informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Jak idealnie obrać pomidory?

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Dwa pytania mogą się nasunąć  Tobie, czytelniku, po wstępnej lekturze powyższego tytułu. Po pierwsze, po co w ogóle obierać pomidory? Po drugie, jak to jak? Trzeba je sparzyć wrzątkiem! O ile autor drugiego ma w 95% rację, warto odpowiedzieć na pierwsze pytanie. Ano dlatego, by pomidory były bez skórki. Zapachniało prozą Coelho? Być może. Prawda jest taka, że skórka pomidorowa nie jest pożądana, kiedy przyrządzamy sosy do makaronów czy pomidorowe przetwory. Jest ciężkostrawna i często "przykleja się do żołądka" (miejski mit, wymagający potwierdzenia naukowego).
Sprawdź też moje przepisy na pomidorowe przetwory.

obieranie pomidorów
Osobiście nie wyobrażam sobie sierpnia i września bez makaronu alla pomodoro fresco, bądź pomidorowo-paprykowego leczo.
Obieranie pomidorów jest proste, jednak należy trzymać się kilku ważnych zasad:
1. Pomidory powinny być maksymalnie dojrzałe, ale nie miękkie.
obieranie pomidorów
2. Będziemy potrzebowali dosyć ostrego noża. Jeśli nie posiadasz takiego, który bez nacisku przetnie skórkę pomidora postaraj się o nożyk do tapet.
3. Zagotuj wodę w jednym garnku oraz wlej zimną do drugiego naczynia.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
4. Pomidory ponacinaj płytko jednym cięciem lub maksymalnie dwoma (jeśli pomidor jest duży lub mniej dojrzały).
5. Kiedy woda się zagotuje, umieść za pomocą cedzaka we wrzątku pierwszego pomidora. Odlicz do 10, wyciągnij go z gorącej wody i przełóż do zimnej. Możesz też potrzymać przez kilkanaście sekund pod bieżącą, zimną wodą. Czynność ta ma na celu zatrzymanie "gotowania" się owocu.
obieranie pomidorów
obieranie pomidorów
6. Czas jest uzależniony od wielkości, dojrzałości i gatunku pomidora. Niech pierwszy pomidor będzie testerem. Efekt powinien być taki, że skórka odchodzi bez większych oporów. Najważniejsze jednak by na skórce nie pozostawał wierzchni miąższ pomidora, gdyż jest on w tym miejscu najsmaczniejszy. Odpowiedni czas to kwestia testów i wprawy. Na pewno ci się uda! 🙂
obieranie pomidorów

Składniki

Wykonanie

One comment on “Jak idealnie obrać pomidory?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab