informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Stek z sałatką z grillowanych szparagów i sosem curry

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Uwierzcie mi, możecie smażyć steka na najlepszej patelni z kutego żeliwa, ale nic nie zastąpi otwartych płomieni omiatających kawałek najlepszej wołowiny na grillu. Żywy ogień wydobywa się z drewna, które spalając się dodatkowo wędzi mięso. Lubimy ten efekt, bo siedzi w nas od czasów, kiedy człowiek pierwszy raz spróbował mięsa wrzuconego do ogniska. Co więcej czynność ta ma sprzyjała zacieśnianiu więzów międzyludzkich. Nie bez przyczyny niemal każda impreza kończy się w kuchni...

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Wracając do mięsa, wysoka temperatura szybko zamyka pory steka, zatrzymując tym samym jego soczystość w środku. Dobrej, sezonowanej wołowiny nie można przesmażyć. Uważam, że 2-3 minuty z każdej strony to wystarczająco, żeby załapać się na "różowe" w środku. Jeśli lubicie tatara z wołowiny, to nie powinniście mieć oporów przed zjedzeniem krwistego steka. Nie samym mięsem jednak człowiek żyje, dlatego zróbcie sobie dodatkowo taką prostą sałatkę z grillowanych warzyw i sosu vinaigrette z dodatkiem przyprawy curry. Podzielcie się koniecznie z najbliższymi!

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Stek z sałatką

  • dwa sezonowane steki z rostbefu lub antrykotu (min. 2 cm grubości)
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 6 szalotek
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 6 młodych marchewek
  • 9 łyżek oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy i miodu
  • 3 szczypty soli & pieprzu
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • dodatkowa oliwa do warzyw
  • gałązka rozmarynu i główka czosnku
  • 3 gałązki pietruszki

Wykonanie

  1. Sprawa jest dosyć prosta. Najpierw rozpal porządnie grilla. Lepiej jeśli produkty będą grillowane w wyższej temperaturze i krócej, niż w niższej i dłużej. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed grillowaniem, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze części (ale nie za małe, żeby nie wleciały pomiędzy ruszt). Przełóż do miski, polej oliwą, posól i dopieprz i wymieszaj. Grilluj warzywa przez kilka minut łącznie z pokrojoną na 1/2 sałatą. Odstaw na deskę i pokrój w mniejsze części.
  3. Wetrzyj w steka czarny pieprz i włóż go na największy żar na ruszcie. Grilluj 2-3 minuty z jednej strony i przewróć. Przypieczoną stronę posyp solą morską, wetrzyj przecięty w połowie czosnek i rozmaryn, używając go jak miotełki. Po kolejnych 2-3 minutach zdejmij steka na deskę, żeby odpoczął 3 do 5 minut. Także posól i natrzyj czosnkiem i rozmarynem.
  4. Sos vinaigrette zrobicie tak. do miski lub wysokiego naczynia wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i musztardy, łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Miksujcie na najwyższych obrotach mikserem lub blenderem do uzyskania emulsji (kiedy tłuszcz połączy się z wodą. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodawaj jako sos do steka i grillowanych warzyw.

Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-1Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-3Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-4Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-7Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-13Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-16Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-18

Uwierzcie mi, możecie smażyć steka na najlepszej patelni z kutego żeliwa, ale nic nie zastąpi otwartych płomieni omiatających kawałek najlepszej wołowiny na grillu. Żywy ogień wydobywa się z drewna, które spalając się dodatkowo wędzi mięso. Lubimy ten efekt, bo siedzi w nas od czasów, kiedy człowiek pierwszy raz spróbował mięsa wrzuconego do ogniska. Co więcej czynność ta ma sprzyjała zacieśnianiu więzów międzyludzkich. Nie bez przyczyny niemal każda impreza kończy się w kuchni...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab