Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Ten przepis jest wynikiem konkursu z okazji 3 rocznicy założenia bloga. Zadaniem było zaproponowanie głównego składnika i tzw. “magicznego”. Było mnóstwo fajnych i odważnych propozycji. Wielki szacunek. Było tak dobrze, że wybrałem aż trzech zwycięzców, którzy dostaną specjalne piwa zasponsorowane przez BelgianBeer.pl. Zaproponowałem 6 wariacji dań z zaproponowanych składników, wy wybraliście jednak formę burrito, która łączyła w sobie wszystkie zaproponowane składniki (poza pistacjami).
Tak więc wypadło na burrito z jagnięciny duszonej w czekoladzie z czosnkiem, pieczonym jabłkiem, wanilią i chrzanem. Ja ze swojej strony dołożyłem jeszcze kilka składników oraz przepis na prawdziwe wrapy do burrito. Nawet nie próbujcie kupować gotowych tortilli w sklepie. Takie placki zrobicie w pół godziny. Mięso wyszło PRZEPYSZNE. Obawiałem się zbyt dużej ilości składników, jednak jagnięcina idealnie przyjęła wszystkie smaki, a całonocne pieczenie sprawiło, że mięso rozpływało się w ustach. Zapraszam na przepis!


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:

  1. Minimum dzień wcześniej zamarynuj mięso. Oczyść jagnięcinę z większości błonek i tłuszczu. Pokrój na mniejsze części. Włóż do plastikowego worka razem z rozgniecioną główką czosnku, posiekaną czekoladą, rozmarynem, 150 ml piwa i sosem worcestershire. Worek zamknij szczelnie z jak najmniejszą ilością powietrza. Włóż do lodówki i przewracaj w miarę możliwości.
  2. Wyciągnij z worka, marynatę przelej do naczynia żaroodpornego, a mięso osusz ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Rozgrzej patelnię i zrumień mięso z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia, a na patelnię wlej resztę piwa tak, żeby zmyć skarmelizowane soki. Przelej do naczynia. Pokrój warzywa i przełóż do naczynia razem z przyprawami. Jeśli uznasz, że jest za mało płynu, dolej szklankę wody. Włóż do piekarnika nastawionego na 120 stopni i piecz od 5 do 10 godzin. Można zostawić np. na całą noc. Na ostatnią godzinę można delikatnie doprawić solą. Pamiętaj jednak, że sos będzie się redukował i nie może być za słony.
  3. Po tym czasie oddziel mięso od warzyw i rękoma rozerwij na strzępy. Sos przecedź sitem do rondla. Zredukuj go do konsystencji śmietany.
  4. Jabłka pokój w 2 cm kostkę razem ze skórką. Dodaj oliwę, cukier, sok z cytryny i wanilię wydobytą z jednej laski. Wymieszaj dokładnie i upiecz na otwartej blaszce na złoty kolor. Wymieszaj śmietanę z tartym chrzanem w proporcji 5 do 1.
  5. Na placek do burrito układaj kolejno trochę sera cheddar, szarpaną jagnięcinę, łyżkę sosu z pieczenia, pieczone jabłka, łyżkę śmietany z chrzanem, 3 łyżki białej fasoli z puszki, natkę pietruszki, kilka kropel pikantnego sosu i jeszcze trochę cheddara. Składaj wszystko w kształt zbliżony do krokieta (przykład). Podgrzewaj na patelni przez kilka minut, żeby stopić ser i podgrzać wszystkie składniki w środku.

Przepis na wrapy do burrito:

  1. Odmierz 400 gramów mąki, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej stopiony smalec lub masło. Wymieszaj wstępnie widelcem i dolej gorącą wodę (zostaw jedną-dwie łyżki, może nie być potrzebna taka ilość wody, co zależy od wilgotności i typu mąki) i wyrób wstępnie widelcem. Następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 7 minut. Podziel ciasto na 8 równych kulek.
  2. Rozgrzej dużą patelnię lub kamień do pizzy na 230 stopni. Rozwałkuj ciasto na okrągłe wrapy o wielkości patelni lub kamienia. Podsypuj mąką, żeby placki nie przywierały. Placki powinny być bardzo cienkie. Piecz przez ok. 10 sekund z każdej strony. Możesz jeden placek podzielić na kilka części i przetestować ile czasu potrzeba, żeby placki były upieczone, ale nie wysuszone. Po wystudzeniu trzymaj zamknięte w foliowym worku.

jak zrobić tortille burrito wrapy



Koniecznie spróbuj

2 comments on “Burrito z jagnięciną duszoną w czekoladzie + przepis na wrapy do burrito”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab