promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem z dwóch różnych stron. Bo umówmy się, ale pomysł jest dobry 😉 Po pierwsze, sos demi-glace (prosty przepis), który będzie tak cudownie przylepiał się do makaronu. Po drugie, przechadzając się po targach we wrześniu wprost nie wiem w którą stronę nie patrzeć, wszędzie widzę dynie i grzyby. W tym roku (2017) cudownie wysypało nam wszelakimi dobrami pol i lasu. Nie wiem. W sumie dla mnie to było lato zimne i deszczowe. Może natura lubi taki klimat?
Tak czy inaczej postanowiłem ugotować makaron papardelle w takim trochę północno-włoskim klimacie z domieszką naszych rodzimych produktów. Wszystko mi się idealnie połączyło najpierw w głowie, a później na talerzu. Świeży, gruby, mięsisty makaron oblepiony demi-glace z puree z dyni, do tego przesmażone na salami i maśle rydze, które wykańczam pokrojonym w kostkę dobrym pomidorem i ugotowanym w 63 stopniach żółtkiem o konsystencji gęstego kremu. Będę tak gotował, bo tak trzeba jeść!

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Upewnij się, że masz gotowy sos demi-glace. Jeśli nie, przygotuj go wg. mojego przepisu. Możesz też trochę oszukać przepis i zredukować (odparować) 3 szklanki rosołu z jedną szklanką wina do objętości ok. 100 ml. Ważne, żeby rosół nie był za słony.
2. Jakiś czas wcześniej ugotuj jajko. Najlepiej jeśli masz termometr i ugotujesz jajko w temperaturze 63 stopni przez jakieś pół godziny. Taka temperatura sprawi, że białko będzie galaretą, a żółtko nabierze konsystencji gęstego kremu/plasteliny. Możesz też ugotować jajko na miękko i polać na koniec płynnym żółtkiem. Ugotuj też do miękkości dynię (bez skóry), pokrojoną w grubą kostkę, odcedź i zblenduj na mus.
3. Przechodzimy do właściwego gotowania. Na kuchence ustaw jeden większy garnek z wodą, jeden mały rondel i jedną patelnię. W większym garnku zagotuj wodę i posól. Kiedy się zagotuje dodaj makaron, który ugotuj zgodnie z zaleceniami.
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojone w drobną kostkę salami i kilka gałązek tymianku. Następnie dodaj z grubsza posiekane rydze i smaż kilka minut potrząsając patelnią lub mieszając łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
5. W rondlu rozgrzej demiglace i dodaj mus z dyni oraz kremówkę. Zagotuj na mocnym ogniu żeby lekko zredukować (całość powinna mieć konsystencję lekkiego jogurtu. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
6. Ugotowany makaron przełóż do rondla z sosem i wymieszaj. Przełóż na talerze i dodaj grzyby z patelni. Pokrojonego w kostkę pomidora, starty parmezan, żółtko i posiekaną pietruszkę.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab