promocja produktowa
kup mój ebook – szparagi – 30 moich najlepszych przepisów i przetworów ⚪🍴🟢
teraz tylko 44 zł zamknij informację
powiadomienie
Sos holenderski 🇳🇱 do szparagów czy jajka, który zrobisz w kilka sekund 🥚👌
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…

Jak idealnie obrać pomidory?

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dwa pytania mogą się nasunąć  Tobie, czytelniku, po wstępnej lekturze powyższego tytułu. Po pierwsze, po co w ogóle obierać pomidory? Po drugie, jak to jak? Trzeba je sparzyć wrzątkiem! O ile autor drugiego ma w 95% rację, warto odpowiedzieć na pierwsze pytanie. Ano dlatego, by pomidory były bez skórki. Zapachniało prozą Coelho? Być może. Prawda jest taka, że skórka pomidorowa nie jest pożądana, kiedy przyrządzamy sosy do makaronów czy pomidorowe przetwory. Jest ciężkostrawna i często "przykleja się do żołądka" (miejski mit, wymagający potwierdzenia naukowego).
Sprawdź też moje przepisy na pomidorowe przetwory.

obieranie pomidorów
Osobiście nie wyobrażam sobie sierpnia i września bez makaronu alla pomodoro fresco, bądź pomidorowo-paprykowego leczo.
Obieranie pomidorów jest proste, jednak należy trzymać się kilku ważnych zasad:
1. Pomidory powinny być maksymalnie dojrzałe, ale nie miękkie.
obieranie pomidorów
2. Będziemy potrzebowali dosyć ostrego noża. Jeśli nie posiadasz takiego, który bez nacisku przetnie skórkę pomidora postaraj się o nożyk do tapet.
3. Zagotuj wodę w jednym garnku oraz wlej zimną do drugiego naczynia.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
4. Pomidory ponacinaj płytko jednym cięciem lub maksymalnie dwoma (jeśli pomidor jest duży lub mniej dojrzały).
5. Kiedy woda się zagotuje, umieść za pomocą cedzaka we wrzątku pierwszego pomidora. Odlicz do 10, wyciągnij go z gorącej wody i przełóż do zimnej. Możesz też potrzymać przez kilkanaście sekund pod bieżącą, zimną wodą. Czynność ta ma na celu zatrzymanie "gotowania" się owocu.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
6. Czas jest uzależniony od wielkości, dojrzałości i gatunku pomidora. Niech pierwszy pomidor będzie testerem. Efekt powinien być taki, że skórka odchodzi bez większych oporów. Najważniejsze jednak by na skórce nie pozostawał wierzchni miąższ pomidora, gdyż jest on w tym miejscu najsmaczniejszy. Odpowiedni czas to kwestia testów i wprawy. Na pewno ci się uda! 🙂
obieranie pomidorów

Składniki

Wykonanie

One comment on “Jak idealnie obrać pomidory?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab