powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Polskie ARANCINI z wędzonym serem (kulki ziemniaczano serowe)

Czas
przygotowania
60 minut
Liczba
porcji
sporo
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Pomysł, żeby resztki z obiadu zamienić w nową, fascynującą i prostą przekąskę podsunęli mi oczywiście Włosi. Robią oni swoje arancini z pozostałości risotto. U nas jada się jednak do obiadu tłuczone ziemniaki i to one będą bazą moich chrupiących kulek. Co można w końcu lepszego zrobić ziemniakom niż je usmażyć?  

Muszę się też przyznać do swojskiej inspiracji, a mianowicie warszawskiej restauracji The Farm (tu pozdrawiam kucharzy Artura Lazarewicza i Adama Anikiela), gdzie jesienią spróbowałem takich ziemniaczanych kulek. Stwierdziłem, że muszę je zrobić u siebie, ale w wersji z płynnym, ciągnącym się serem. Jako, że koncepcja miała być na wskroś polska, to zacząłem szukać odpowiednich serów. Wpadłem na fajny ser wędzony, w konsystencji podobny do twardej mozzarelli. Właśnie taki ser rekomenduję do moich kulek. Dla bardziej serowego smaku polecam domieszkę innych, dojrzewających serów, np. Bursztynu, Czarnej Perły czy nawet Dziugasa od naszych północnych sąsiadów.

Jak będziecie kupowali ziemniaki to szukajcie takich o większej zawartości skrobi, czyli typu kulinarnego BC-C, albo inaczej na kluski. Zamiast zwykłej bułki tartej sprawdzi się panko, albo po prostu pokruszony miękisz białej bułki.

Składniki

Ciasto

  • 500 gramów ugotowanych ziemniaków (typ kulinarny BC-C)
  • 500 gramów surowych ziemniaków (typ kulinarny BC-C)
  • 100 gramów twardego, dojrzewającego sera
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do gotowania ziemniaków

Farsz serowy

  • 150 gramów wędzonego sera
  • 150 gramów twardego, dojrzałego sera
  • sól i pieprz do smaku

Panierka

  • białka z 2 jajek (żółtka idą do ciasta)
  • bułka tarta lub panko
  • olej rzepakowy lub inny do smażenia

Wykonanie

  1. Obieramy ziemniaki tak, żeby wyszedł nam 1 kg po obraniu. Połowę kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i przeciskamy przez praskę jeszcze gorące. Odstawiamy na balkon lub parapet do wystygnięcia. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce jak do placków ziemniaczanych. Masę przenosimy na cienką ściereczkę kuchenną i odciskamy większość soku tak, żeby po odciśnięciu zostało nam ok. 250 gramów miąższu ziemniaczanego. Łączymy z przestudzonymi ziemniakami i dodajemy starty ser, 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i czarny pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny do godziny.
  2. W międzyczasie ścieramy sery, doprawiamy i łączymy je ze sobą. Ja do tego użyłem malaksera. Ser dzielimy na ok. 15 kulek, ponieważ tyle powinniśmy zrobić sztuk z tej ilości produktów.
  3. Przechłodzone ciasto dzielimy na 50 gramowe kulki, które rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy kulkę sera i zaklejamy w gładką kulkę bez pęknięć.
  4. Kiedy wszystkie kulki będą gotowe, rozgrzewamy olej. Jeśli rozgrzaliśmy 1l oleju, możemy smażyć jednocześnie nie więcej niż 4-5 kulek. Olej powinien być rozgrzany do 170-180 stopni. W misce roztrzepujemy dwa białka (zero waste), a w drugiej misce umieszczamy bułkę tartą. Każdą kulkę najpierw zwilżamy białkiem, a potem obsypujemy bułką. Następnie smażymy na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym.

 

Pomysł, żeby resztki z obiadu zamienić w nową, fascynującą i prostą przekąskę podsunęli mi oczywiście Włosi. Swoje arancini robią z pozostałości risotto. U nas jada się jednak do obiadu tłuczone ziemniaki i to one będą bazą moich chrupiących kulek. Co można w końcu lepszego zrobić ziemniakom niż je usmażyć?  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab