informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Conchiglioni z ragout z policzków wołowych duszonych w piwie

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Duszone policzki w piwie to jest bardzo szczęśliwe połączenie. Po pierwsze, podobnym daniem wygrałem kiedyś konkurs organizowany w celu promocji dobrej, polskiej wołowiny. Po drugie, to bardzo dobre połączenie. Widocznie wołowina bardzo lubi długie (3-4 godziny) duszenie w tym trunku. Tym przepisem chciałem uchwycić smaki i klimat początków jesieni. Jest we mnie jeszcze dużo energii i rzucając się w wir gotowania chcę wykorzystać więcej składników niż przewiduje zdrowy rozsądek. Mam też ostatnio więcej czasu, więc nie jest dla mnie problemem wybrać się z rana na Halę Mirowską po składniki, żeby potem czekać cierpliwie cztery godziny na ragout.
Zobacz również inne dania z piwem w roli głównej.

Składniki

Składniki

  • policzki wołowe – 500 – 700 gramów
  • muszle conchiglioni, ok. 7-10 na osobę
  • 1 piwo, np. koźlak lub marcowe, może być też bardziej nachmielone
  • 5-6 średnich pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce
  • 3 łodygi selera
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 kora cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, łyżka kolendry w ziarnach, łyżeczka kuminu w ziarnach, łyżeczka ziela angielskiego, 4 liście laurowe
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Dodatki

  • 500 gramów pieczonej dyni, np. Hokkaido
  • 100 ml śmietany kremówki
  • łyżka listków z szyszki chmielowej (można kupić suszony chmiel, np. w Tesco)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonego pieprzu i soli morskiej
  • 250 gramów kurek
  • 3 łyżki masła
  • 10-15 listków szałwi

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Zacznij od wykonania ragout. Efektem mają być miękkie kawałki mięsa z gęstym, aksamitnym i aromatycznym sosem. Policzki pokrój na równe, ok. 3 cm, kawałki i zrumień w piekarniku nastawionym na 250 stopni. W tym czasie w wysokim naczyniu żaroodpornym przygotuj warzywa, które najpierw należy umyć i pokroić na mniejsze części. Pomidory powinny być bez skóry. Jak je idealnie obrać bez strat, zobacz tutaj. Dodaj mięso z sokami, jeśli wyciekły. Dodaj przyprawy (bez soli) i zalej wszystko piwem. Jeśli potrzeba, można dolać trochę wody lub bulionu mięsnego lub więcej piwa. Do piekarnika włóż także dynię ze skórką owiniętą w folię aluminiową i piecz ją do godziny.
  2. Ragout duś w temperaturze 150 stopni przez 3 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i przecedź sos tak, żeby na patelni lub w rondlu znalazło się mięso bez kawałków warzyw i przypraw. Pozostały płyn przecedź i przetrzyj przez sito. Ważne, żeby na sicie zostały tylko pomidory. Wszystkie inne warzywa i przyprawy trzeba usunąć (kolendra może zostać). Przetrzyj ten sos przez sito i dodaj do mięsa. Uzyskane ragout należy następnie zredukować przez duszenie przez kolejne pół godziny do godziny często mieszając. Na tym etapie warto dodać soli i pieprzu. Sos w ostatecznej konsystencji trzeba zaprawić masłem i dusić jeszcze kilka minut mieszając.
  3. Nastaw makaron i gotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Wydrąż łyżką pieczoną dynię i przełóż do małego rondla. Dolej kremówkę i dopraw miksturę. Gotuj przez kilka minut i zmiksuj blenderem na gładki mus/puree. Przykryj i odstaw na bok na jakiś czas.
  4. Na patelni rozpuść masło i smaż na nim szałwię aż do osiągnięcia chrupkości liści. Odłóż je na bok. Pokrojone na mniejsze części kurki smaż z solą i pieprzem przez kilka minut.
  5. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszaj na patelni lub w rondlu z sosem. Nakładaj na duż talerz tak żeby każda muszla była zamoczona w sosie. Na środku ułóż kulkę z puree z dyni, które udekoruj listkami chmielu. Na koniec dodaj kurki i liście szałwii. Podawaj koniecznie w towarzystwie dobrego piwa.

Zobacz również inne dania z piwem w roli głównej.

4 comments on “Conchiglioni z ragout z policzków wołowych duszonych w piwie”

        1. Też nie bo to zdjęcia sprzed 2 tygodni, więc nie miałem tego piwa jeszcze. Polecam odtworzyć ten przepis z piwem z BFG. Szacun że hej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab