powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Kukurydza z grilla heblowana

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
3-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Mam pewne opory przed dzieleniem się przepisami na tak proste rzeczy, ale zwykle najprostsze okazuje się najsmaczniejsze, czyż nie? Tym razem cukrowa kukurydza z grilla w formie przystawki, ale to tylko kwestia skali, żeby przerodziła się w pełen posiłek.

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren z masłem i odrobiną soli uważam za jedno z najlepszych połączeń w ogóle. Zwykle całą kolbę przekrajam w poprzek na kilka plastrów co ułatwia obgryzanie. Wielkim postępem okazał się jednak pomysł "heblowania" ugotowanej kukurydzy ostrym nożem i temu przedsięwzięciu oddamy się dzisiaj.

Niby nic, odkrajanie ugotowanych już ziaren, ale z drugiej strony kto tak robi? Dosłownie kilka razy spotkałem się z tym w restauracjach, a zmienia to wszystko. Mamy w końcu wolne i czyste dłonie. Możemy też pobawić się w doprawianie kukurydzy bez obawy, że przyprawa się nie utrzyma.

W mojej wersji ugotowałem kolby i opaliłem je palnikiem. Można jednak zrobić to na grillu, w piekarniku z termoobiegiem czy w air fryerze. Doprawiłem olejem chilli (możesz zrobić z mojego przepisu lub kupić mój CHRUPIĄCY OLEJ CHILLI), olejem szczypiorkowym (możecie zrobić swój lub kupić mój OLEJ Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM), startym dojrzałem serem, przyozdobiłem koprem włoskim i posypałem moim FURIKAKE, które stworzone zostało właśnie do takich dań.

Składniki

Kukurydza heblowana

  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 4-6 łyżeczek oleju chilli
  • 2-3 łyżki oleju szzypiorkowego lub podbnego
  • 4-5 łyżek startego dojrzałego sera
  • 1-2 łyżki posypki furikake
  • koper włoski lub szczypiorek do posypania

Wykonanie

  1. Kukurydzę gotujemy w posolonej wodze do miękkości. W moim przypadku gotowałem ok. 15 minut, ale są kukurydze, które będą potrzebowałby nieco więcej czasu. Następnie dobrze je lekko opalić. Będziemy potrzebowali albo grilla, albo palnika lub piekarnika z termoobiegiem nastawionym na maksymalną temperaturę. Nie można jednak dopuścić do przesuszenia kolby. Proces musi być szybki. Dzięki temu uzyskamy dymne nuty.
  2. Ugotowaną kukurydzę stawiamy na sztorc i ostrym nożem odkrajamy ugotowane ziarna. Układamy w misce i polewamy olejem chilli i olejem szczypiorkowym. Olej chilli możecie zrobić sami z mojego przepisu, a jeśli się wam nie chce to możecie taki kupić u mnie w sklepie lub użyć jakikolwiek inny. Co do oleju szczypiorkowego to dokładny przepis podaję w moim eBooku POMIDORY. Jednak jeśli nie macie w planach zakupu to możecie też zrobić ten sos szczypiorkowy. Będzie idealny. Na koniec ścieramy jakiś dobry dojrzały ser typu parmezan. Dekorujemy ziołami, może być świeży koper włoski, ale dobry będzie też szczypiorek czy kolendra. Posypujemy też posypką FURIKAKE. Możecie użyć mojej, ale jeśli nie macie takich planów to sieć pełna jest prostych przepisów na podstawową przyprawę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab