informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

Robię też swój zakwas na żurek (tutaj możesz sprawdzić przepis). Tym razem pójdę o krok dalej. Upiekę chudy boczek (co może być lepszego od boczku?), który marynował się cały dzień w dobrym piwie i aromatycznych przyprawach. Z soków z pieczenia zrobię wyjątkowy sos. Zakwas na żurek ma wspaniały smak, ale ma też mąkę, która zagęści mój sos. Ja jestem już po zdjęciach i spróbowałem - PE-TA-RDA. Do tego niezwykle szybkie dodatki. Karmelizowane rzodkiewki i cebulka dymka z liśćmi rzodkiewki skropionych cytryną i solą morską. Danie restauracyjne, które możecie podać w domu na święta i nie tylko. Róbcie i piszcie w komentarzach jak się udało? 🙂

Przepis ten był efektem współpracy z Coca Cola.

Składniki

Boczek

  • 1-1,5 kg chudego boczku ze skórą
  • 2 małe szklanki dobrego, goryczkowego piwa
  • po sporej szczypcie (+/- pół łyżeczki) przypraw: kolendra, czarny pieprz, suszona cebula, suszony czosnek, imbir, cynamon i wędzona paryka, 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.
  • 100-150 ml zakwasu na żurek (mój przepis)
  • 2 pęczki rzodkiewki ze świeżymi listkami
  • 3-4 pęczki dymki z grubymi łodygami
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół cytryny
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo (6 minut od włożenia do wrzątku)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej spraw boczek. Kup chudy, delikatnie poprzerastany tłuszczem. Natnij skórę pod kątem w ok. 1 cm kostkę. Pomoże to później przy porcjowaniu i wchłanianiu marynaty. Wetrzyj w boczek ok. 2 łyżeczki drobnej soli morskiej i i resztę przypraw i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zalej mięso piwem (jedna szklanka) w wąskim naczyniu, żeby marynata miał szansę kontaktu z całym mięsem. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przełóż boczek razem do rękawa do pieczenia i dolej szklankę piwa. Dodaj pół łyżeczki soli morskiej do smaku. Zamknij rękaw i piecz przez 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut otwórz rękaw, żeby skórka miała szansę się przyrumienić. Po pieczeniu odstaw na boczek na deskę. Możesz też przykryć folią aluminiową do czasu podania.
  3. Soki z pieczenia przelej do rondla i zagotuj. Dodaj wymieszany zakwas na żurek i mieszaj energicznie, aż płyny się nie zagotują i zgęstnieją. Redukuj (odparuj) sos do momentu uzyskania gęstości lekkiego jogurtu. Możesz na koniec doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
  4. Rzodkiewkę i dymkę opłucz. Rzodkiewki odkrój od listków, ale zostaw kawałek łodygi. Przekrój na pół. Wybierz najładniejsze listki (tak, one są jadalne) i dokładnie wypłucz. Dymkę pokrój do wysokości białej łodygi.
  5. Boczek pokrój na porcje. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i przesmaż plastry boczku z każdej strony ok. 2 minuty do skarmelizowania. Wyłóż sos na patelnię, a na sos połóż plastry boczku. Na Patelnię wrzuć jeszcze rzodkiewki i dymkę i smaż do zrumienienia ok. 2 minuty. Dolej sosu sojowego i potrząsaj patelnią. Na talerz ułóż posiekane liście rzodkiewki, a na nie same rzodkiewki i dymkę. Skrop sokiem z cytryny i dopraw sola morską. Możesz też w ramach Wielkanocy dodać ugotowane na półtwardo jajko (zobacz poradnik gotowania jajka) 🙂

Boczek pieczony w piwie-14
Boczek pieczony w piwie-15 Boczek pieczony w piwie-9

W kuchni staram się nigdy nie nudzić. Jeśli nawet usmażę kotleta schabowego (tak, potrafię smażyć też kotlety), to jakoś go podkręcę, żeby złamać schemat. Co ciekawe najbardziej kreatywnym okresem w roku są wszelakie święta. Kiedy nadchodzi na przykład Wielkanoc, to jadę do rodzinnego domu z głową napuchniętą od pomysłów, które zbierałem w sobie całą zimę. Zawsze sprzeczam się z mamą, kto rządzi w kuchni. Ona wie co się świeci i że będę chciał "namieszać" w tradycji. Pierwszy przełom nastąpił, kiedy wiele lat temu zacząłem robić swój żurek. Gotowany prawie cała noc. Pełen aromatu i praktycznie oblepiający od smaku.

3 comments on “Boczek pieczony w piwie z sosem o smaku żurku”

  1. Pyszny deser 🙂
    A nalewek nie robię, chociaż mam na to coraz większą ochotę 🙂
    Z to pamiętam wina mojego Dziaka, dawał mi skosztować, gdy Babcia nie patrzyła... 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab