powiadomienie
Promocja - wszystkie 5 ebooków za 149 zł, 27% taniej. 135 sprawdzonych przepisów
KUP zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na pieczone morele z ricottą i migdałami
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Pomidory

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw: Olej Czosnek Niedźwiedzi + Furikake + Magiczna Posypka

Zestaw 3 produktów kosztuje 84 zł 18% mniej. Zestaw jest w ograniczonej ilości 14 paczek.…
Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…
Zobacz więcej
Azja / Kukurydza

Kukurydza z grilla heblowana

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren…
Zobacz więcej
Desery / morele

Morele pieczone z migdałami i ricottą

Tym razem zrobiłem morele pieczone dedykowane bardziej na śniadanie bądź rozpustną kolację. Na blaszce posmarowanej…

Risotto z homarem

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Myślę, że już zdajemy sobie sprawę, że morza i oceany są w ogromnym stopniu przełowione (dane). Zwykliśmy jednak pochylać się nad losem dużych i smacznych ryb, które kiedyś często lądowały na naszym stole. Media i specjaliści żywieniowi mówią nam też, żebyśmy włączali jak najwięcej ryb do naszej diety, bo to zdrowo. Odpowiedzą na taki popyt jest właśnie przełowienie z jednej strony, a z drugiej wielkie, przemysłowe akwakultury, gdzie ryby są sztucznie dokarmiane.
Co jednak z owocami morza. Czy krewetki, langustynki czy homary jakoś magicznie, w nieskończoność się rozmnażają, żeby zawsze być gotowe znaleźć się na naszym talerzu? No właśnie nie. Dlatego przedstawiam danie z homara, który przyjechał do Polski z wybrzeży wyspy Księcia Edwarda (Kanada). Te homary posiadają niebieski certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Chodzi o to, żeby ryb i owoców morza wystarczyło dla naszych dzieci i wnuków. Sprawdźcie temat na stronie organizacji MSC.

Ja mam dla was film na zachętę. Zrobiłem przebogate risotto. Homar lubi tłuszcz z masła, oliwy czy serów, więc nie żałujcie mu go. Magię doprawił szafran. Mieliśmy z ekipą trochę ciężkie warunki, gdyż strasznie wiało, a temperatura dochodziła do 0 stopni. Wielki dzięki dla operatora Wojtka Sochaczyńskiego, który zrobił w obrazie prawdziwy foodporn!

Składniki

Risotto z homarem

  • 1-2 homary
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera naciowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 50 gramów parmezanu
  • 100 gramów sera korycińskiego
  • 10 pomidorków cherry
  • szczypta szafranu
  • garść grzybów
  • kilka gałązek kolendry
  • szklanka ryżu arborio do risotto lub dodatkowo dzikiego ryżu dla koloru
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml kremówki

Wykonanie

Wykonanie:
Podgrzej litr wody na bulion i dodaj cebulę, seler, marchew i pietruszkę. Kup jeden-dwa homary, najlepiej z niebieskim certyfikatem MSC! Spraw homara oddzielając mięso ze szczypiec i ogona. Pozbądź się wnętrzności homara... Dodaj wszystkie skorupy do wywaru. Gotuj 30 minut i dopraw solą morską.
Posiekaj cebulę, obierz czosnek i pokrój 10 małych pomidorów. Odcedź bulion. Na maśle i oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szklankę ryżu do risotto, trochę czarnego i przesmaż chwilę. Wlej 150 ml dobrego białego wina. Dodaj sporą szczyptę szafranu i wlej bulion na 2-3 razy. Dadaj grzyby, np. boczniaki i 100 gramów sera Korycińskiego. Posiekaj mięso homara i dodaj do risotto
Dopraw pieprzem i solą do smaku. Zetrzyj sporo parmezanu i na koniec dodaj pomidory. Wykończ kremówką, nałóż 4 porcje i posyp kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab