Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Makaron z kurkami, figami i serem ricotta

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Czym jest dla mnie tzw. Comfort Food? To moment, w którym mogę połączyć na talerzu wszystkie ulubione produkty w nieograniczonych ilościach. Dlaczego podczas codziennego obiadu nie robić swoim najbliższym takich prezentów? Pomyśl co najbardziej lubicie jeść, a potem zrób z tego główny składnik obiadu czy kolacji. Niezależnie od pory roku, zawsze znajdziesz kilka produktów, żeby połączyć je z makaronem. Ja uwielbiam duże muszle np. Lumaconi lub Conchiglioni. Lubię wtedy nakładać do takiej muszli trochę sosu i innych dobroci i jeść je w całości. No, nie ma nic lepszego!
W tym przepisie połączyłem kilka genialnych składników. Przesmażyłem kurki na oliwie z listkami szałwii i kawałkami dobrej włoskiej kiełbasy. Wystarczy jedynie doprawić i dodać lekko podsmażone lub surowe figi. Nie bójcie się fig w wytrawnym daniu. Ja zawsze uważałem, że danie powinno być odpowiednio zbalansowane i odrobina słodyczy uszlachetnia taką potrawę. Wszystko to na talerzu przełamuję neutralną i kremową ricottą i chrupiącymi listami szałwii.
A jakie wy macie ulubione składniki? Razem z Coca-Cola zachęcam was do robienia swojej rodzinie i przyjaciołom na co dzień takiej kulinarnej przyjemności 🙂
#TasteTheFeeling #RazemSmakujeLepiej


Składniki











Wykonanie

 Wykonanie:

  1. Kurki trzeba najpierw oczyścić z piasku i runa leśnego. Można tozrobić albo na sucho pędzelkiem albo na mokro, jednak później trzeba osuszyć dokładnie grzyby.
  2. Zagotuj wodę z solą morską i zacznij gotować makaron. Przy rekomendowanym kształcie będzie to ok. 10 minut. Wystarczy do zrobienia “sosu”.
  3. Podgrzej oliwę i podsmaż listki szałwii i posiekaną papryczkę chilli przez minutę dwie. Następnie dorzuć kiełbasę, podsmaż minutę i dodaj kurki. Mieszaj je delikatnie przez 7 minut podrzucając patelnią lub pomagając sobie szczypcami i doprawiając solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na koniec odsuń kurki na jedną stronę i połóż delikatnie pokrojone w ćwiartki figi. Niech się zagrzeją 2 minuty i odstwaw je na bok.
  4. Makaron odsącz dodając na koniec 3-4 łyżki wody z makaronu na patelnię do kurek. Dodaj na patelnię makaron i przemieszaj podrzucając patelnią.
  5. Nakładaj makaron na talerz w ten sposób, żeby nałożyć składniki do środka muszli. Na środku nałóż ser ricotta i gotowe. Dodatkowo można wszystko skropić sokiem z cytryny. Smacznego!

makron-z-kurkami-i-figami-12 makron-z-kurkami-i-figami-11 makron-z-kurkami-i-figami-10 makron-z-kurkami-i-figami-9 makron-z-kurkami-i-figami-7 makron-z-kurkami-i-figami-5 makron-z-kurkami-i-figami-3 makron-z-kurkami-i-figami-2



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab