informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Kanapka z pieczonym rostbefem w grillowanym toście francuskim z chałki

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
1
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Ostatnio spełniłem jedno ze swoich kulinarnych marzeń, czyli upieczenie rostbefu w całości. Chciałem, żeby w środku mięso było różowe i soczyste, dlatego zatrzymałem proces pieczenia na 55 stopniach. To jest idealna temperatura, żeby podawać na ciepło grube plastry z sosem. Do mojej kanapki dociągnąłem jednak pieczeń do 65 stopni, żeby wołowina łatwiej się kroiła i była bardziej zwarta.
Akurat miałem w planach górski spacer w poszukiwaniu owoców dzikiej róży na nalewkę. Potrzebowałem więc jakiegoś prowiantu. Pomyślałem, że zrobię przy okazji zdjęcia, bo lokacja jest wyjątkowa i szkoda przegapić taki plener. Zebrałem w kanapce całe dobro jakie miałem dostępne. Wołowinę pokroiłem na 3 mm plastry. Kupiłem małą chałkę, którą po przekrojeniu namoczyłem w jajku i usmażyłem jak francuskie tosty. Poskładałem wszystko z ogórkiem kiszonym, awokado i musztardowym aioli. Wyszło pysznie!

Składniki

1 kanapka

  • chałka
  • 200 gramów pieczonego rostbefu z tego przepisu (temp. 65 stopni)
  • 2 jajka
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy francuskiej dobrej jakości
  • mały ząbek czosnku
  • ogórek kiszony
  • awokado
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Upiecz rostbef z tego przepisu, z tą różnicą, że dociągnij do 65 stopni. Pokrój na plastry ok. 2-3 mm grubości.
  2. Roztrzep 1 jajko i jedno białko z drugiego jajka (żółtko zostaw do aioli). Dopraw solą i pieprzem. Chałkę przekuj na pół i ugrilluj od spodu na złoto, np. na suchej patelni. Następnie namocz w jajku i usmaż na maśle.
  3. Aioli rób z tego przepisu, z tym że tym razem dodaj łyżkę musztardy ale nie dodawaj koziego sera i tymianku. Ogórek i awokado pokrój w cienkie plastry.
  4. Środek chałki posmaruj aioli, układaj warstwami ogórek, rostbef i awokado. Złóż, przetnij na pół i ciesz się smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab