informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Stek z sałatką z grillowanych szparagów i sosem curry

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Uwierzcie mi, możecie smażyć steka na najlepszej patelni z kutego żeliwa, ale nic nie zastąpi otwartych płomieni omiatających kawałek najlepszej wołowiny na grillu. Żywy ogień wydobywa się z drewna, które spalając się dodatkowo wędzi mięso. Lubimy ten efekt, bo siedzi w nas od czasów, kiedy człowiek pierwszy raz spróbował mięsa wrzuconego do ogniska. Co więcej czynność ta ma sprzyjała zacieśnianiu więzów międzyludzkich. Nie bez przyczyny niemal każda impreza kończy się w kuchni...

Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na szparagi.

Wracając do mięsa, wysoka temperatura szybko zamyka pory steka, zatrzymując tym samym jego soczystość w środku. Dobrej, sezonowanej wołowiny nie można przesmażyć. Uważam, że 2-3 minuty z każdej strony to wystarczająco, żeby załapać się na "różowe" w środku. Jeśli lubicie tatara z wołowiny, to nie powinniście mieć oporów przed zjedzeniem krwistego steka. Nie samym mięsem jednak człowiek żyje, dlatego zróbcie sobie dodatkowo taką prostą sałatkę z grillowanych warzyw i sosu vinaigrette z dodatkiem przyprawy curry. Podzielcie się koniecznie z najbliższymi!

 

 

 

 


Sprawdź mój eBook z 30 przepisami na Szparagi.

Sprawdź przepisy >


Składniki

Stek z sałatką

  • dwa sezonowane steki z rostbefu lub antrykotu (min. 2 cm grubości)
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 6 szalotek
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 6 młodych marchewek
  • 9 łyżek oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy i miodu
  • 3 szczypty soli & pieprzu
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • dodatkowa oliwa do warzyw
  • gałązka rozmarynu i główka czosnku
  • 3 gałązki pietruszki

Wykonanie

  1. Sprawa jest dosyć prosta. Najpierw rozpal porządnie grilla. Lepiej jeśli produkty będą grillowane w wyższej temperaturze i krócej, niż w niższej i dłużej. Steki wyciągnij z lodówki na godzinę przed grillowaniem, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze części (ale nie za małe, żeby nie wleciały pomiędzy ruszt). Przełóż do miski, polej oliwą, posól i dopieprz i wymieszaj. Grilluj warzywa przez kilka minut łącznie z pokrojoną na 1/2 sałatą. Odstaw na deskę i pokrój w mniejsze części.
  3. Wetrzyj w steka czarny pieprz i włóż go na największy żar na ruszcie. Grilluj 2-3 minuty z jednej strony i przewróć. Przypieczoną stronę posyp solą morską, wetrzyj przecięty w połowie czosnek i rozmaryn, używając go jak miotełki. Po kolejnych 2-3 minutach zdejmij steka na deskę, żeby odpoczął 3 do 5 minut. Także posól i natrzyj czosnkiem i rozmarynem.
  4. Sos vinaigrette zrobicie tak. do miski lub wysokiego naczynia wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, łyżeczkę miodu i musztardy, łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku. Miksujcie na najwyższych obrotach mikserem lub blenderem do uzyskania emulsji (kiedy tłuszcz połączy się z wodą. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodawaj jako sos do steka i grillowanych warzyw.

Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-1Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-3Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-4Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-7Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-13Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-16Stek wołowy z grilla z grillowanymi waszywami szparagami-18

Uwierzcie mi, możecie smażyć steka na najlepszej patelni z kutego żeliwa, ale nic nie zastąpi otwartych płomieni omiatających kawałek najlepszej wołowiny na grillu. Żywy ogień wydobywa się z drewna, które spalając się dodatkowo wędzi mięso. Lubimy ten efekt, bo siedzi w nas od czasów, kiedy człowiek pierwszy raz spróbował mięsa wrzuconego do ogniska. Co więcej czynność ta ma sprzyjała zacieśnianiu więzów międzyludzkich. Nie bez przyczyny niemal każda impreza kończy się w kuchni...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab