Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem z dwóch różnych stron. Bo umówmy się, ale pomysł jest dobry 😉 Po pierwsze, sos demi-glace (prosty przepis), który będzie tak cudownie przylepiał się do makaronu. Po drugie, przechadzając się po targach we wrześniu wprost nie wiem w którą stronę nie patrzeć, wszędzie widzę dynie i grzyby. W tym roku (2017) cudownie wysypało nam wszelakimi dobrami pol i lasu. Nie wiem. W sumie dla mnie to było lato zimne i deszczowe. Może natura lubi taki klimat?
Tak czy inaczej postanowiłem ugotować makaron papardelle w takim trochę północno-włoskim klimacie z domieszką naszych rodzimych produktów. Wszystko mi się idealnie połączyło najpierw w głowie, a później na talerzu. Świeży, gruby, mięsisty makaron oblepiony demi-glace z puree z dyni, do tego przesmażone na salami i maśle rydze, które wykańczam pokrojonym w kostkę dobrym pomidorem i ugotowanym w 63 stopniach żółtkiem o konsystencji gęstego kremu. Będę tak gotował, bo tak trzeba jeść!

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Upewnij się, że masz gotowy sos demi-glace. Jeśli nie, przygotuj go wg. mojego przepisu. Możesz też trochę oszukać przepis i zredukować (odparować) 3 szklanki rosołu z jedną szklanką wina do objętości ok. 100 ml. Ważne, żeby rosół nie był za słony.
2. Jakiś czas wcześniej ugotuj jajko. Najlepiej jeśli masz termometr i ugotujesz jajko w temperaturze 63 stopni przez jakieś pół godziny. Taka temperatura sprawi, że białko będzie galaretą, a żółtko nabierze konsystencji gęstego kremu/plasteliny. Możesz też ugotować jajko na miękko i polać na koniec płynnym żółtkiem. Ugotuj też do miękkości dynię (bez skóry), pokrojoną w grubą kostkę, odcedź i zblenduj na mus.
3. Przechodzimy do właściwego gotowania. Na kuchence ustaw jeden większy garnek z wodą, jeden mały rondel i jedną patelnię. W większym garnku zagotuj wodę i posól. Kiedy się zagotuje dodaj makaron, który ugotuj zgodnie z zaleceniami.
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojone w drobną kostkę salami i kilka gałązek tymianku. Następnie dodaj z grubsza posiekane rydze i smaż kilka minut potrząsając patelnią lub mieszając łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
5. W rondlu rozgrzej demiglace i dodaj mus z dyni oraz kremówkę. Zagotuj na mocnym ogniu żeby lekko zredukować (całość powinna mieć konsystencję lekkiego jogurtu. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
6. Ugotowany makaron przełóż do rondla z sosem i wymieszaj. Przełóż na talerze i dodaj grzyby z patelni. Pokrojonego w kostkę pomidora, starty parmezan, żółtko i posiekaną pietruszkę.


Koniecznie spróbuj

One comment on “Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab