powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Mule na piwie IPA z chorizo i pomidorami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jak pewnie wiecie, jestem wielkim fanem piwa rzemieślniczego, a w szczególności jego najbardziej goryczkowej wersją IPA (India Pale Ale). Bardzo często gotuję pod piwo i z wykorzystaniem piwa (zobacz inne przepisy). Zdarza mi się z premedytacją zastępować wino piwem, np. w risotto czy w długo duszonej wołowinie (zamiast czerwonego wina dolewam porteru). Zazwyczaj z fascynującymi skutkami. Zastanawiałem się jednak czy owo goryczkowe piwo, które dzięki aromatycznym, amerykańskim chmielom pachnie niczym egzotyczny koktajl, będzie pasowało do muli. Tradycyjnie gotuje się je na parze z białego wina. Ja jednak moje muszle podkręciłem świetnym piwem (możecie spytać w komentarzach jakie polecam), pikantnym chorizo, papryczkami jalapeno, pomidorami i całą górą natki pietruszki. Będą państwo zadowoleni! 🙂

Składniki

Składniki

  • 1,5 kilograma muli oczyszczonych
  • 200 g pikantnej kiełbasy chorizo lub salami
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • szklanka piwa typu IPA lub APA
  • 2 garści pomidorów koktajlowych (śliwkowe, cherry, truskawkowe…)
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Mule oczyść i sprawdź czy żyją (tutaj pisałem jak to zrobić). Wypij pół piwa i resztę odlej do szklanki.
  2. Roztop masło w garnku. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek, papryczki jalapeno i smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i podsmażaj do zrumienienia. Wsyp mule i podkręć grzanie na maksimum, po czym wlej piwo i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 5 minut potrząsając garnkiem.
  3. Po tym czasie dodaj pomidorów, pietruszkę i skórkę z cytryny i gotuj jeszcze 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem do smaku w międzyczasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab