powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Kanapka z pieczonym rostbefem w grillowanym toście francuskim z chałki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
1
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ostatnio spełniłem jedno ze swoich kulinarnych marzeń, czyli upieczenie rostbefu w całości. Chciałem, żeby w środku mięso było różowe i soczyste, dlatego zatrzymałem proces pieczenia na 55 stopniach. To jest idealna temperatura, żeby podawać na ciepło grube plastry z sosem. Do mojej kanapki dociągnąłem jednak pieczeń do 65 stopni, żeby wołowina łatwiej się kroiła i była bardziej zwarta.
Akurat miałem w planach górski spacer w poszukiwaniu owoców dzikiej róży na nalewkę. Potrzebowałem więc jakiegoś prowiantu. Pomyślałem, że zrobię przy okazji zdjęcia, bo lokacja jest wyjątkowa i szkoda przegapić taki plener. Zebrałem w kanapce całe dobro jakie miałem dostępne. Wołowinę pokroiłem na 3 mm plastry. Kupiłem małą chałkę, którą po przekrojeniu namoczyłem w jajku i usmażyłem jak francuskie tosty. Poskładałem wszystko z ogórkiem kiszonym, awokado i musztardowym aioli. Wyszło pysznie!

Składniki

1 kanapka

  • chałka
  • 200 gramów pieczonego rostbefu z tego przepisu (temp. 65 stopni)
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy francuskiej dobrej jakości
  • mały ząbek czosnku
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Upiecz rostbef z tego przepisu, z tą różnicą, że dociągnij do 65 stopni. Pokrój na plastry ok. 2-3 mm grubości.
  2. Roztrzep 1 jajko i jedno białko z drugiego jajka (żółtko zostaw do aioli). Dopraw solą i pieprzem. Chałkę przekuj na pół i ugrilluj od spodu na złoto, np. na suchej patelni. Następnie namocz w jajku i usmaż na maśle.
  3. Aioli rób z tego przepisu, z tym że tym razem dodaj łyżkę musztardy ale nie dodawaj koziego sera i tymianku. Ogórek i awokado pokrój w cienkie plastry.
  4. Środek chałki posmaruj aioli, układaj warstwami ogórek, rostbef i awokado. Złóż, przetnij na pół i ciesz się smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab