promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest bez soli), ale do czego się go używa. Ponieważ taki chleb szybko czerstwieje, sporo mogłoby się go zmarnować. Jednak włoskie gospodynie były "zero waste" zanim to było modne. Wymyślił, że chleb wystarczy namoczyć, dodać warzyw, doprawić i mamy cudowną, letnią sałatkę.
Ja wykorzystałem do mojej sałatki bagietkę na zakwasie, którą na drugi dzień pokroiłem w kostkę i podpiekłem. Takie sucharki cudownie nasączają się sokiem z pomidorów, oliwą i octem z białego wina. Niezbędna będzie też cebula i jakieś zioła. Użyłem bazylii i natki pietruszki. Dodałem też sezonowego akcentu w postaci ugotowanego bobu, ale można by też dodać surowej cukinii, fasolki szparagowej, młodego groszku. Wymyślcie co można jeszcze dodać i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.


Składniki

Panzanella

  • 1 bagietka lub 300-400 gramów chleba
  • 500 gramów różnych pomidorów
  • 300 gramów bobu
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona, upieczona papryka (nieobowiązkowo)
  • pół pęczka bazylii i pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • sól do smaku









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Sałatka jest bajecznie prosta. Upiecz paprykę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu paprykę zamknij na kilka minut w worku lub plastikowym pojemniku, żeby skórka lepiej odchodziła. Chleb pokrój w kostkę i wstaw do pieca na 10 minut. Bób ugotouj we wrzątku 5-10 minut. Odsącz, wystudź i obierz ze skórki, przesyp do miski. Ostudzoną paprykę pokrój i przełóż do miski. Dodaj chleb.
  2. Pokrój pomidory i cebulę (mogą być cienkie półprlastry). Posiekaj pietruszkę i porwij bazylię. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj to wszystko do miski i dopraw oliwą, sokiem z cytryny, octem, koprem włoskim, pieprzem, oregano i solą i wymieszaj. Zostaw na jakiś czas, żeby składniki przeszły swoim smakiem i podawaj. Sałatka jest też dobra następnego dnia.

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab