promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli ktoś zapyta mnie, jakie połączenie smaków kojarzy mi się z Polską, będzie to wieprzowina i jabłka. Świnka lubi jabłka, aż dziw bierze, że hodowcy ich tym nie karmią. A może karmią?
Pomysł przyszedł od Grześka Łapanowskiego, z którym byłem na wspólnych warsztatach Tabasco i Kikkoman. Ida jest prosta. Ugotować boczek w aromatycznym bulionie z ziołami w szybkowarze, potem mięso zamarynować w sosie sojowym i miodzie, po czym usmażyć to wszystko na chrupko. Ja poszedłem o krok dalej i zrobiłem bulion z wina jabłkowego, czyli cydru. Potem poszło już podobnie jak w przepisie Grześka.
Danie możecie przygotować jako głównego bohatera stołu lub jako małą przystawkę na przyjęcie. Nie ma w tym tajemnicy, że facetom zapalą się lampki w oczach na widok zrumienionego boczku. Oczywiście podawać do schłodzonego, polskiego cydru. Jak będzie ciepło spróbuję nowej wersji podpiekanej na grillu. To będzie dopiero pyszne! 🙂

Składniki

Boczek gotowany

  • 1 kilogram chudego boczku
  • 1 litr cydru
  • pęczek świeżego majeranku, tymianku i lubczyku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (nie koniecznie)
  • sól do smaku

Składniki na marynatę

  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka sosu Tabasco lub pół łyżeczki chilli

Składniki na jabłko

  • kilka twardych jabłek
  • kilka łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie

  1. Przełóż do garnka boczek i pozostałe składniki. Zalej wszystko cydrem i gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
  2. W czasie, kiedy boczek będzie kończył się gotować, połącz składniki na marynatę. Pokrój też jabłka na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały, posyp cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszaj.
  3. Wyciągnij z wywaru boczek i pokrój na ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko do marynaty i pokryj nią dokładnie mięso. Niech marynuje się 10 minut.
  4. Rozgrzej dwie patelnie. Skrop olejem i podsmaż na złoto boczek i jabłka. Uważaj z boczkiem, gdyż tłuszcz będzie bardzo pryskał. Fartuch i rękawica będą niezbędne. Smacznego! 🙂

2 comments on “Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku”

  1. Uh. Zawsze marzyłam o tym żeby spraszać gości na kolację i gotować takie dania, póki co potencjalnych gości brak.. 🙁 Boczek wygląda niesamowici, a połączenie z cydrem brzmi wybitnie! W kieliszku też cydr?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab