informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Wietnamska kanapka Banh Mi z rybą, szybkimi piklami i majonezem wasabi

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Czasem tak mam, że wpadam na jakiś pomysł, który w danym momencie wydaje mi się zabawny i fajny. Nauczyłem się, żeby w takim przypadku od razu przejść do realizacji, zanim stwierdzę, że to głupie i bez sensu. Tak było i tym razem, kiedy przyjechałem do Marcina do jego studia Bitambutam na warszawskim Wawrze. Mówię mu - "słuchaj Marcin, nakamerujmy coś u Ciebie w studio, coś w twoim stylu, coś azjatyckiego. Tylko pomysł jest taki, żeby nakręcić to maksymalnie spontanicznie, bez ustawki, bez scenografii. Czysta surówka. Co wyjdzie to wyjdzie". W trakcie, kiedy szło nam tak sobie, pomyślałem, że powstanie z tego materiału najgorszy film kulinarny świata... jeśli kiedykolwiek zabiorę się za montaż tego dzieła. Nic nam nie szło. Problemy sprzętowe, zapełnione karty, słońce zaszło, gorący olej mało się nie wylał i zapalił, ryba się przypaliła, pomyliliśmy sosy... Ale wiecie co? Wszystko to zostawiłem w nagraniu. Bo najważniejsze, że wyszła nam przepyszna kanapka.  wietnamska Banh Mi, której smak będę długo pamiętał. Popełniliśmy hardkorowy fusion różnych kuchni, której żaden szanujący się, tradycyjny chef kuchni nam nie wybaczy. Mam to jednak gdzieś, a was zapraszam na świetny przepis. Enjoy!

Składniki

2 bagietki

  • świeża bagietka
  • świeża ryba, może być słono- lub słodkowodna
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki bułki PANKO
  • łyżka sosu rybnego
  • pieprz
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha
  • ewentualnie łyżka oleju sezamowego 😉
  • pęczek kolendry

Ogórki koreańskie

 

  • 1 duży ogórek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu białego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka ostrej koreańskiej papryki w proszku
  • 2 łyżki soli do osolenia ogórków

Majonez wasabi

  • po kilka łyżek majonezu na sos (najlepiej domowy)
  • 2-3 łyżeczki sproszkowanego wasabi lub łyżeczka w paście
  • 2-3 łyżki sosu Sriracha

Wykonanie

  1. Zacznij od ogórków, na które przepis znajdziesz na blogu Marcina.
  2. Następnie sporządź majonez mieszając osobno majonez z wasabi i sosem Sriracha (może być inny pikantny sos).
  3. Rybę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami i na koniec w bułce panko. Smaż chwilę w gorącym oleju - lecz nie za gorącym 😉 Odstaw na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Bagietkę przetnij na pół, lecz nie przecinaj do końca. Wybierz miąższ. Po wysuszeniu możesz z niego zrobić bułkę panko. Posmaruj spód innym majonezem, a górę innym. Dodaj rybę, ogórki i kolendrę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab