promocja produktowa
Sezon na szparagi! Kup eBook z 30 przepisami w specjalnej cenie - darmowe przepisy!
promocja 37 zł zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Szparagi

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje
Azja / Pasta miso

Zupa miso, tylko lepsza - dwie wersje

Zupa miso nigdy więcej nudna. Zobacz moje dwie wersje na zupę miso, która może stać się pełnowartościowym, obiadowym posiłkiem.
Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam maksimum przyjemności. Nawet jeśli szparagi okazałyby się pozbawione wszelakich…
Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie pytanie zadałem jakiś czas temu…
Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało się to nieuchronne niczym przyczyna…
eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego
eBook / Czosnek niedźwiedzi

Pesto z czosnku niedźwiedziego - Przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Przepis na Pesto pochodzi z mojego eBooka "Czosnek niedźwiedzi", w którym znajdziecie 20 różnych sposobów na przetwory i dania z…
Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem
Comfort food / Masło

Bread&butter pudding z białymi szparagami i porem

Pamiętam jak pracowałem kiedyś w Anglii w knajpie, która podawała typowo brytyjskie szlagiery. Był tam też Bread&Butter pudding. Ok, trochę…
Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami
Dania główne / Ser

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami

Raclette z żeliwnej patelni z białymi szparagami, czyli przepis, który udowadnia, że do raclette nie potrzeba drogiego sprzętu.
Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)
Comfort food / Bryndza

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim (raviolo con uovo)

Piróg z bryndzą, żółtkiem i czosnkiem niedźwiedzim, czyli polskie raviolo con uovo.
Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek w sezonie szparagowym. Prosta, szybka…

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
Paczka chipsów
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.

Zwykłych chipsów praktycznie w ogóle nie kupuję, ale zdarzało mi się od czasu do czasu nabyć paczkę “rzemieślniczych” chipsów w nieodżałowanym spożywczym dziale sklepu Marks & Spencer. Obecnie w Polsce już bardzo trudno kupić ten przysmak, więc postanowiłem przygotować go sobie samodzielnie.
Jeśli chodzi o smażenie chipsów, przydało mi się doświadczenie z testu frytek.

Zasada jest taka sama. Jeśli chodzi jednak o temat doprawienia chipsów “na octowo”, to już dłuższa historia! Próbowałem gotować ziemniaki w zalewie octowej, próbowałem spryskiwać octem i suszyć. Nic z tego. Aż tu nagle ktoś podsunął mi pomysł ze sproszkowanym octem jabłkowym. Nie znałem wcześniej tego produktu, ale okazało się, że niektórzy ludzie łykają taki proszek jako suplement diety. Kupiłem więc opakowanie kapsułek, wysypałem, doprawiłem. Udało się, to było w końcu "to". Poczytajcie przepis.


Składniki

Chipsy salt & vinegar:

  • 300 g ziemniaków typu C
  • 1 litr wody
  • 30 ml octu jabłkowego
  • łyżka / 20 g soli morskiej do gotowania
  • pół łyżeczki octu jabłkowego w proszku

Sprzęty:

  • mandolina
  • kuchenne ściereczki
  • garnek
  • termometr
  • ręczniki papierowe
  • cedzak







Wykonanie

  1. Kluczowy jest dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej kup 3 odmiany klasy kulinarnej od BC do C (wysokoskrobiowe, niskowilgotne) i przetestuj, które najlepiej się sprawdzą.
  2. Jeśli zdecydujesz się nie obierać skórki (rekomenduję), dokładnie wyszoruj ziemniaki i pokrój na mandolinie. Ja ustawiłem na najcieńszą nomen omen grubość. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i wypłucz kilkukrotnie do pozbycia się skrobi z powierzchni. Dzięki temu chipsy nie będą się za szybko karmelizowały.
  3. Następnie zagotuj wodę z solą i octem. Sól doprawi nam już chipsy, a ocet nie wpłynie na smak, tylko sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gotuj ok. 5 minut, po czym odcedź i rozłóż na kuchennym ręczniku do wysuszenia na 1-2 godziny.
  4. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy do 170-180 stopni i smaż partiami ciągle mieszając i podtapiając chipsy, żeby się równomiernie usmażyły. Po uzyskaniu chrupkości odcedź i odsącz dokładnie na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dokładnie octem w proszku i ostudź. Chipsy będą nadawały się do jedzenia przez kilka dni zamknięte w szczelnym opakowaniu.

 


Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH (salt and vinegar) chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to na studiach wyruszyłem na podbój brytyjskiej gastronomi. Oczywiście wtedy wydały mi się turbo dziwne, ale z czasem przekonałem się do nich i teraz darzę nieodwracalnym sentymentem.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab