informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Greckie złoto z Hali Mirowskiej

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Hale targowe i bazary to moje ulubione miejsca kulinarnych zakupów. Ze wszystkich miejsc w Warszawie najbardziej cenię Halę Mirowską właśnie. Miejsce składa się właściwie z kilku obszarów. Najbardziej charakterystyczne są ponad stuletnie budynki, w których przed II wojną światową sprzedawano ryby i warzywa. Teraz mieści się w nich ciekawy relikt przeszłości, a mianowicie supermarket "Społem". Pod halą znajdują się budki - kwiaciarnie. Pomiędzy kwiatami a halą przez cały rok nielegalnym, drobnym handlem zajmują się przeróżne staruszki. Kupisz od nich jajka, kurki, rydze, bukiety z polnych kwiatów, przetwory, mydło i powidło. Po prawej stronie od głównych budynków wchodzi się na "właściwą" halę ze straganami.
Jedna alejka ze straganami, kilka zadaszonych pawilonów i tyle. Ot cały, największy w Warszawie bazar spożywczy. Nie jest to miejsce piękne, takie jakie pokazuje Makłowicz, kiedy podróżuje po arabskich bazarach, po dach wypełnionych feerią kolorów i zapachów. Kupuję tu warzywa, mięso i zioła w sezonie. Pracują tutaj ludzie, którzy wiedzą skąd pochodzą produkty i potrafią o nich opowiadać. Ufam im i żyję.
Kończąc ten przydługi wstęp, chciałem się skupić na jednym konkretnym dostawcy, jednym stoisku. Jakiś czas temu, w poszukiwaniu czegoś innego, przypadkiem moim oczom ukazało się osobliwe stoisko, niepodobne do niczego innego obok. Otóż okazało się, że dwóch panów sprzedaje w Hali Mirowskiej greckie oliwki (pawilon 96). Jeden z nich rzeczywiście jest Grekiem (przynajmniej na takiego wygląda) i mówi płynnie po polsku. Przystanąłem i nie było już odwrotu, zostałem złapany w sieć, poczęstowany i zaopatrzony w plastikowe pudełko pełne oliwek z pestkami. Resztę wydano mi w postaci woreczka soli morskiej! Stoisko Mitato (z gr. "domek pasterski") oferuje jeszcze oliwę, marynowane papryki, ciastka i inne pyszne specjały jak pasty z zielonych i czarnych oliwek.
Greckie oliwki z Hali Mirowskiej
Na stoisku kupisz kilkanaście rodzajów oliwek, z pestkami, małe, podłużne, ogromne i nadziewane. Ceny przyzwoite, od 4 do 5 zł za 100 gram. Koniecznie musicie spróbować czarnych, lekko gorzkawych i zielonych nadziewanych papryczkami piri-piri. Totalnym odjazdem są jednak oliwki zielone nadziewane takimi mini zielonymi papryczkami rodem z Macedonii. Doznanie wręcz duchowe i warte zapamiętania. Będę wracał tam regularnie, licząc na atrakcyjne zniżki, rabaty okolicznościowe i pyszne gratisy. Takie życie - jestę blogerę! Życzę powodzenia panom z Mitato, wielu klientów i milionów monet!
 
 

Składniki

Wykonanie

3 comments on “Greckie złoto z Hali Mirowskiej”

  1. mijałam to stoisko wiele razy i zawsze zauważałam tylko oliwki, ale nie zatrzymywałam się, bo obawiałam się, że cena będzie wygórowana.. dziś dostrzegłam gruboziarnistą sól egejską, której akurat potrzebowałam.. wyszłam z solą i dzikim oregano, spróbowałam ciasteczek i 4 rodzajów oliwek. za tydzień planuje powrót po oliwki!

    1. @19ae8302172c2d1dcb0a849f418b9311:disqus byłem dzisiaj w pobliżu, ale dałe sobie odpocząć od tych rarytasów. Z doświadczenia wiem, że co 2 tygodnie jest coś nowego i zobaczę czym nie zaskoczą za tydzień. Też mam tę sól, jest świetna. Do tego kupiłem ostatnio oliwę. Już dawno nie miałem tak świeżo smakującej oliwy. Wystarczy polać świeży chleb i mogę siętylko tym żywić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab