Makaron z kurkami, figami i serem ricotta

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Czym jest dla mnie tzw. Comfort Food? To moment, w którym mogę połączyć na talerzu wszystkie ulubione produkty w nieograniczonych ilościach. Dlaczego podczas codziennego obiadu nie robić swoim najbliższym takich prezentów? Pomyśl co najbardziej lubicie jeść, a potem zrób z tego główny składnik obiadu czy kolacji. Niezależnie od pory roku, zawsze znajdziesz kilka produktów, żeby połączyć je z makaronem. Ja uwielbiam duże muszle np. Lumaconi lub Conchiglioni. Lubię wtedy nakładać do takiej muszli trochę sosu i innych dobroci i jeść je w całości. No, nie ma nic lepszego!
W tym przepisie połączyłem kilka genialnych składników. Przesmażyłem kurki na oliwie z listkami szałwii i kawałkami dobrej włoskiej kiełbasy. Wystarczy jedynie doprawić i dodać lekko podsmażone lub surowe figi. Nie bójcie się fig w wytrawnym daniu. Ja zawsze uważałem, że danie powinno być odpowiednio zbalansowane i odrobina słodyczy uszlachetnia taką potrawę. Wszystko to na talerzu przełamuję neutralną i kremową ricottą i chrupiącymi listami szałwii.
A jakie wy macie ulubione składniki? Razem z Coca-Cola zachęcam was do robienia swojej rodzinie i przyjaciołom na co dzień takiej kulinarnej przyjemności 🙂
#TasteTheFeeling #RazemSmakujeLepiej


Składniki











Wykonanie

 Wykonanie:

  1. Kurki trzeba najpierw oczyścić z piasku i runa leśnego. Można tozrobić albo na sucho pędzelkiem albo na mokro, jednak później trzeba osuszyć dokładnie grzyby.
  2. Zagotuj wodę z solą morską i zacznij gotować makaron. Przy rekomendowanym kształcie będzie to ok. 10 minut. Wystarczy do zrobienia “sosu”.
  3. Podgrzej oliwę i podsmaż listki szałwii i posiekaną papryczkę chilli przez minutę dwie. Następnie dorzuć kiełbasę, podsmaż minutę i dodaj kurki. Mieszaj je delikatnie przez 7 minut podrzucając patelnią lub pomagając sobie szczypcami i doprawiając solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na koniec odsuń kurki na jedną stronę i połóż delikatnie pokrojone w ćwiartki figi. Niech się zagrzeją 2 minuty i odstwaw je na bok.
  4. Makaron odsącz dodając na koniec 3-4 łyżki wody z makaronu na patelnię do kurek. Dodaj na patelnię makaron i przemieszaj podrzucając patelnią.
  5. Nakładaj makaron na talerz w ten sposób, żeby nałożyć składniki do środka muszli. Na środku nałóż ser ricotta i gotowe. Dodatkowo można wszystko skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

makron-z-kurkami-i-figami-12 makron-z-kurkami-i-figami-11 makron-z-kurkami-i-figami-10 makron-z-kurkami-i-figami-9 makron-z-kurkami-i-figami-7 makron-z-kurkami-i-figami-5 makron-z-kurkami-i-figami-3 makron-z-kurkami-i-figami-2



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab