkiej. Pierogi można podawać z roztopionym masłem, z cebulą zrumienioną na maśle albo smalcu, ze skwarkami albo z kwaśną śmietaną, jak kto lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab