informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli ktoś zapyta mnie, jakie połączenie smaków kojarzy mi się z Polską, będzie to wieprzowina i jabłka. Świnka lubi jabłka, aż dziw bierze, że hodowcy ich tym nie karmią. A może karmią?
Pomysł przyszedł od Grześka Łapanowskiego, z którym byłem na wspólnych warsztatach Tabasco i Kikkoman. Ida jest prosta. Ugotować boczek w aromatycznym bulionie z ziołami w szybkowarze, potem mięso zamarynować w sosie sojowym i miodzie, po czym usmażyć to wszystko na chrupko. Ja poszedłem o krok dalej i zrobiłem bulion z wina jabłkowego, czyli cydru. Potem poszło już podobnie jak w przepisie Grześka.
Danie możecie przygotować jako głównego bohatera stołu lub jako małą przystawkę na przyjęcie. Nie ma w tym tajemnicy, że facetom zapalą się lampki w oczach na widok zrumienionego boczku. Oczywiście podawać do schłodzonego, polskiego cydru. Jak będzie ciepło spróbuję nowej wersji podpiekanej na grillu. To będzie dopiero pyszne! 🙂

Składniki

Boczek gotowany

  • 1 kilogram chudego boczku
  • 1 litr cydru
  • pęczek świeżego majeranku, tymianku i lubczyku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (nie koniecznie)
  • sól do smaku

Składniki na marynatę

  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka sosu Tabasco lub pół łyżeczki chilli

Składniki na jabłko

  • kilka twardych jabłek
  • kilka łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  1. Przełóż do garnka boczek i pozostałe składniki. Zalej wszystko cydrem i gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
  2. W czasie, kiedy boczek będzie kończył się gotować, połącz składniki na marynatę. Pokrój też jabłka na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały, posyp cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszaj.
  3. Wyciągnij z wywaru boczek i pokrój na ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko do marynaty i pokryj nią dokładnie mięso. Niech marynuje się 10 minut.
  4. Rozgrzej dwie patelnie. Skrop olejem i podsmaż na złoto boczek i jabłka. Uważaj z boczkiem, gdyż tłuszcz będzie bardzo pryskał. Fartuch i rękawica będą niezbędne. Smacznego! 🙂

2 comments on “Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku”

  1. Uh. Zawsze marzyłam o tym żeby spraszać gości na kolację i gotować takie dania, póki co potencjalnych gości brak.. 🙁 Boczek wygląda niesamowici, a połączenie z cydrem brzmi wybitnie! W kieliszku też cydr?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab