Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chrupiące śledzie w panierce z frytami i majonezem z wasabi

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jakoś tak mnie naszło w Tłusty Czwartek, żeby odstąpić od tradycji jedzenia pączków, na poczet śledzia właśnie. Ale jak zrobić śledzia, żeby był godny tego hedonistycznego święta? Przecież sam w sobie śledzik jest okazem zdrowia, wypełnionym dodatkowo zdrowymi kwasami tłuszczowymi Omega 3 i witaminami. Nie, tak się śledziu bawić nie będziemy! Więc co zrobiłem? Postanowiłem go usmażyć na głębokim tłuszczu. Nie lubię jednak grubych, zatłuszczonych panierek. Postanowiłem wykorzystać japoński pomysł na tempurę, czyli robię bardzo cienki roztwór z zimnej wody i mąki i takie, ledwo pokryte maziają śledzie wrzucam na gorący olej. Powiadam wam. Skorupka tempury jest chrupiąca, a same śledzie po kilku minutach w temperaturze bliskiej 170 stopni rozpływają się w ustach jak masło. Należy wspomnieć też nieco o dodatkach, nie byle jakich zresztą. Fryty muszą być i to jest pewne. Jak jednak zrobić je jak należy? Ja zaszalałem i ugotowałem je wstępnie w plastikowym worku próżniowym w sous vide w temperaturze 85 stopni. Dzięki temu ziemniaki, które trafiły do frytownicy były już ugotowane, wystarczyło poczekać, aż olej sprawi, że skórka będzie obłędnie chrupiąca. Prawdziwy japońsko – duński (śledzie pochodziły z Bornholmu – korzenne, palce lizać!) fusion nie może się odbyć bez sosu. Jak dla mnie nie ma nic prostszego niż zrobić własny majonez, więc ukręciłem taki na szybko doprawiając sporą ilością wasabi i octu. Mogę śmiało powiedzieć, że to były najlepsze śledzie w moim i mam nadzieję będą w waszym życiu.


Składniki

Śledzie

  • 10 śledzi, najlepiej korzennych
  • litr oleju np. rzepakowego
  • 4 średnie ziemniaki typu B-C

Tempura

  • 90 gramów mąki pszennej 450
  • 80 gramów mąki ziemniaczanej
  • 200 ml zimnej, mocno gazowanej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli morskiej

Majonez wasabi

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka wasabi w paście
  • 3/4 szklanki oleju lub oliwy





Wykonanie

  1. Zacznijmy od majonezu, który powinien się schłodzić ok. godziny przed podaniem, żeby stężał. Do wysokiej miski lub misy blendera wlej i wsyp wszystkie składniki poza olejem. Zblenduj wstępnie do rozpuszczenia soli i zacznij (ciągle miksując) wlewać cienką strużkę oleju. Pod koniec nasz majonez powinien mieć konsystencję śmietany. Spróbuj i dopraw ewentualnie do smaku. Przełóż do małej miseczki i włóż do lodówki na ok. godzinę.
  2. Ziemniaki opłucz i pokrój w ok. 1 cm słupki. Nie obieraj. Ja ugotowałem wstępnie frytki zamykając je w worku próżniowym. Ustawiłem temperaturę 85 stopni i trzymałem je w takiej wodzie ok. 45 minut. Po otworzeniu worka ziemniaki były ugotowane, ale zwarte. Można też frytki zblanszować normalnie w wodzie. Gotuj je ok. 2-3 minuty i przełóż do zimnej wody i następnie osusz na ręczniku papierowym.
  3. Zróbmy teraz tempurę i usmażmy wszystko. Do miski wsyp mąki, sodę, sól i wymieszaj. Dodaj jajko i bardzo zimną wodę i dokładnie zmiksuj. Włóż do lodówki lub zamrażalnika na 5-10 minut. Tempura powinna mieć konsystencję śmietany 30% do ubijania, czyli bardzo rzadką konsystencję.
  4. Rozgrzej olej do temperatury 160-170 stopni (ja używam termometra) i usmaż na początek frytki, aż do zbrązowienia i uzyskania chrupkości. Odsącz na ręcznikach papierowych i posyp solą. Następnie w podobnej temperaturze usmaż śledzie zamoczone uprzednio w tempurze. Panierki nie powinno być zbyt wiele na śledziu. Smaż z każdej strony minutę-dwie. Nie muszą być bardzo rumiane. Podawaj z frytkami i majonezem wasabi.

Chrupiące śledzie w tempurze z frytami i majonezem z wasabi-1Chrupiące śledzie w tempurze z frytami i majonezem z wasabi-2



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab