powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Mule na piwie IPA z chorizo i pomidorami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jak pewnie wiecie, jestem wielkim fanem piwa rzemieślniczego, a w szczególności jego najbardziej goryczkowej wersją IPA (India Pale Ale). Bardzo często gotuję pod piwo i z wykorzystaniem piwa (zobacz inne przepisy). Zdarza mi się z premedytacją zastępować wino piwem, np. w risotto czy w długo duszonej wołowinie (zamiast czerwonego wina dolewam porteru). Zazwyczaj z fascynującymi skutkami. Zastanawiałem się jednak czy owo goryczkowe piwo, które dzięki aromatycznym, amerykańskim chmielom pachnie niczym egzotyczny koktajl, będzie pasowało do muli. Tradycyjnie gotuje się je na parze z białego wina. Ja jednak moje muszle podkręciłem świetnym piwem (możecie spytać w komentarzach jakie polecam), pikantnym chorizo, papryczkami jalapeno, pomidorami i całą górą natki pietruszki. Będą państwo zadowoleni! 🙂

Składniki

Składniki

  • 1,5 kilograma muli oczyszczonych
  • 200 g pikantnej kiełbasy chorizo lub salami
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki jalapeno
  • szklanka piwa typu IPA lub APA
  • 2 garści pomidorów koktajlowych (śliwkowe, cherry, truskawkowe…)
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Mule oczyść i sprawdź czy żyją (tutaj pisałem jak to zrobić). Wypij pół piwa i resztę odlej do szklanki.
  2. Roztop masło w garnku. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek, papryczki jalapeno i smaż 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i podsmażaj do zrumienienia. Wsyp mule i podkręć grzanie na maksimum, po czym wlej piwo i zamknij pokrywkę. Gotuj przez 5 minut potrząsając garnkiem.
  3. Po tym czasie dodaj pomidorów, pietruszkę i skórkę z cytryny i gotuj jeszcze 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem do smaku w międzyczasie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab