promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Zdekonstruowane sushi z tuńczykiem a'la ceviche i sosem z trawy cytrynowej

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Od czasu do czasu, w szale gotowania i eksploatacji najróżniejszych, często skomplikowanych technik kulinarnych czuję, że dochodzę do ściany. Gdzie jest granica między technicznymi popisami, a naturą i smakiem pierwotnego produktu? Dlatego chciałem wam opowiedzieć o moim kulinarnym resecie. W końcu mniej znaczy więcej – smaku oczywiście!
Zamarzyła mi się super świeża ryba (na miarę polskich możliwości) w towarzystwie kolorowych dodatków. Mój sposób myślenia był dokładnie taki: jak ustrzec się mozolnego i skomplikowanego zawijania sushi maki? Z drugiej strony, jak uciec od zbytniej prostoty nigiri – czyli kawałka surowej ryby na ryżu? Odpowiedzią jest hawajski sposób na sushi czyli pokebowl. Choć w moim wydaniu to tylko delikatne nawiązanie, ale idea jest zachowana – dekonstrukcja sushi na czynniki pierwsze.
Co więc dla was przygotowałem? Ryż ugotowałem jak na tradycyjne sushi, doprawiłem delikatnie octem ryżowym. Tuńczyka i łososia chciałem jednak potraktować inaczej niż w Japonii. Sięgnąłem po inspirację do kuchni japońskich ekspatów w Ameryce Południowej czyli NIKKEI. Blisko już było do Peru, gdzie zajadają się rybą “gotowaną” w soku z cytrusów, czyli Ceviche. Ja zamarynowałem je w soku z limonki z dodatkiem esencjonalnie zaparzonej zielonej herbaty. Chciałem żeby białko tylko na zewnątrz się ścięło od kwasów. Rozcieńczenie herbatą sprawiło, że kwas działał mniej agresywnie, co pozwoliło mięsu nasiąknąć naparem.
Reszta dodatków to kwestia w sumie drugorzędna, ale ja chciałem, żeby moje talerze kipiały feerią barw i zapachów. Dodałem więc ogórka, kiwi, kumkwat (taki cytrus), paski glonów nori, prażony sezam, porwane listki mięty, szczypiorek i kawior z łososia pacyficznego. Wszystko to skropiłem prostym sosem na bazie oliwy, rdzenia trawy cytrynowej i odrobiny soli morskiej. Takie kawałki ryby można jeść “saute”, ale jeszcze lepiej smakuje z sosem sojowym w miseczce, do maczania. Można jeść pałeczkami, a można i widelcem. Jedno jest pewne, w gorące letnie dni będę tylko marzył o takim talerzu odświeżających pyszności.
EDIT: Ten przepis był pierwotnie sponsorowany przez markę Tołpa i poniżej z kronikarskiego obowiązku umieszczam, tekst, który był w 2017 integralną częścią tego przepisu.
Skontaktowała się ze mną polska marka kosmetyków – tołpa – z bardzo ciekawą propozycją: zainspiruj się składnikami naszych kosmetyków  dla mężczyzn z linii > tołpa green, żeby przygotować jakąś pyszną potrawę. Pomyślałem sobie – ale co kosmetyki mają wspólnego z gotowaniem? Co prawda, używam na co dzień kremu do twarzy, ale nie dodam go przecież jak ketchup na kanapkę? Czytam jednak etykietę i skład kosmetyków i zaczynam rozumieć: ekstrakt z trawy cytrynowej, ekstrakt z liści zielonej herbaty, sok z liści mięty… Zamykam oczy, biorę głęboki wdech i moim oczom ukazuje się maleńka wyspa gdzieś pośrodku Pacyfiku pomiędzy Japonią, a Hawajami. Jestem w domu, pomyślałem!
Sprawdźcie inne przepisy w ramach projektu > #greeninspiracje!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Zacznijmy od ryżu. Weź 250 g ryżu i namocz go w zimnej wodzie przez pół godziny 4-5 razy zmieniając wodę. Zagotuj wodę i wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10-13 minut, następnie po wyłączeniu grzania zostaw ryż pod przykryciem do wystygnięcia. Dodaj do smaku 1-2 łyżki octu ryżowego i wymieszaj delikatnie pałeczkami.
  2. Rybę dokładnie opłucz i odsącz na ręczniku papierowym. Pokrój na paski o szerokości ok. 1-2 cm. Do miski wlej herbatę, sok z limonek i sól do zbalansowania smaku. W takiej marynacie ryba powinna przebywać kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być ścięte tylko kilka mm z zewnątrz. Następnie pokrój na centymetrowej wysokości kostkę.
  3. Ryż ułóż na talerzu, na nim ogórek, kumkwat i kiwi. Następnie ułóż na przemian tuńczyka i łososia, dodaj szczypiorek, mięte, nori, sezam i kawior.
  4. Z 3 łodyg trawy cytrynowej wyciągnij same miękkie rdzenie. Posiekaj i utrzyj w moździerzu razem z kilkoma łyżkami oliwy i solą morską. Takim sosem skrop nasze sushi. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab