Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem z dwóch różnych stron. Bo umówmy się, ale pomysł jest dobry 😉 Po pierwsze, sos demi-glace (prosty przepis), który będzie tak cudownie przylepiał się do makaronu. Po drugie, przechadzając się po targach we wrześniu wprost nie wiem w którą stronę nie patrzeć, wszędzie widzę dynie i grzyby. W tym roku (2017) cudownie wysypało nam wszelakimi dobrami pol i lasu. Nie wiem. W sumie dla mnie to było lato zimne i deszczowe. Może natura lubi taki klimat?
Tak czy inaczej postanowiłem ugotować makaron papardelle w takim trochę północno-włoskim klimacie z domieszką naszych rodzimych produktów. Wszystko mi się idealnie połączyło najpierw w głowie, a później na talerzu. Świeży, gruby, mięsisty makaron oblepiony demi-glace z puree z dyni, do tego przesmażone na salami i maśle rydze, które wykańczam pokrojonym w kostkę dobrym pomidorem i ugotowanym w 63 stopniach żółtkiem o konsystencji gęstego kremu. Będę tak gotował, bo tak trzeba jeść!

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Upewnij się, że masz gotowy sos demi-glace. Jeśli nie, przygotuj go wg. mojego przepisu. Możesz też trochę oszukać przepis i zredukować (odparować) 3 szklanki rosołu z jedną szklanką wina do objętości ok. 100 ml. Ważne, żeby rosół nie był za słony.
2. Jakiś czas wcześniej ugotuj jajko. Najlepiej jeśli masz termometr i ugotujesz jajko w temperaturze 63 stopni przez jakieś pół godziny. Taka temperatura sprawi, że białko będzie galaretą, a żółtko nabierze konsystencji gęstego kremu/plasteliny. Możesz też ugotować jajko na miękko i polać na koniec płynnym żółtkiem. Ugotuj też do miękkości dynię (bez skóry), pokrojoną w grubą kostkę, odcedź i zblenduj na mus.
3. Przechodzimy do właściwego gotowania. Na kuchence ustaw jeden większy garnek z wodą, jeden mały rondel i jedną patelnię. W większym garnku zagotuj wodę i posól. Kiedy się zagotuje dodaj makaron, który ugotuj zgodnie z zaleceniami.
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojone w drobną kostkę salami i kilka gałązek tymianku. Następnie dodaj z grubsza posiekane rydze i smaż kilka minut potrząsając patelnią lub mieszając łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
5. W rondlu rozgrzej demiglace i dodaj mus z dyni oraz kremówkę. Zagotuj na mocnym ogniu żeby lekko zredukować (całość powinna mieć konsystencję lekkiego jogurtu. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
6. Ugotowany makaron przełóż do rondla z sosem i wymieszaj. Przełóż na talerze i dodaj grzyby z patelni. Pokrojonego w kostkę pomidora, starty parmezan, żółtko i posiekaną pietruszkę.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab