Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest bez soli), ale do czego się go używa. Ponieważ taki chleb szybko czerstwieje, sporo mogłoby się go zmarnować. Jednak włoskie gospodynie były “zero waste” zanim to było modne. Wymyślił, że chleb wystarczy namoczyć, dodać warzyw, doprawić i mamy cudowną, letnią sałatkę.
Ja wykorzystałem do mojej sałatki bagietkę na zakwasie, którą na drugi dzień pokroiłem w kostkę i podpiekłem. Takie sucharki cudownie nasączają się sokiem z pomidorów, oliwą i octem z białego wina. Niezbędna będzie też cebula i jakieś zioła. Użyłem bazylii i natki pietruszki. Dodałem też sezonowego akcentu w postaci ugotowanego bobu, ale można by też dodać surowej cukinii, fasolki szparagowej, młodego groszku. Wymyślcie co można jeszcze dodać i zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.


Składniki

Panzanella

  • 1 bagietka lub 300-400 gramów chleba
  • 500 gramów różnych pomidorów
  • 300 gramów bobu
  • 100 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona, upieczona papryka (nieobowiązkowo)
  • pół pęczka bazylii i pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • sól do smaku









Wykonanie

Wykonanie:

  1. Sałatka jest bajecznie prosta. Upiecz paprykę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu paprykę zamknij na kilka minut w worku lub plastikowym pojemniku, żeby skórka lepiej odchodziła. Chleb pokrój w kostkę i wstaw do pieca na 10 minut. Bób ugotouj we wrzątku 5-10 minut. Odsącz, wystudź i obierz ze skórki, przesyp do miski. Ostudzoną paprykę pokrój i przełóż do miski. Dodaj chleb.
  2. Pokrój pomidory i cebulę (mogą być cienkie półprlastry). Posiekaj pietruszkę i porwij bazylię. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj to wszystko do miski i dopraw oliwą, sokiem z cytryny, octem, koprem włoskim, pieprzem, oregano i solą i wymieszaj. Zostaw na jakiś czas, żeby składniki przeszły swoim smakiem i podawaj. Sałatka jest też dobra następnego dnia.

Czerwiec 2019 roku stał pod znakiem samochodowej wycieczki do Toskanii. Zwykle podczas podróży coś gotuję na miejscu i publikuję przepis, ale tym razem byłem tak zajęty prowadzeniem auta i nawigowaniem, że posty o podróży będę publikował pewnie jeszcze kilka miesięcy...

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab