Kanapka z pieczonym rostbefem w grillowanym toście francuskim z chałki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
1
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ostatnio spełniłem jedno ze swoich kulinarnych marzeń, czyli upieczenie rostbefu w całości. Chciałem, żeby w środku mięso było różowe i soczyste, dlatego zatrzymałem proces pieczenia na 55 stopniach. To jest idealna temperatura, żeby podawać na ciepło grube plastry z sosem. Do mojej kanapki dociągnąłem jednak pieczeń do 65 stopni, żeby wołowina łatwiej się kroiła i była bardziej zwarta.
Akurat miałem w planach górski spacer w poszukiwaniu owoców dzikiej róży na nalewkę. Potrzebowałem więc jakiegoś prowiantu. Pomyślałem, że zrobię przy okazji zdjęcia, bo lokacja jest wyjątkowa i szkoda przegapić taki plener. Zebrałem w kanapce całe dobro jakie miałem dostępne. Wołowinę pokroiłem na 3 mm plastry. Kupiłem małą chałkę, którą po przekrojeniu namoczyłem w jajku i usmażyłem jak francuskie tosty. Poskładałem wszystko z ogórkiem kiszonym, awokado i musztardowym aioli. Wyszło pysznie!


Składniki

1 kanapka

  • chałka
  • 200 gramów pieczonego rostbefu z tego przepisu (temp. 65 stopni)
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy francuskiej dobrej jakości
  • mały ząbek czosnku
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • sól i pieprz









Wykonanie

  1. Upiecz rostbef z tego przepisu, z tą różnicą, że dociągnij do 65 stopni. Pokrój na plastry ok. 2-3 mm grubości.
  2. Roztrzep 1 jajko i jedno białko z drugiego jajka (żółtko zostaw do aioli). Dopraw solą i pieprzem. Chałkę przekuj na pół i ugrilluj od spodu na złoto, np. na suchej patelni. Następnie namocz w jajku i usmaż na maśle.
  3. Aioli rób z tego przepisu, z tym że tym razem dodaj łyżkę musztardy ale nie dodawaj koziego sera i tymianku. Ogórek i awokado pokrój w cienkie plastry.
  4. Środek chałki posmaruj aioli, układaj warstwami ogórek, rostbef i awokado. Złóż, przetnij na pół i ciesz się smakiem 🙂


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab