informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Chrupiące śledzie w panierce z frytami i majonezem z wasabi

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jakoś tak mnie naszło w Tłusty Czwartek, żeby odstąpić od tradycji jedzenia pączków, na poczet śledzia właśnie. Ale jak zrobić śledzia, żeby był godny tego hedonistycznego święta? Przecież sam w sobie śledzik jest okazem zdrowia, wypełnionym dodatkowo zdrowymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 i witaminami. Nie, tak się śledziu bawić nie będziemy! Więc co zrobiłem? Postanowiłem go usmażyć na głębokim tłuszczu. Nie lubię jednak grubych, zatłuszczonych panierek. Postanowiłem wykorzystać japoński pomysł na tempurę, czyli robię bardzo cienki roztwór z zimnej wody i mąki i takie, ledwo pokryte maziają śledzie wrzucam na gorący olej. Powiadam wam. Skorupka tempury jest chrupiąca, a same śledzie po kilku minutach w temperaturze bliskiej 170 stopni rozpływają się w ustach jak masło. Należy wspomnieć też nieco o dodatkach, nie byle jakich zresztą. Fryty muszą być i to jest pewne. Jak jednak zrobić je jak należy? Ja zaszalałem i ugotowałem je wstępnie w plastikowym worku próżniowym w sous vide w temperaturze 85 stopni. Dzięki temu ziemniaki, które trafiły do frytownicy były już ugotowane, wystarczyło poczekać, aż olej sprawi, że skórka będzie obłędnie chrupiąca. Prawdziwy japońsko - duński (śledzie pochodziły z Bornholmu - korzenne, palce lizać!) fusion nie może się odbyć bez sosu. Jak dla mnie nie ma nic prostszego niż zrobić własny majonez, więc ukręciłem taki na szybko doprawiając sporą ilością wasabi i octu. Mogę śmiało powiedzieć, że to były najlepsze śledzie w moim i mam nadzieję będą w waszym życiu.

Składniki

Śledzie

  • 10 śledzi, najlepiej korzennych
  • litr oleju np. rzepakowego
  • 4 średnie ziemniaki typu B-C

Tempura

  • 90 gramów mąki pszennej 450
  • 80 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 ml zimnej, mocno gazowanej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli morskiej

Majonez wasabi

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka wasabi w paście
  • 3/4 szklanki oleju lub oliwy

Wykonanie

  1. Zacznijmy od majonezu, który powinien się schłodzić ok. godziny przed podaniem, żeby stężał. Do wysokiej miski lub misy blendera wlej i wsyp wszystkie składniki poza olejem. Zblenduj wstępnie do rozpuszczenia soli i zacznij (ciągle miksując) wlewać cienką strużkę oleju. Pod koniec nasz majonez powinien mieć konsystencję śmietany. Spróbuj i dopraw ewentualnie do smaku. Przełóż do małej miseczki i włóż do lodówki na ok. godzinę.
  2. Ziemniaki opłucz i pokrój w ok. 1 cm słupki. Nie obieraj. Ja ugotowałem wstępnie frytki zamykając je w worku próżniowym. Ustawiłem temperaturę 85 stopni i trzymałem je w takiej wodzie ok. 45 minut. Po otworzeniu worka ziemniaki były ugotowane, ale zwarte. Można też frytki zblanszować normalnie w wodzie. Gotuj je ok. 2-3 minuty i przełóż do zimnej wody i następnie osusz na ręczniku papierowym.
  3. Zróbmy teraz tempurę i usmażmy wszystko. Do miski wsyp mąki, sodę, sól i wymieszaj. Dodaj jajko i bardzo zimną wodę i dokładnie zmiksuj. Włóż do lodówki lub zamrażalnika na 5-10 minut. Tempura powinna mieć konsystencję śmietany 30% do ubijania, czyli bardzo rzadką konsystencję.
  4. Rozgrzej olej do temperatury 160-170 stopni (ja używam termometra) i usmaż na początek frytki, aż do zbrązowienia i uzyskania chrupkości. Odsącz na ręcznikach papierowych i posyp solą. Następnie w podobnej temperaturze usmaż śledzie zamoczone uprzednio w tempurze. Panierki nie powinno być zbyt wiele na śledziu. Smaż z każdej strony minutę-dwie. Nie muszą być bardzo rumiane. Podawaj z frytkami i majonezem wasabi.

Chrupiące śledzie w tempurze z frytami i majonezem z wasabi-1Chrupiące śledzie w tempurze z frytami i majonezem z wasabi-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab