Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest bez soli), ale do czego się go używa. Ponieważ taki chleb szybko czerstwieje, sporo mogłoby się go zmarnować. Jednak włoskie gospodynie były “zero waste” zanim to było modne. Wymyślił, że chleb wystarczy namoczyć, dodać warzyw, doprawić i mamy cudowną, letnią sałatkę.
Ja wykorzystałem do mojej sałatki bagietkę na zakwasie, którą na drugi dzień pokroiłem w kostkę i podpiekłem. Takie sucharki cudownie nasączają się sokiem z pomidorów, oliwą i octem z białego wina. Niezbędna będzie też cebula i jakieś zioła. Użyłem bazylii i natki pietruszki. Dodałem też sezonowego akcentu w postaci ugotowanego bobu, ale można by też dodać surowej cukinii, fasolki szparagowej, młodego groszku. Wymyślcie co można jeszcze dodać i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.


Składniki

Panzanella

  • 1 bagietka lub 300-400 gramów chleba
  • 500 gramów różnych pomidorów
  • 300 gramów bobu
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona, upieczona papryka (nieobowiązkowo)
  • pół pęczka bazylii i pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • sól do smaku









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Sałatka jest bajecznie prosta. Upiecz paprykę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu paprykę zamknij na kilka minut w worku lub plastikowym pojemniku, żeby skórka lepiej odchodziła. Chleb pokrój w kostkę i wstaw do pieca na 10 minut. Bób ugotouj we wrzątku 5-10 minut. Odsącz, wystudź i obierz ze skórki, przesyp do miski. Ostudzoną paprykę pokrój i przełóż do miski. Dodaj chleb.
  2. Pokrój pomidory i cebulę (mogą być cienkie półprlastry). Posiekaj pietruszkę i porwij bazylię. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj to wszystko do miski i dopraw oliwą, sokiem z cytryny, octem, koprem włoskim, pieprzem, oregano i solą i wymieszaj. Zostaw na jakiś czas, żeby składniki przeszły swoim smakiem i podawaj. Sałatka jest też dobra następnego dnia.

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab