informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest bez soli), ale do czego się go używa. Ponieważ taki chleb szybko czerstwieje, sporo mogłoby się go zmarnować. Jednak włoskie gospodynie były "zero waste" zanim to było modne. Wymyślił, że chleb wystarczy namoczyć, dodać warzyw, doprawić i mamy cudowną, letnią sałatkę.
Ja wykorzystałem do mojej sałatki bagietkę na zakwasie, którą na drugi dzień pokroiłem w kostkę i podpiekłem. Takie sucharki cudownie nasączają się sokiem z pomidorów, oliwą i octem z białego wina. Niezbędna będzie też cebula i jakieś zioła. Użyłem bazylii i natki pietruszki. Dodałem też sezonowego akcentu w postaci ugotowanego bobu, ale można by też dodać surowej cukinii, fasolki szparagowej, młodego groszku. Wymyślcie co można jeszcze dodać i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.

Składniki

Panzanella

  • 1 bagietka lub 300-400 gramów chleba
  • 500 gramów różnych pomidorów
  • 300 gramów bobu
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona, upieczona papryka (nieobowiązkowo)
  • pół pęczka bazylii i pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • sól do smaku

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Sałatka jest bajecznie prosta. Upiecz paprykę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu paprykę zamknij na kilka minut w worku lub plastikowym pojemniku, żeby skórka lepiej odchodziła. Chleb pokrój w kostkę i wstaw do pieca na 10 minut. Bób ugotouj we wrzątku 5-10 minut. Odsącz, wystudź i obierz ze skórki, przesyp do miski. Ostudzoną paprykę pokrój i przełóż do miski. Dodaj chleb.
  2. Pokrój pomidory i cebulę (mogą być cienkie półprlastry). Posiekaj pietruszkę i porwij bazylię. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj to wszystko do miski i dopraw oliwą, sokiem z cytryny, octem, koprem włoskim, pieprzem, oregano i solą i wymieszaj. Zostaw na jakiś czas, żeby składniki przeszły swoim smakiem i podawaj. Sałatka jest też dobra następnego dnia.

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab