powiadomienie
Piernik dojrzewający - najwyższy czas już nastawić - sprawdź ten przepis
lista składników zamknij informację

Sezon na Grzyby Jabłka Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Dania główne / Grzyby

Kanye East - Kanie jak schabowy w chrupiącej panierce

Najlepszy sposób na chrupiące kanie jak schabowy smażone w chrupiącej panierce z kremowym puree ziemniaczanym
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Kurczak

Rosół Drwala na żywym ogniu

Wiadomo, że grillowane mięso czy warzywa są smaczniejsze niż surowe, więc dlaczego nie przygotować na…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Przetwory / Jabłka

Ketchup jabłkowy

Przepis ten publikuję dzięki uprzejmości krakowskiej knajpy Multi Qlti, dla której opracowałem tę recepturę. Ketchup…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Grzyby / Grzyby

Borowikowe tosty z serem i orzechami włoskimi

Prosta przekąska do zrobienia w pełni grzybowego sezonu. Spróbujcie tego chrupiącego tosta z borowikami, orzechami…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

BORYDZ - kremowy sos rydzowy ze śmietaną i miso

Kremowy sos na bazie świeżych, leśnych rydzów z dodatkiem masła, śmietanki oraz jasnego miso.
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Comfort food / Fasola

Fasola piękny jaś + borowiki + pikantna kiełbasa nduja

Cudowna i mięsista fasola piękny jaś w towarzystwie smażonych borowików i lekko pikantnego sosu na…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Kremowe risotto podwójnie borowikowe

Kremowe risotto podwójnie borowikowe z winem i mascarpone, pełne umami, aromatyczne i aksamitne. Idealne na…

Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

Robię też swój zakwas na żurek (tutaj możesz sprawdzić przepis). Tym razem pójdę o krok dalej. Upiekę chudy boczek (co może być lepszego od boczku?), który marynował się cały dzień w dobrym piwie i aromatycznych przyprawach. Z soków z pieczenia zrobię wyjątkowy sos. Zakwas na żurek ma wspaniały smak, ale ma też mąkę, która zagęści mój sos. Ja jestem już po zdjęciach i spróbowałem - PE-TA-RDA. Do tego niezwykle szybkie dodatki. Karmelizowane rzodkiewki i cebulka dymka z liśćmi rzodkiewki skropionych cytryną i solą morską. Danie restauracyjne, które możecie podać w domu na święta i nie tylko. Róbcie i piszcie w komentarzach jak się udało? 🙂

Przepis ten był efektem współpracy z Coca Cola.

Składniki

Boczek

  • 1-1,5 kg chudego boczku ze skórą
  • 2 małe szklanki dobrego, goryczkowego piwa
  • po sporej szczypcie (+/- pół łyżeczki) przypraw: kolendra, czarny pieprz, suszona cebula, suszony czosnek, imbir, cynamon i wędzona paryka, 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.
  • 100-150 ml zakwasu na żurek (mój przepis)
  • 2 pęczki rzodkiewki ze świeżymi listkami
  • 3-4 pęczki dymki z grubymi łodygami
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo (6 minut od włożenia do wrzątku)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej spraw boczek. Kup chudy, delikatnie poprzerastany tłuszczem. Natnij skórę pod kątem w ok. 1 cm kostkę. Pomoże to później przy porcjowaniu i wchłanianiu marynaty. Wetrzyj w boczek ok. 2 łyżeczki drobnej soli morskiej i i resztę przypraw i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zalej mięso piwem (jedna szklanka) w wąskim naczyniu, żeby marynata miał szansę kontaktu z całym mięsem. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przełóż boczek razem do rękawa do pieczenia i dolej szklankę piwa. Dodaj pół łyżeczki soli morskiej do smaku. Zamknij rękaw i piecz przez 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut otwórz rękaw, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Po pieczeniu odstaw na boczek na deskę. Możesz też przykryć folią aluminiową do czasu podania.
  3. Soki z pieczenia przelej do rondla i zagotuj. Dodaj wymieszany zakwas na żurek i mieszaj energicznie, aż płyny się nie zagotują i zgęstnieją. Redukuj (odparuj) sos do momentu uzyskania gęstości lekkiego jogurtu. Możesz na koniec doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
  4. Rzodkiewkę i dymkę opłucz. Rzodkiewki odkrój od listków, ale zostaw kawałek łodygi. Przekrój na pół. Wybierz najładniejsze listki (tak, one są jadalne) i dokładnie wypłucz. Dymkę pokrój do wysokości białej łodygi.
  5. Boczek pokrój na porcje. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i przesmaż plastry boczku z każdej strony ok. 2 minuty do skarmelizowania. Wyłóż sos na patelnię, a na sos połóż plastry boczku. Na Patelnię wrzuć jeszcze rzodkiewki i dymkę i smaż do zrumienienia ok. 2 minuty. Dolej sosu sojowego i potrząsaj patelnią. Na talerz ułóż posiekane liście rzodkiewki, a na nie same rzodkiewki i dymkę. Skrop sokiem z cytryny i dopraw sola morską. Możesz też w ramach Wielkanocy dodać ugotowane na półtwardo jajko (zobacz poradnik gotowania jajka) 🙂

Boczek pieczony w piwie-14
Boczek pieczony w piwie-15 Boczek pieczony w piwie-9

W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

3 comments on “Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku”

  1. Pyszny deser 🙂
    A nalewek nie robię, chociaż mam na to coraz większą ochotę 🙂
    Z to pamiętam wina mojego Dziaka, dawał mi skosztować, gdy Babcia nie patrzyła... 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab