informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Spaghetti kryzysowe z pomidorami i konserwą z puszki (wersja podstawowa i gourmet)

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN POWSTAŁ Z POTRZEBY CZASÓW PANDEMII KORONAWIRUSA W 2020 ROKU. JEŚLI CZYTASZ TEN WPIS, A SYTUACJA NA ŚWIECIE JEST JUŻ STABILNA, TO MOŻE ŁATWIEJ CI BĘDZIE ZROZUMIEĆ DLACZEGO PONIŻEJ UZASADNIAM POTRZEBĘ UGOTOWANIA TEGO DANIA.

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN POWSTAŁ Z POTRZEBY CZASÓW PANDEMII KORONAWIRUSA W 2020 ROKU. JEŚLI CZYTASZ TEN WPIS, A SYTUACJA NA ŚWIECIE JEST JUŻ STABILNA, TO MOŻE ŁATWIEJ CI BĘDZIE ZROZUMIEĆ DLACZEGO PONIŻEJ UZASADNIAM POTRZEBĘ UGOTOWANIA TEGO DANIA.

Nie, to nie jest żart. Ok, to był żart kulinarny zanim zabrałem się do gotowania. Pomyślałem: może by tak delikatnie zadrwić z całej tej sytuacji wykupywania masowo makaronów i puszek z żywnością i ugotować coś z tego. Może okaże się, że ktoś też lubi tego rodzaju humor jak ja? Po pierwsze, jednak w międzyczasie sam postarałem się o zrobienie małych zapasów i teraz śmiałbym się sam z siebie. Uznałem, że nie ma nic złego w posiadaniu zabezpieczenia w żywność na przynajmniej najbliższe 2 tygodnie. Oczywiście na szczęście okazało się, że sklepy ze świeżą żywnością dalej są otwarte, więc nie jesteśmy zdani na jedzenie wyłącznie suchych i konserwowanych produktów. Jednak jeśli tak by się kiedyś stało, to myślę, że z odrobiną kreatywności nawet z puszek i makaronu można przygotować coś smacznego. Nigdy nie chodziło mi tylko o to, żeby nasycić organizm, ale także żeby dać trochę przyjemności poprzez jedzenie. Myślę, że w trudnych czasach będzie to równie potrzebne, żeby zachować równowagę psychiczną.

Co do samego dania. Zasada jest prosta. Mamy makaron, w tym przypadku spaghetti. Mamy jakieś mięso, pomidory, tłuszcz oraz przyprawy. Możemy zrobić makaron z sosem. W zależności od dostępnych produktów możemy pójść dwiema ścieżkami, albo bardzo podstawowo, wtedy potrzebujemy dosłownie wymienionych wyżej produktów, albo bawimy się smakami i podnosimy zwykłą mielonkę z pomidorami na zupełnie inny poziom. Ja poszedłem w stronę azjatycką, w moją ulubioną ostatnio kuchnię syczuańską opartą na pieprzu syczuańskim i chilli. Inspiracją był makaron Dan Dan z mieloną wołowiną. W tym daniu używa się sporo pieprzu syczuańskiego, który daje taki ciekawy efekt jakby odrętwienia języka. W połączeniu z chilli i innymi przyprawami jest po prostu pyszny. Oczywiście nie jest to żadna próba zbliżenia się do smaku dan danu, potraktujcie to jako inspirację. Jako topping użyłem płatków suszonego tuńczyka bonito aka katsuobushi. Trudno szukać takiego połączenia w tradycyjnym dan danie, ale pasuje. Spróbujcie sami 😉

Poniżej znajdziecie dwie koncepcje. Zobaczcie na co macie ochotę i jakie macie możliwości. Piszę z punktu widzenia Warszawiaka, ale wszystkie produkty, nawet te egzotyczne nadal są dostępne. Uważajcie oczywiście i przestrzegajcie zasad higieny podczas zakupów.
Muszę dodać na koniec, że danie wyszło przepyszne. Dla mnie konserwy mięsne to smak dzieciństwa. Są dla mnie takim guilty pleasure. Nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego. Moja partnerka jednak uważała je za świństwo. Jednak zjadła wersję gourmet i bardzo jej smakowało. Generalnie charakterystyczny smak przypraw przykrywa ten specyficzny konserwowy smaczek, więc jakiś się go obawialiście to uprzedzam, że znika. Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy też zrobiliście?

Składniki

Wersja Basic dla 2 osób

  • 200 gramów spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka konserwy wieprzowej lub wołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka soli morskiej i pieprzu
  • szczypiorek i/lub natka pietruszki do posypania

Wersja Gourmet dla 2 osób

  • 200 gramów spaghetti
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • puszka pomidorów
  • puszka konserwy wieprzowej lub wołowej
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżeczki płatków chilli (użyłem gochugaru, które jest mniej ostre od sproszkowanego chilli)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka czarnego pieprzu i sól morska do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek do posytania
  • katsuobushi do posypania

Sprzęt

  • patelnia
  • garnek
  • szczypce
  • tarka
  • wyciskarka do czosnku

Wykonanie

Wykonanie wersja basic:
Nie będę się rozpisywał, bo sprawa jest prosta. Wstaw osoloną wodę na makaron. Kiedy będzie się gotował, zrób resztę. Rozgrzej olej na patelni, na którym podsmaż przez 2 minuty wyciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj puszkę pomidorów, którą najpierw trzeba zblendować. Dodaj pokrojoną w kostkę konserwę. Doprowadź do wrzenia. Za pomocą widelca lub łyżki rozgniataj kostki konserwy, która powinna się rozpaść w pomidorach. Gotuj tak 5-10 minut.

Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Następnie kiedy makaron się ugotuje dodaj kilka łyżek wody z makaronu i dodaj makaron na patelnię. Wymieszaj dokładnie i nakładaj na talerze. Posyp ziołami.

Wykonanie wersja gourmet:
Podgrzej lekko osoloną wodę na makaron. Kiedy woda będzie się podgrzewała, wyciągnij patelnię.

Rozgrzej olej, na który dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Podsmaż 2-3 minuty, po czym dodaj zmielony pieprz syczuański (ja mielę w elektrycznej maszynce do mielenia kawy) i płatki chilli. Podsmażaj jakieś 2 minuty po czym zalej zblendowanymi pomidorami. Dodaj pokrojoną w kostkę konserwę. Rozgnieć widelcem lub łyżką i gotuj jakieś 10 minut.

W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dopraw ostatecznie sosem sojowym, pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na tym etapie możesz dodać więcej chilli lub jakiś sos chilli. Ja dodałem olej chilli, który miałem akurat. Wymieszaj dokładnie sos z makaronem na patelni i podawaj na talerzach. Posyp wszystko posiekanym drobno szczypiorkiem i płatkami katsuobushi.

Inspiracją był makaron Dan Dan z mieloną wołowiną. W tym daniu używa się sporo pieprzu syczuańskiego, który daje taki ciekawy efekt jakby odrętwienia języka. W połączeniu z chilli i innymi przyprawami jest po prostu pyszny. Oczywiście nie jest to żadna próba zbliżenia się do smaku dan danu, potraktujcie to jako inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab