Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Kontekst

Myślę, że już zdajemy sobie sprawę, że morza i oceany są w ogromnym stopniu przełowione (dane). Zwykliśmy jednak pochylać się nad losem dużych i smacznych ryb, które kiedyś często lądowały na naszym stole. Media i specjaliści żywieniowi mówią nam też, żebyśmy włączali jak najwięcej ryb do naszej diety, bo to zdrowo. Odpowiedzą na taki popyt jest właśnie przełowienie z jednej strony, a z drugiej wielkie, przemysłowe akwakultury, gdzie ryby są sztucznie dokarmiane.
Co jednak z owocami morza. Czy krewetki, langustynki czy homary jakoś magicznie, w nieskończoność się rozmnażają, żeby zawsze być gotowe znaleźć się na naszym talerzu? No właśnie nie. Dlatego przedstawiam danie z homara, który przyjechał do Polski z wybrzeży wyspy Księcia Edwarda (Kanada). Te homary posiadają niebieski certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Chodzi o to, żeby ryb i owoców morza wystarczyło dla naszych dzieci i wnuków. Sprawdźcie temat na stronie organizacji MSC.
msc logo
Ja mam dla was film na zachętę. Zrobiłem przebogate risotto. Homar lubi tłuszcz z masła, oliwy czy serów, więc nie żałujcie mu go. Magię doprawił szafran. Mieliśmy z ekipą trochę ciężkie warunki, gdyż strasznie wiało, a temperatura dochodziła do 0 stopni. Wielki dzięki dla operatora Wojtka Sochaczyńskiego, który zrobił w obrazie prawdziwy foodporn!


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Podgrzej litr wody na bulion i dodaj cebulę, seler, marchew i pietruszkę. Kup jeden-dwa homary, najlepiej z niebieskim certyfikatem MSC! Spraw homara oddzielając mięso ze szczypiec i ogona. Pozbądź się wnętrzności homara… Dodaj wszystkie skorupy do wywaru. Gotuj 30 minut i dopraw solą morską.
Posiekaj cebulę, obierz czosnek i pokrój 10 małych pomidorów. Odcedź bulion. Na maśle i oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szklankę ryżu do risotto, trochę czarnego i przesmaż chwilę. Wlej 150 ml dobrego białego wina. Dodaj sporą szczyptę szafranu i wlej bulion na 2-3 razy. Dadaj grzyby, np. boczniaki i 100 gramów sera Korycińskiego. Posiekaj mięso homara i dodaj do risotto
Dopraw pieprzem i solą do smaku. Zetrzyj sporo parmezanu i na koniec dodaj pomidory. Wykończ kremówką, nałóż 4 porcje i posyp kolendrą.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab