powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Kukurydza z grilla heblowana

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
3-4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Mam pewne opory przed dzieleniem się przepisami na tak proste rzeczy, ale zwykle najprostsze okazuje się najsmaczniejsze, czyż nie? Tym razem cukrowa kukurydza z grilla w formie przystawki, ale to tylko kwestia skali, żeby przerodziła się w pełen posiłek.

Co do kukurydzy to szczerze nie jestem fanem obgryzania całej kolby. Choć smak słodkich ziaren z masłem i odrobiną soli uważam za jedno z najlepszych połączeń w ogóle. Zwykle całą kolbę przekrajam w poprzek na kilka plastrów co ułatwia obgryzanie. Wielkim postępem okazał się jednak pomysł "heblowania" ugotowanej kukurydzy ostrym nożem i temu przedsięwzięciu oddamy się dzisiaj.

Niby nic, odkrajanie ugotowanych już ziaren, ale z drugiej strony kto tak robi? Dosłownie kilka razy spotkałem się z tym w restauracjach, a zmienia to wszystko. Mamy w końcu wolne i czyste dłonie. Możemy też pobawić się w doprawianie kukurydzy bez obawy, że przyprawa się nie utrzyma.

W mojej wersji ugotowałem kolby i opaliłem je palnikiem. Można jednak zrobić to na grillu, w piekarniku z termoobiegiem czy w air fryerze. Doprawiłem olejem chilli (możesz zrobić z mojego przepisu lub kupić mój CHRUPIĄCY OLEJ CHILLI), olejem szczypiorkowym (możecie zrobić swój lub kupić mój OLEJ Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM), startym dojrzałem serem, przyozdobiłem koprem włoskim i posypałem moim FURIKAKE, które stworzone zostało właśnie do takich dań.

Składniki

Kukurydza heblowana

  • 4 kolby kukurydzy cukrowej
  • 4-6 łyżeczek oleju chilli
  • 2-3 łyżki oleju szzypiorkowego lub podbnego
  • 4-5 łyżek startego dojrzałego sera
  • 1-2 łyżki posypki furikake
  • koper włoski lub szczypiorek do posypania

Wykonanie

  1. Kukurydzę gotujemy w posolonej wodze do miękkości. W moim przypadku gotowałem ok. 15 minut, ale są kukurydze, które będą potrzebowałby nieco więcej czasu. Następnie dobrze je lekko opalić. Będziemy potrzebowali albo grilla, albo palnika lub piekarnika z termoobiegiem nastawionym na maksymalną temperaturę. Nie można jednak dopuścić do przesuszenia kolby. Proces musi być szybki. Dzięki temu uzyskamy dymne nuty.
  2. Ugotowaną kukurydzę stawiamy na sztorc i ostrym nożem odkrajamy ugotowane ziarna. Układamy w misce i polewamy olejem chilli i olejem szczypiorkowym. Olej chilli możecie zrobić sami z mojego przepisu, a jeśli się wam nie chce to możecie taki kupić u mnie w sklepie lub użyć jakikolwiek inny. Co do oleju szczypiorkowego to dokładny przepis podaję w moim eBooku POMIDORY. Jednak jeśli nie macie w planach zakupu to możecie też zrobić ten sos szczypiorkowy. Będzie idealny. Na koniec ścieramy jakiś dobry dojrzały ser typu parmezan. Dekorujemy ziołami, może być świeży koper włoski, ale dobry będzie też szczypiorek czy kolendra. Posypujemy też posypką FURIKAKE. Możecie użyć mojej, ale jeśli nie macie takich planów to sieć pełna jest prostych przepisów na podstawową przyprawę. Podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab