promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Gravlax z wędzoną solą, burakiem i salsą z mango

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam robić gravlaxa. Mój pierwszy przepis na marynowanego łososia stał się całkiem popularny, co skłoniło mnie do stworzenia odświeżonej wersji. Za każdym razem robię go trochę inaczej. Staram się szukać ciekawych motywów przewodnich, które nadadzą ciekawy smak łososiowi. Ostatnio odwiedzili mnie Natalia i Łukasz z bloga Tasteaway, których poczęstowałem gravlaxem z czarnym kardamonem, który ma lekko wędzony smak i zapach. Wędzonka była jednak bardzo ulotna. Tym razem postawiłem mocne, dymne uderzenie. Korzystając ze świątecznego wyjazdu do rodziców zorganizowałem prowizoryczną wędzarkę. Oczywiście nie miałem pojęcia jak się do tego zabrać, ale krótki obchód ogrodu podsunął mi pomysł. Znalazłem ogromny, 30 litrowy garnek i rozpaliłem małe ognisko z wiśniowego drewna, które daje bardzo przyjemny dym. Rozżarzone drewno przełożyłem do garnka. Co ciekawe, drewno w garnku nie pali się, tylko żarząc się, daje dużo dymu.  Sól morską wysypałem na grillową tackę i trzymałem ją w dymie przez kilkanaście minut. Po tym czasie sól zamieniła się w magiczny składniki. Przeszła bardzo fajną przemianę, o którą mi chodziło. Jak widzicie, wędzenie jest bardzo proste. Następnym razem będę próbował uwędzić też inne produkty. Nie mogę się doczekać! Myślę, że wędzenia możecie spróbować także w domowych warunkach. Zobaczcie tutaj jak wędziłem przegrzebki sianem w woku.
Co jeszcze zmieniłem w tym przepisie? Dodałem Pokrojonego w kostkę buraka, który zmienił kolor mięsa i przełamał słoność gravlaxa swoją słodyczą. "Zniszczenia" dopełniła limonkowa Finlandia i skórka z limonki. Mój gravlax to ciekawe połączenie ciężkich, dymnych nut ze świeżymi, cytrusowymi. Magia!
Żeby gravlax był jeszcze ciekawszy i tworzył pełne danie, zrobiłem świeżą salsę z mango, czerwonej cebuli, jalapeno i miętą.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Łososia opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Do miski wsyp sól. Buraki pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj i dodaj do soli. Zeskrob skórkę z limonki i cytryny i dodaj razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wszystko wymieszaj łyżką.
  2. Przygotuj pojemnik mniej więcej wielkości łososia. Wysyp pierwszą warstwę i rozprowadź ja równomiernie. Na niej połóż łososia skórą do dołu i przykryj dokładnie pozostałą marynatą. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na ok. 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach wyciągnij z marynaty i opłucz. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Pokrój na bardzo cienkie paski. Można podawać ze świeżym koperkiem.
  4. Salsę z mango robimy bardzo prosto. Posiekaj wszystko na drobna kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj.

Gravlax z wędzona sola i burakiem-2 Gravlax z wędzona sola i burakiem-6 Gravlax z wędzona sola i burakiem-9 Gravlax z wędzona sola i burakiem-11 Gravlax z wędzona sola i burakiem-14



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Gravlax z wędzoną solą, burakiem i salsą z mango”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab