promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 35 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów…
Zobacz więcej
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam…
Zobacz więcej
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie…
Zobacz więcej
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…

Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ten przepis jest wynikiem konkursu z okazji 3 rocznicy założenia bloga. Zadaniem było zaproponowanie głównego składnika i tzw. "magicznego". Było mnóstwo fajnych i odważnych propozycji. Wielki szacunek. Było tak dobrze, że wybrałem aż trzech zwycięzców, którzy dostaną specjalne piwa zasponsorowane przez BelgianBeer.pl. Zaproponowałem 6 wariacji dań z zaproponowanych składników, wy wybraliście jednak formę burrito, która łączyła w sobie wszystkie zaproponowane składniki (poza pistacjami).
Tak więc wypadło na burrito z jagnięciny duszonej w czekoladzie z czosnkiem, pieczonym jabłkiem, wanilią i chrzanem. Ja ze swojej strony dołożyłem jeszcze kilka składników oraz przepis na prawdziwe wrapy do burrito. Nawet nie próbujcie kupować gotowych tortilli w sklepie. Takie placki zrobicie w pół godziny. Mięso wyszło PRZEPYSZNE. Obawiałem się zbyt dużej ilości składników, jednak jagnięcina idealnie przyjęła wszystkie smaki, a całonocne pieczenie sprawiło, że mięso rozpływało się w ustach. Zapraszam na przepis!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:

  1. Minimum dzień wcześniej zamarynuj mięso. Oczyść jagnięcinę z większości błonek i tłuszczu. Pokrój na mniejsze części. Włóż do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamknij szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Włóż do lodówki i przewracaj w miarę możliwości.
  2. Wyciągnij z worka, marynatę przelej do naczynia żaroodpornego, a mięso osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Rozgrzej patelnię i zrumień mięso z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia, a na patelnię wlej resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelej do naczynia. Pokrój warzywa i przełóż do naczynia razem z przyprawami. Jeśli uznasz, że jest za mało płynu, dolej szklankę wody. Włóż do piekarnika nastawionego na 120 stopni i piecz od 5 do 10 godzin. Można zostawić np. na całą noc. Na ostatnią godzinę można delikatnie doprawić solą. Pamiętaj jednak, że sos będzie się redukował i nie może być za słony.
  3. Po tym czasie oddziel mięso od warzyw i rękoma rozerwij na strzępy. Sos przecedź sitem do rondla. Zredukuj go do konsystencji śmietany.
  4. Jabłka pokój w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodaj oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Wymieszaj dokładnie i upiecz na otwartej blaszce na złoty kolor. Wymieszaj śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.
  5. Na placek do burrito układaj kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara. Składaj wszystko w kształt zbliżony do krokieta (przykład). Podgrzewaj na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.

Przepis na wrapy do burrito:

  1. Odmierz 400 gramów mąki, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej stopiony smalec lub masło. Wymieszaj wstępnie widelcem i dolej gorącą wodę (zostaw jedną-dwie łyżki, może nie być potrzebna taka ilość wody, co zależy od wilgotności i typu mąki) i wyrób wstępnie widelcem. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 7 minut. Podziel ciasto na 8 równych kulek.
  2. Rozgrzej dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 stopni. Rozwałkuj ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypuj mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie. Piecz przez ok. 10 sekund z każdej strony. Możesz jeden placek podzielić na kilka części i przetestować ile czasu potrzeba, żeby placki były upieczone, ale nie wysuszone. Po wystudzeniu trzymaj zamknięte w foliowym worku.

jak zrobić tortille burrito wrapy

2 comments on “Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab