informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
Paczka chipsów
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.

Zwykłych chipsów praktycznie w ogóle nie kupuję, ale zdarzało mi się od czasu do czasu nabyć paczkę “rzemieślniczych” chipsów w nieodżałowanym spożywczym dziale sklepu Marks & Spencer. Obecnie w Polsce już bardzo trudno kupić ten przysmak, więc postanowiłem przygotować go sobie samodzielnie.
Jeśli chodzi o smażenie chipsów, przydało mi się doświadczenie z testu frytek.

Zasada jest taka sama. Jeśli chodzi jednak o temat doprawienia chipsów “na octowo”, to już dłuższa historia! Próbowałem gotować ziemniaki w zalewie octowej, próbowałem spryskiwać octem i suszyć. Nic z tego. Aż tu nagle ktoś podsunął mi pomysł ze sproszkowanym octem jabłkowym. Nie znałem wcześniej tego produktu, ale okazało się, że niektórzy ludzie łykają taki proszek jako suplement diety. Kupiłem więc opakowanie kapsułek, wysypałem, doprawiłem. Udało się, to było w końcu "to". Poczytajcie przepis.

Składniki

Chipsy salt & vinegar:

  • 300 g ziemniaków typu C
  • 1 litr wody
  • 30 ml octu jabłkowego
  • łyżka / 20 g soli morskiej do gotowania
  • pół łyżeczki octu jabłkowego w proszku

Sprzęty:

  • mandolina
  • kuchenne ściereczki
  • garnek
  • termometr
  • ręczniki papierowe
  • cedzak

Wykonanie

  1. Kluczowy jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej kup 3 odmiany klasy kulinarnej od BC do C (wysokoskrobiowe, niskowilgotne) i przetestuj, które najlepiej się sprawdzą.
  2. Jeśli zdecydujesz się nie obierać skórki (rekomenduję), dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój na mandolinie. Ja ustawiłem na najcieńszą nomen omen grubość. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i wypłucz kilkukrotnie do pozbycia się skrobi z powierzchni. Dzięki temu chipsy nie będą się za szybko karmelizowały.
  3. Następnie zagotuj wodę z solą i octem. Sól doprawi nam już chipsy, a ocet nie wpłynie na smak, tylko sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gotuj ok. 5 minut, po czym odcedź i rozłóż na kuchennym ręczniku do wysuszenia na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy do 170-180 stopni i smaż partiami ciągle mieszając i podtapiając chipsy, żeby się równomiernie usmażyły. Po uzyskaniu chrupkości odcedź i odsącz dokładnie na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dokładnie octem w proszku i ostudź. Chipsy będą nadawały się do jedzenia przez kilka dni zamknięte w szczelnym opakowaniu.

 

Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab