promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Spaghetti kryzysowe z pomidorami i konserwą z puszki (wersja podstawowa i gourmet)

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN POWSTAŁ Z POTRZEBY CZASÓW PANDEMII KORONAWIRUSA W 2020 ROKU. JEŚLI CZYTASZ TEN WPIS, A SYTUACJA NA ŚWIECIE JEST JUŻ STABILNA, TO MOŻE ŁATWIEJ CI BĘDZIE ZROZUMIEĆ DLACZEGO PONIŻEJ UZASADNIAM POTRZEBĘ UGOTOWANIA TEGO DANIA.

[UWAGA KONTEKSTOWA] - PRZEPIS TEN POWSTAŁ Z POTRZEBY CZASÓW PANDEMII KORONAWIRUSA W 2020 ROKU. JEŚLI CZYTASZ TEN WPIS, A SYTUACJA NA ŚWIECIE JEST JUŻ STABILNA, TO MOŻE ŁATWIEJ CI BĘDZIE ZROZUMIEĆ DLACZEGO PONIŻEJ UZASADNIAM POTRZEBĘ UGOTOWANIA TEGO DANIA.

Nie, to nie jest żart. Ok, to był żart kulinarny zanim zabrałem się do gotowania. Pomyślałem: może by tak delikatnie zadrwić z całej tej sytuacji wykupywania masowo makaronów i puszek z żywnością i ugotować coś z tego. Może okaże się, że ktoś też lubi tego rodzaju humor jak ja? Po pierwsze, jednak w międzyczasie sam postarałem się o zrobienie małych zapasów i teraz śmiałbym się sam z siebie. Uznałem, że nie ma nic złego w posiadaniu zabezpieczenia w żywność na przynajmniej najbliższe 2 tygodnie. Oczywiście na szczęście okazało się, że sklepy ze świeżą żywnością dalej są otwarte, więc nie jesteśmy zdani na jedzenie wyłącznie suchych i konserwowanych produktów. Jednak jeśli tak by się kiedyś stało, to myślę, że z odrobiną kreatywności nawet z puszek i makaronu można przygotować coś smacznego. Nigdy nie chodziło mi tylko o to, żeby nasycić organizm, ale także żeby dać trochę przyjemności poprzez jedzenie. Myślę, że w trudnych czasach będzie to równie potrzebne, żeby zachować równowagę psychiczną.

Co do samego dania. Zasada jest prosta. Mamy makaron, w tym przypadku spaghetti. Mamy jakieś mięso, pomidory, tłuszcz oraz przyprawy. Możemy zrobić makaron z sosem. W zależności od dostępnych produktów możemy pójść dwiema ścieżkami, albo bardzo podstawowo, wtedy potrzebujemy dosłownie wymienionych wyżej produktów, albo bawimy się smakami i podnosimy zwykłą mielonkę z pomidorami na zupełnie inny poziom. Ja poszedłem w stronę azjatycką, w moją ulubioną ostatnio kuchnię syczuańską opartą na pieprzu syczuańskim i chilli. Inspiracją był makaron Dan Dan z mieloną wołowiną. W tym daniu używa się sporo pieprzu syczuańskiego, który daje taki ciekawy efekt jakby odrętwienia języka. W połączeniu z chilli i innymi przyprawami jest po prostu pyszny. Oczywiście nie jest to żadna próba zbliżenia się do smaku dan danu, potraktujcie to jako inspirację. Jako topping użyłem płatków suszonego tuńczyka bonito aka katsuobushi. Trudno szukać takiego połączenia w tradycyjnym dan danie, ale pasuje. Spróbujcie sami 😉

Poniżej znajdziecie dwie koncepcje. Zobaczcie na co macie ochotę i jakie macie możliwości. Piszę z punktu widzenia Warszawiaka, ale wszystkie produkty, nawet te egzotyczne nadal są dostępne. Uważajcie oczywiście i przestrzegajcie zasad higieny podczas zakupów.
Muszę dodać na koniec, że danie wyszło przepyszne. Dla mnie konserwy mięsne to smak dzieciństwa. Są dla mnie takim guilty pleasure. Nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego. Moja partnerka jednak uważała je za świństwo. Jednak zjadła wersję gourmet i bardzo jej smakowało. Generalnie charakterystyczny smak przypraw przykrywa ten specyficzny konserwowy smaczek, więc jakiś się go obawialiście to uprzedzam, że znika. Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy też zrobiliście?

Składniki

Wersja Basic dla 2 osób

  • 200 gramów spaghetti
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka konserwy wieprzowej lub wołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka soli morskiej i pieprzu
  • szczypiorek i/lub natka pietruszki do posypania

Wersja Gourmet dla 2 osób

  • 200 gramów spaghetti
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • puszka pomidorów
  • puszka konserwy wieprzowej lub wołowej
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżeczki płatków chilli (użyłem gochugaru, które jest mniej ostre od sproszkowanego chilli)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka czarnego pieprzu i sól morska do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek do posytania
  • katsuobushi do posypania

Sprzęt

  • patelnia
  • garnek
  • szczypce
  • tarka
  • wyciskarka do czosnku

Wykonanie

Wykonanie wersja basic:
Nie będę się rozpisywał, bo sprawa jest prosta. Wstaw osoloną wodę na makaron. Kiedy będzie się gotował, zrób resztę. Rozgrzej olej na patelni, na którym podsmaż przez 2 minuty wyciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj puszkę pomidorów, którą najpierw trzeba zblendować. Dodaj pokrojoną w kostkę konserwę. Doprowadź do wrzenia. Za pomocą widelca lub łyżki rozgniataj kostki konserwy, która powinna się rozpaść w pomidorach. Gotuj tak 5-10 minut.

Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Następnie kiedy makaron się ugotuje dodaj kilka łyżek wody z makaronu i dodaj makaron na patelnię. Wymieszaj dokładnie i nakładaj na talerze. Posyp ziołami.

Wykonanie wersja gourmet:
Podgrzej lekko osoloną wodę na makaron. Kiedy woda będzie się podgrzewała, wyciągnij patelnię.

Rozgrzej olej, na który dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Podsmaż 2-3 minuty, po czym dodaj zmielony pieprz syczuański (ja mielę w elektrycznej maszynce do mielenia kawy) i płatki chilli. Podsmażaj jakieś 2 minuty po czym zalej zblendowanymi pomidorami. Dodaj pokrojoną w kostkę konserwę. Rozgnieć widelcem lub łyżką i gotuj jakieś 10 minut.

W tym czasie makaron powinien być już ugotowany. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dopraw ostatecznie sosem sojowym, pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na tym etapie możesz dodać więcej chilli lub jakiś sos chilli. Ja dodałem olej chilli, który miałem akurat. Wymieszaj dokładnie sos z makaronem na patelni i podawaj na talerzach. Posyp wszystko posiekanym drobno szczypiorkiem i płatkami katsuobushi.

Inspiracją był makaron Dan Dan z mieloną wołowiną. W tym daniu używa się sporo pieprzu syczuańskiego, który daje taki ciekawy efekt jakby odrętwienia języka. W połączeniu z chilli i innymi przyprawami jest po prostu pyszny. Oczywiście nie jest to żadna próba zbliżenia się do smaku dan danu, potraktujcie to jako inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab