promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Makrela z grilla z miętową salsa verde

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zastanawiałem się kiedyś, co bym jadł, jeśli wylądowałbym na bezludnej wyspie. Na pewno nie wpadłbym w panikę i zaczął od porozglądania się po okolicy.

Na szczęście w morzu jest wiele ryb i jeśli udałoby mi się rozpalić ognisko, to ryby z grilla stanowiłyby moje główne pożywienie. Byłbym wtedy bardzo szczęśliwym człowiekiem: uwielbiam wszelkie ryby i owoce morza przygotowane na ogniu.
Najpopularniejszymi rybami na naszych polskich grillach są pstrąg i łosoś, które najczęściej kupujemy z hodowli. Proponuję jednak zwrócić uwagę na świeżą makrelę, która kosztuje ułamek ceny łososia i jest o połowę tańsza od pstrąga. W dodatku to dzika ryba pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, a co najlepsze - świetnie smakuje z grilla.
Grillowanie ryb często stanowi problem, ponieważ skórka zazwyczaj przykleja się do rusztu. Mam jednak na to sprawdzony sposób. Składam folię aluminiową na pół i robię nacięcia ostrym nożem tak, żeby ryba miała kontakt z ogniem. Smaruję folię oliwą i na tym grilluję rybę, która zawsze się udaje.
Moją makrelę podaję ze świeżą miętową salsą verde i kus kusem z ogórkami i chilli. Idealna propozycja na letnie grillowanie!
Nie musisz sam na bezludnej wyspie cieszyć się smakiem ryby z grilla, dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny obiad kogoś bliskiego! Do dzieła! 🙂

Składniki

Makrela

  • 2 średnie makrele
  • 2 cytryny
  • pęczek mięty i pietruszki
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka kus kus
  • ok. pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz

Wykonanie

  1. Makrele opłucz i osusz. Trzeba rybę wyfiletować, co jest bardzo proste: wbij ostry nóż przy ogonie i przesuwaj po grzbiecie aż do płetwy przedniej, tam zakończ filetowanie. Obróć filet skórą do dołu, za pomocą noża i pensety pozbądź się reszty ości. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla.
  2. Zrób kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojone w kostkę ogórki, chili i posiekaną pietruszkę. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Teraz zrób salsę verde, czyli zielony ziołowy sos, który świetnie nadaje się do ryby. Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chili, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
  4. Na grillu połóż folię aluminiową posmarowaną oliwą i grilluj makrele przez kilka minut z każdej strony. Przyrumienioną skórkę makreli można spokojnie zjeść - jest bardzo smaczna! Podawaj z kuskusem i salsą verde.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab