Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Mule na piwie IPA z chorizo i pomidorami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Jak pewnie wiecie, jestem wielkim fanem piwa rzemieślniczego, a w szczególności jego najbardziej goryczkowej wersją IPA (India Pale Ale). Bardzo często gotuję pod piwo i z wykorzystaniem piwa (zobacz inne przepisy). Zdarza mi się z premedytacją zastępować wino piwem, np. w risotto czy w długo duszonej wołowinie (zamiast czerwonego wina dolewam porteru). Zazwyczaj z fascynującymi skutkami. Zastanawiałem się jednak czy owo goryczkowe piwo, które dzięki aromatycznym, amerykańskim chmielom pachnie niczym egzotyczny koktajl, będzie pasowało do muli. Tradycyjnie gotuje się je na parze z białego wina. Ja jednak moje muszle podkręciłem świetnym piwem (możecie spytać w komentarzach jakie polecam), pikantnym chorizo, papryczkami jalapeno, pomidorami i całą górą natki pietruszki. Będą państwo zadowoleni! 🙂


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Mule oczyść i sprawdź czy żyją (tutaj pisałem jak to zrobić). Wypij pół piwa i resztę odlej do szklanki.
  2. Roztop masło w garnku. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek, papryczki jalapeno i smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i podsmażaj do zrumienienia. Wsyp mule i podkręć grzanie na maksimum, po czym wlej piwo i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 5 minut potrząsając garnkiem.
  3. Po tym czasie dodaj pomidorów, pietruszkę i skórkę z cytryny i gotuj jeszcze 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem do smaku w międzyczasie.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab