Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
Paczka chipsów
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.

Zwykłych chipsów praktycznie w ogóle nie kupuję, ale zdarzało mi się od czasu do czasu nabyć paczkę “rzemieślniczych” chipsów w nieodżałowanym spożywczym dziale sklepu Marks & Spencer. Obecnie w Polsce już bardzo trudno kupić ten przysmak, więc postanowiłem przygotować go sobie samodzielnie.
Jeśli chodzi o smażenie chipsów, przydało mi się doświadczenie z testu frytek.

Zasada jest taka sama. Jeśli chodzi jednak o temat doprawienia chipsów “na octowo”, to już dłuższa historia! Próbowałem gotować ziemniaki w zalewie octowej, próbowałem spryskiwać octem i suszyć. Nic z tego. Aż tu nagle ktoś podsunął mi pomysł ze sproszkowanym octem jabłkowym. Nie znałem wcześniej tego produktu, ale okazało się, że niektórzy ludzie łykają taki proszek jako suplement diety. Kupiłem więc opakowanie kapsułek, wysypałem, doprawiłem. Udało się, to było w końcu “to”. Poczytajcie przepis.


Składniki

Chipsy salt & vinegar:

  • 300 g ziemniaków typu C
  • 1 litr wody
  • 30 ml octu jabłkowego
  • łyżka / 20 g soli morskiej do gotowania
  • pół łyżeczki octu jabłkowego w proszku

Sprzęty:

  • mandolina
  • kuchenne ściereczki
  • garnek
  • termometr
  • ręczniki papierowe
  • cedzak







Wykonanie

  1. Kluczowy jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej kup 3 odmiany klasy kulinarnej od BC do C (wysokoskrobiowe, niskowilgotne) i przetestuj, które najlepiej się sprawdzą.
  2. Jeśli zdecydujesz się nie obierać skórki (rekomenduję), dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój na mandolinie. Ja ustawiłem na najcieńszą nomen omen grubość. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i wypłucz kilkukrotnie do pozbycia się skrobi z powierzchni. Dzięki temu chipsy nie będą się za szybko karmelizowały.
  3. Następnie zagotuj wodę z solą i octem. Sól doprawi nam już chipsy, a ocet nie wpłynie na smak, tylko sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gotuj ok. 5 minut, po czym odcedź i rozłóż na kuchennym ręczniku do wysuszenia na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy do 170-180 stopni i smaż partiami ciągle mieszając i podtapiając chipsy, żeby się równomiernie usmażyły. Po uzyskaniu chrupkości odcedź i odsącz dokładnie na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dokładnie octem w proszku i ostudź. Chipsy będą nadawały się do jedzenia przez kilka dni zamknięte w szczelnym opakowaniu.

 


Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab