Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Indyjska zupa dal na łuskanym grochu z chrustem z cebuli

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dal to zupa, którą kiedyś bardzo często robiłem w domu, ponieważ jest prosta i aromatyczna dzięki bogactwu przypraw. Wynikiem tego było ciągłe doskonalenie przepisu i publikacja na blogu. Już wiem, że bardzo ważna jest dla mnie konsystencja. Tej zupy generalnie nie trzeba blendować czy przecierać, ale ja preferuję taką strukturę. Mogę w zamian zagrać chrupkością i smakiem dodatków. Nie lubię zup kremów właśnie dlatego, że czuję się jak małe dziecko jedzące papkę ze słoiczka. Zawsze staram się wzbogacać doznania czymś chrupkim, żeby nie było nudno.
Tym razem chciałem coś zmienić i postanowiłem wymienić składnik bazowy. Nie chciałem kombinować z przyprawami, bo dla mnie nie ma tej zupy bez kilku solidnych łyżek indyjskich przypraw. Wymieniłem więc czerwoną soczewicę na dobrze znany w Polsce groch. Dowiedziałem się od Virena z Viren Gotuje, że w Indiach robi się popularną zupę Chana dal, z tym że robią ją z ciecierzycy. Groch z ciecierzycą zaliczają się do tej samej grupy bobowatych jednak suszony groch ma bardziej wyraźny smak. Polecam ten przepis i zachęcam do eksperymentowania.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Groch trzeba na przepłukać i moczyć w 3 litrach wody przez całą noc. Można też wcześniej pokroić dynię w mniejsze kawałki, zawinąć w folię aluminiową i upiec w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i przesmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy zacznie się złocić dodaj pokrojony drobno czosnek i imbir. Smaż jeszcze minutę i dodaj łyżkę garam masala, łyżeczkę gorczycy, kurkumy i pół łyżeczki chilli. Upraż przyprawy przez minutę i dodaj odsączony z wody groch. Następnie dodaj pomidory bulion i wodę. Upieczoną dynię oddziel od skóry i dodaj do zupy. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu kiedy groch zacznie się rozpadać (ok. 45 minut).
  3. W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w piórka, tak żeby każda część była odseparowana. Rozgrzej olej w wysokim naczyniu. Olej musi być naprawdę gorący, więc wrzuć kawałek cebuli i obserwuj czy zaczyna się gwałtownie prażyć. Dodaj cebulę i smaż do uzyskania chrupkości. Odsącz na papierowym ręczniku i dopraw chilli.
  4. Zupę odstaw na chwilę żeby przestygła i zmiksuj ją blenderem na gładki krem. Włącz jeszcze na 10 minut na ogień. W tym czasie możesz ostatecznie doprawić pieprzem i solą. Możesz też dodać więcej garam masala. Podawaj z chrustem z cebuli, kolendrą i chipsami z warzyw, np. buraka.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab