Makrela z grilla z miętową salsa verde

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zastanawiałem się kiedyś, co bym jadł, jeśli wylądowałbym na bezludnej wyspie. Na pewno nie wpadłbym w panikę i zaczął od porozglądania się po okolicy.

Na szczęście w morzu jest wiele ryb i jeśli udałoby mi się rozpalić ognisko, to ryby z grilla stanowiłyby moje główne pożywienie. Byłbym wtedy bardzo szczęśliwym człowiekiem: uwielbiam wszelkie ryby i owoce morza przygotowane na ogniu.
Najpopularniejszymi rybami na naszych polskich grillach są pstrąg i łosoś, które najczęściej kupujemy z hodowli. Proponuję jednak zwrócić uwagę na świeżą makrelę, która kosztuje ułamek ceny łososia i jest o połowę tańsza od pstrąga. W dodatku to dzika ryba pełna zdrowych kwasów tłuszczowych, a co najlepsze – świetnie smakuje z grilla.
Grillowanie ryb często stanowi problem, ponieważ skórka zazwyczaj przykleja się do rusztu. Mam jednak na to sprawdzony sposób. Składam folię aluminiową na pół i robię nacięcia ostrym nożem tak, żeby ryba miała kontakt z ogniem. Smaruję folię oliwą i na tym grilluję rybę, która zawsze się udaje.
Moją makrelę podaję ze świeżą miętową salsą verde i kus kusem z ogórkami i chilli. Idealna propozycja na letnie grillowanie!
Nie musisz sam na bezludnej wyspie cieszyć się smakiem ryby z grilla, dzięki specjalnej etykiecie na nowej butelce Coca-Cola możesz w kreatywny sposób zaprosić na wspólny obiad kogoś bliskiego! Do dzieła! 🙂


Składniki

Makrela

  • 2 średnie makrele
  • 2 cytryny
  • pęczek mięty i pietruszki
  • 3 ogórki gruntowe
  • szklanka kus kus
  • ok. pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz









Wykonanie

  1. Makrele opłucz i osusz. Trzeba rybę wyfiletować, co jest bardzo proste: wbij ostry nóż przy ogonie i przesuwaj po grzbiecie aż do płetwy przedniej, tam zakończ filetowanie. Obróć filet skórą do dołu, za pomocą noża i pensety pozbądź się reszty ości. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej grilla.
  2. Zrób kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu dodaj 3 łyżki oliwy, pokrojone w kostkę ogórki, chili i posiekaną pietruszkę. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. Teraz zrób salsę verde, czyli zielony ziołowy sos, który świetnie nadaje się do ryby. Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chili, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
  4. Na grillu połóż folię aluminiową posmarowaną oliwą i grilluj makrele przez kilka minut z każdej strony. Przyrumienioną skórkę makreli można spokojnie zjeść – jest bardzo smaczna! Podawaj z kuskusem i salsą verde.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab