Robię też swój zakwas na żurek (tutaj możesz sprawdzić przepis). Tym razem pójdę o krok dalej. Upiekę chudy boczek (co może być lepszego od boczku?), który marynował się cały dzień w dobrym piwie i aromatycznych przyprawach. Z soków z pieczenia zrobię wyjątkowy sos. Zakwas na żurek ma wspaniały smak, ale ma też mąkę, która zagęści mój sos. Ja jestem już po zdjęciach i spróbowałem - PE-TA-RDA. Do tego niezwykle szybkie dodatki. Karmelizowane rzodkiewki i cebulka dymka z liśćmi rzodkiewki skropionych cytryną i solą morską. Danie restauracyjne, które możecie podać w domu na święta i nie tylko. Róbcie i piszcie w komentarzach jak się udało? 🙂
Przepis ten był efektem współpracy z Coca Cola.
Wykonanie:
Pyszny deser 🙂
A nalewek nie robię, chociaż mam na to coraz większą ochotę 🙂
Z to pamiętam wina mojego Dziaka, dawał mi skosztować, gdy Babcia nie patrzyła... 😉
Pyszny deser. też się zabieram do niego od jakiegoś czasu. A moja ciocia jest mistrzem od nalewek w rodzinie 🙂
czy boczek musi być surowy czy taki uwędzony przez tatę też się nada do tego przepisu?