promocja produktowa
Sezon na czosnek niedźwiedzi! - ebook z najlepszymi przepisami w promocji
tylko 33 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Kiszenie

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Kimchi z ananasa
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…
ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa zabrać się za ten przepis…

Wietnamska kanapka Banh Mi z rybą, szybkimi piklami i majonezem wasabi

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Czasem tak mam, że wpadam na jakiś pomysł, który w danym momencie wydaje mi się zabawny i fajny. Nauczyłem się, żeby w takim przypadku od razu przejść do realizacji, zanim stwierdzę, że to głupie i bez sensu. Tak było i tym razem, kiedy przyjechałem do Marcina do jego studia Bitambutam na warszawskim Wawrze. Mówię mu - "słuchaj Marcin, nakamerujmy coś u Ciebie w studio, coś w twoim stylu, coś azjatyckiego. Tylko pomysł jest taki, żeby nakręcić to maksymalnie spontanicznie, bez ustawki, bez scenografii. Czysta surówka. Co wyjdzie to wyjdzie". W trakcie, kiedy szło nam tak sobie, pomyślałem, że powstanie z tego materiału najgorszy film kulinarny świata... jeśli kiedykolwiek zabiorę się za montaż tego dzieła. Nic nam nie szło. Problemy sprzętowe, zapełnione karty, słońce zaszło, gorący olej mało się nie wylał i zapalił, ryba się przypaliła, pomyliliśmy sosy... Ale wiecie co? Wszystko to zostawiłem w nagraniu. Bo najważniejsze, że wyszła nam przepyszna kanapka.  wietnamska Banh Mi, której smak będę długo pamiętał. Popełniliśmy hardkorowy fusion różnych kuchni, której żaden szanujący się, tradycyjny chef kuchni nam nie wybaczy. Mam to jednak gdzieś, a was zapraszam na świetny przepis. Enjoy!


Składniki

2 bagietki

  • świeża bagietka
  • świeża ryba, może być słono- lub słodkowodna
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki bułki PANKO
  • łyżka sosu rybnego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha
  • ewentualnie łyżka oleju sezamowego ;-)
  • pęczek kolendry

Ogórki koreańskie

 
  • 1 duży ogórek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu białego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ostrej koreańskiej papryki w proszku
  • 2 łyżki soli do osolenia ogórków

Majonez wasabi

  • po kilka łyżek majonezu na sos (najlepiej domowy)
  • 2-3 łyżeczki sproszkowanego wasabi lub łyżeczka w paście
  • 2-3 łyżki sosu Sriracha





Wykonanie

  1. Zacznij od ogórków, na które przepis znajdziesz na blogu Marcina.
  2. Następnie sporządź majonez mieszając osobno majonez z wasabi i sosem Sriracha (może być inny pikantny sos).
  3. Rybę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami i na koniec w bułce panko. Smaż chwilę w gorącym oleju - lecz nie za gorącym 😉 Odstaw na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Bagietkę przetnij na pół, lecz nie przecinaj do końca. Wybierz miąższ. Po wysuszeniu możesz z niego zrobić bułkę panko. Posmaruj spód innym majonezem, a górę innym. Dodaj rybę, ogórki i kolendrę.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab