Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

Robię też swój zakwas na żurek (tutaj możesz sprawdzić przepis). Tym razem pójdę o krok dalej. Upiekę chudy boczek (co może być lepszego od boczku?), który marynował się cały dzień w dobrym piwie i aromatycznych przyprawach. Z soków z pieczenia zrobię wyjątkowy sos. Zakwas na żurek ma wspaniały smak, ale ma też mąkę, która zagęści mój sos. Ja jestem już po zdjęciach i spróbowałem – PE-TA-RDA. Do tego niezwykle szybkie dodatki. Karmelizowane rzodkiewki i cebulka dymka z liśćmi rzodkiewki skropionych cytryną i solą morską. Danie restauracyjne, które możecie podać w domu na święta i nie tylko. Róbcie i piszcie w komentarzach jak się udało? 🙂

Przepis ten był efektem współpracy z Coca Cola.


Składniki

Boczek

  • 1-1,5 kg chudego boczku ze skórą
  • 2 małe szklanki dobrego, goryczkowego piwa
  • po sporej szczypcie (+/- pół łyżeczki) przypraw: kolendra, czarny pieprz, suszona cebula, suszony czosnek, imbir, cynamon i wędzona paryka, 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.
  • 100-150 ml zakwasu na żurek (mój przepis)
  • 2 pęczki rzodkiewki ze świeżymi listkami
  • 3-4 pęczki dymki z grubymi łodygami
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo (6 minut od włożenia do wrzątku)
  • sól i pieprz do smaku









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej spraw boczek. Kup chudy, delikatnie poprzerastany tłuszczem. Natnij skórę pod kątem w ok. 1 cm kostkę. Pomoże to później przy porcjowaniu i wchłanianiu marynaty. Wetrzyj w boczek ok. 2 łyżeczki drobnej soli morskiej i i resztę przypraw i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zalej mięso piwem (jedna szklanka) w wąskim naczyniu, żeby marynata miał szansę kontaktu z całym mięsem. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przełóż boczek razem do rękawa do pieczenia i dolej szklankę piwa. Dodaj pół łyżeczki soli morskiej do smaku. Zamknij rękaw i piecz przez 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut otwórz rękaw, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Po pieczeniu odstaw na boczek na deskę. Możesz też przykryć folią aluminiową do czasu podania.
  3. Soki z pieczenia przelej do rondla i zagotuj. Dodaj wymieszany zakwas na żurek i mieszaj energicznie, aż płyny się nie zagotują i zgęstnieją. Redukuj (odparuj) sos do momentu uzyskania gęstości lekkiego jogurtu. Możesz na koniec doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
  4. Rzodkiewkę i dymkę opłucz. Rzodkiewki odkrój od listków, ale zostaw kawałek łodygi. Przekrój na pół. Wybierz najładniejsze listki (tak, one są jadalne) i dokładnie wypłucz. Dymkę pokrój do wysokości białej łodygi.
  5. Boczek pokrój na porcje. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i przesmaż plastry boczku z każdej strony ok. 2 minuty do skarmelizowania. Wyłóż sos na patelnię, a na sos połóż plastry boczku. Na Patelnię wrzuć jeszcze rzodkiewki i dymkę i smaż do zrumienienia ok. 2 minuty. Dolej sosu sojowego i potrząsaj patelnią. Na talerz ułóż posiekane liście rzodkiewki, a na nie same rzodkiewki i dymkę. Skrop sokiem z cytryny i dopraw sola morską. Możesz też w ramach Wielkanocy dodać ugotowane na półtwardo jajko (zobacz poradnik gotowania jajka) 🙂

Boczek pieczony w piwie-14
Boczek pieczony w piwie-15 Boczek pieczony w piwie-9


W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

Koniecznie spróbuj

3 comments on “Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku”

  1. Pyszny deser 🙂
    A nalewek nie robię, chociaż mam na to coraz większą ochotę 🙂
    Z to pamiętam wina mojego Dziaka, dawał mi skosztować, gdy Babcia nie patrzyła… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab