informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Makrela z grilla z miętową salsa verde

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zastanawiałem się kiedyś, co bym jadł, jeśli wylądowałbym na bezludnej wyspie. Na pewno nie wpadłbym w panikę i zaczął od porozglądania się po okolicy.

Na szczęście w morzu jest wiele ryb i jeśli udałoby mi się rozpalić ognisko, to ryby z grilla stanowiłyby moje główne pożywienie. Byłbym wtedy bardzo szczęśliwym człowiekiem: uwielbiam wszelkie ryby i owoce morza przygotowane na ogniu.
Najpopularniejszymi rybami na naszych polskich grillach są pstrąg i łosoś, które najczęściej kupujemy z hodowli. Proponuję jednak zwrócić uwagę na świeżą makrelę, która kosztuje ułamek ceny łososia i jest o połowę tańsza od pstrąga. W dodatku to dzika ryba pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, a co najlepsze - świetnie smakuje z grilla.
Grillowanie ryb często stanowi problem, ponieważ skórka zazwyczaj przykleja się do rusztu. Mam jednak na to sprawdzony sposób. Składam folię aluminiową na pół i robię nacięcia ostrym nożem tak, żeby ryba miała kontakt z ogniem. Smaruję folię oliwą i na tym grilluję rybę, która zawsze się udaje.
Moją makrelę podaję ze świeżą miętową salsą verde i kus kusem z ogórkami i chilli. Idealna propozycja na letnie grillowanie!
Nie musisz sam na bezludnej wyspie cieszyć się smakiem ryby z grilla, dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny obiad kogoś bliskiego! Do dzieła! 🙂

Składniki

Makrela

  • 2 średnie makrele
  • 2 cytryny
  • pęczek mięty i pietruszki
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka kus kus
  • ok. pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz

Wykonanie

  1. Makrele opłucz i osusz. Trzeba rybę wyfiletować, co jest bardzo proste: wbij ostry nóż przy ogonie i przesuwaj po grzbiecie aż do płetwy przedniej, tam zakończ filetowanie. Obróć filet skórą do dołu, za pomocą noża i pensety pozbądź się reszty ości. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla.
  2. Zrób kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojone w kostkę ogórki, chili i posiekaną pietruszkę. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Teraz zrób salsę verde, czyli zielony ziołowy sos, który świetnie nadaje się do ryby. Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chili, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
  4. Na grillu połóż folię aluminiową posmarowaną oliwą i grilluj makrele przez kilka minut z każdej strony. Przyrumienioną skórkę makreli można spokojnie zjeść - jest bardzo smaczna! Podawaj z kuskusem i salsą verde.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab