Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
Paczka chipsów
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.

Zwykłych chipsów praktycznie w ogóle nie kupuję, ale zdarzało mi się od czasu do czasu nabyć paczkę “rzemieślniczych” chipsów w nieodżałowanym spożywczym dziale sklepu Marks & Spencer. Obecnie w Polsce już bardzo trudno kupić ten przysmak, więc postanowiłem przygotować go sobie samodzielnie.
Jeśli chodzi o smażenie chipsów, przydało mi się doświadczenie z testu frytek.

Zasada jest taka sama. Jeśli chodzi jednak o temat doprawienia chipsów “na octowo”, to już dłuższa historia! Próbowałem gotować ziemniaki w zalewie octowej, próbowałem spryskiwać octem i suszyć. Nic z tego. Aż tu nagle ktoś podsunął mi pomysł ze sproszkowanym octem jabłkowym. Nie znałem wcześniej tego produktu, ale okazało się, że niektórzy ludzie łykają taki proszek jako suplement diety. Kupiłem więc opakowanie kapsułek, wysypałem, doprawiłem. Udało się, to było w końcu “to”. Poczytajcie przepis.


Składniki

Chipsy salt & vinegar:

  • 300 g ziemniaków typu C
  • 1 litr wody
  • 30 ml octu jabłkowego
  • łyżka / 20 g soli morskiej do gotowania
  • pół łyżeczki octu jabłkowego w proszku

Sprzęty:

  • mandolina
  • kuchenne ściereczki
  • garnek
  • termometr
  • ręczniki papierowe
  • cedzak







Wykonanie

  1. Kluczowy jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej kup 3 odmiany klasy kulinarnej od BC do C (wysokoskrobiowe, niskowilgotne) i przetestuj, które najlepiej się sprawdzą.
  2. Jeśli zdecydujesz się nie obierać skórki (rekomenduję), dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój na mandolinie. Ja ustawiłem na najcieńszą nomen omen grubość. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i wypłucz kilkukrotnie do pozbycia się skrobi z powierzchni. Dzięki temu chipsy nie będą się za szybko karmelizowały.
  3. Następnie zagotuj wodę z solą i octem. Sól doprawi nam już chipsy, a ocet nie wpłynie na smak, tylko sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gotuj ok. 5 minut, po czym odcedź i rozłóż na kuchennym ręczniku do wysuszenia na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy do 170-180 stopni i smaż partiami ciągle mieszając i podtapiając chipsy, żeby się równomiernie usmażyły. Po uzyskaniu chrupkości odcedź i odsącz dokładnie na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dokładnie octem w proszku i ostudź. Chipsy będą nadawały się do jedzenia przez kilka dni zamknięte w szczelnym opakowaniu.

 


Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab