informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Na ten pomysł wpadłem z dwóch różnych stron. Bo umówmy się, ale pomysł jest dobry 😉 Po pierwsze, sos demi-glace (prosty przepis), który będzie tak cudownie przylepiał się do makaronu. Po drugie, przechadzając się po targach we wrześniu wprost nie wiem w którą stronę nie patrzeć, wszędzie widzę dynie i grzyby. W tym roku (2017) cudownie wysypało nam wszelakimi dobrami pol i lasu. Nie wiem. W sumie dla mnie to było lato zimne i deszczowe. Może natura lubi taki klimat?
Tak czy inaczej postanowiłem ugotować makaron papardelle w takim trochę północno-włoskim klimacie z domieszką naszych rodzimych produktów. Wszystko mi się idealnie połączyło najpierw w głowie, a później na talerzu. Świeży, gruby, mięsisty makaron oblepiony demi-glace z puree z dyni, do tego przesmażone na salami i maśle rydze, które wykańczam pokrojonym w kostkę dobrym pomidorem i ugotowanym w 63 stopniach żółtkiem o konsystencji gęstego kremu. Będę tak gotował, bo tak trzeba jeść!

Składniki

Składniki

  • 200 gramów makaronu papardelle
  • 200 gramów dyni np. hokkaido czy piżmowej
  • 100 ml gęstego sosu demi-glace (prosty przepis)
  • 50 ml kremówki
  • 300 gramów rydzy
  • 100 gramów dobrego salami
  • łyżka masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 50 gramów parmezanu
  • 1 dobry pomidor malinowy lub bawole serce
  • kila gałązek pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:
1. Upewnij się, że masz gotowy sos demi-glace. Jeśli nie, przygotuj go wg. mojego przepisu. Możesz też trochę oszukać przepis i zredukować (odparować) 3 szklanki rosołu z jedną szklanką wina do objętości ok. 100 ml. Ważne, żeby rosół nie był za słony.
2. Jakiś czas wcześniej ugotuj jajko. Najlepiej jeśli masz termometr i ugotujesz jajko w temperaturze 63 stopni przez jakieś pół godziny. Taka temperatura sprawi, że białko będzie galaretą, a żółtko nabierze konsystencji gęstego kremu/plasteliny. Możesz też ugotować jajko na miękko i polać na koniec płynnym żółtkiem. Ugotuj też do miękkości dynię (bez skóry), pokrojoną w grubą kostkę, odcedź i zblenduj na mus.
3. Przechodzimy do właściwego gotowania. Na kuchence ustaw jeden większy garnek z wodą, jeden mały rondel i jedną patelnię. W większym garnku zagotuj wodę i posól. Kiedy się zagotuje dodaj makaron, który ugotuj zgodnie z zaleceniami.
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojone w drobną kostkę salami i kilka gałązek tymianku. Następnie dodaj z grubsza posiekane rydze i smaż kilka minut potrząsając patelnią lub mieszając łyżką. Dopraw solą i pieprzem.
5. W rondlu rozgrzej demiglace i dodaj mus z dyni oraz kremówkę. Zagotuj na mocnym ogniu żeby lekko zredukować (całość powinna mieć konsystencję lekkiego jogurtu. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
6. Ugotowany makaron przełóż do rondla z sosem i wymieszaj. Przełóż na talerze i dodaj grzyby z patelni. Pokrojonego w kostkę pomidora, starty parmezan, żółtko i posiekaną pietruszkę.

One comment on “Papardelle z sosem dyniowym demi-glace i chrupiącymi rydzami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab