Kiełbasa w słoiku z orzechami włoskimi

Czas
przygotowania
24 godziny
Liczba
porcji
Sporo
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Pomyślicie, że taki przepis nie pasuje do mojego bloga, ale nic bardziej mylnego. Tutaj chodzi o smak, o wyjątkowe połączenia składników, które tworzą magię. Magię ze słoika. Wekowanie mięsa, to sposób na konserwowanie żywności i może się przydać na trudniejsze czasy, jak wszelkiego rodzaju konflikty zbrojne, plagi, klęski żywiołowe czy pikniki. Uwierzcie, że nie ma nic lepszego niż własna, zdrowa konserwa i świeży chleb na świeżym powietrzu. Ja, zainspirowany sezonem narciarskim, pojechałem zrobić zdjęcia moich słoików i kanapki na stok. Wieprzowina, jak sama nazwa wskazuje, była aromatyczna i orzechowa. Dzięki kilkukrotnej pasteryzacji z mięsa wytopił się tłuszcz oraz soki, które w lodówce zamieniają się w pyszna galaretkę. Nie wiem jak wy, ale ja mam czasami ochotę na takie proste jedzenie 🙂

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie rozmowa z Kasią z bloga ChilliBite.


Składniki

Wieprzowina w słoiku

  • kilogram łopatki wieprzowej
  • pół kilograma wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • łyżka jagód jałowca
  • cała doniczka świeżego majeranku lub 3 łyżki suszonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli morskiej









Wykonanie

  1. Wieprzowina smakuje najlepiej, jeśli przyprawione mięso postoi 24 godziny w lodówce. Pracę zacznij od zmielenia łopatki i boczku. Pokrojone mięso przemieszaj tak, żeby łopatka z boczkiem połączyły się podczas mielenia. Do miski z mielonymi mięsem dosyp wszystkie pozostałe składniki. Czosnek dodaj drobno posiekany, tak samo liście majeranku. Mieszaj dokładnie przez kilka minut, po czym zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia przełóż masę do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą poniżej wieczka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz grzanie, żeby utrzymać stałą temperaturę bliską wrzenia. Pasteryzuj 3 razy po ok. 60 minut. Czynność powtarzaj mniej więcej co 24 godziny. Po trzeciej pasteryzacji mięso może być przechowywane poza lodówką w ciemnym miejscu. Tak zabezpieczony produkt może przetrwać aż pół roku. Najlepiej smakuje na kanapkach.


Koniecznie spróbuj

4 comments on “Kiełbasa w słoiku z orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab