powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Turbot z patelni z chrupiącymi frytkami z batatów i maślanymi porami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy wracam do domu rodzinnego, to jedną z największych przyjemności jest możliwość zjedzenia wspólnego, np. niedzielnego obiadu. Pewnie tak jak wy w dzieciństwie wolałem raczej od tego stołu uciekać jak najszybciej. Teraz jednak zmieniłem nastawienie i sam staram się organizować takie posiłki przywożąc różne dobroci do domu i później wspólnie je gotując. Wpadłem więc na pomysł serii przepisów na taki wspólny obiad, na którym pojawia się produkt upieczony czy usmażony w całości albo w większej ilości z różnymi dodatkami, które można sobie samemu nakładać na talerze. Zupełnie jak podczas rodzinnego, komfortowego obiadu.

Tej serii będzie mi towarzyszyła polska marka naczyń kuchennych - Valdinox. Przepisy z tej serii będą się pojawiały co 2 miesiące. Na pierwszy ogień idzie ryba smażona w całości. Zapraszam na przepis.
Długo szukałem odpowiedniej ryby, żeby zmieściła się na patelni. Problem jest z tym, że ryby, które są duże zwykle są też długie i nijak nie zmieszczą się na patelni. Chciałem jednak rybę usmażyć na maśle, bo uwielbiam to połączenie. Mój wybór padł na turbota. Jest to płaska ryba, podobna trochę do flądry i soli, ale jest bardziej umięśniona i mięso jest bardziej zwarte. Co ciekawe turboty poławia się również w Bałtyku, więc jest to produkt lokalny 🙂 Oczywiście możecie usmażyć inną podobną rybę. Dobrze sprawdzi się też mały halibut. Turbota wybrałem też dlatego, że posiada aż 4 filety i to o różnej wielkości. Zaczynając od największego jest on po ciemnej stronie na górze, a najmniejszy jest po jasnej stronie u dołu. Każdy może sobie nałożyć ryby względem swoich potrzeb. Idealnie nadaje się dla 4 osobowej rodziny.
Z dodatków zdecydowałem się na frytki z batatów. Kiedyś nie przepadałem z nimi. W ogóle nie lubiłem batatów. Jednak ostatnio spróbowałem gdzieś chrupiących, dobrze usmażonych frytek i zmieniłem nastawienie. Pewnie znacie mój przepis na frytki ziemniaków usmażonych trójfazowo?  Tutaj zrobiłem podobnie, czyli najpierw je ugotowałem, ale na parze, żeby się nie rozpadły w wodzie. Do gorącego tłuszczu wrzucałem je już tylko po to, żeby przyrumienić skórkę. W środku były już zrobione. Następnie zabrałem się za młode pory, które też ugotowałem tą samą metodą. W tym samym naczyniu, żeby zaoszczędzić miejsce i czas. Pory kochają masło, ale tym razem postanowiłem zrobić ukłon ku rybie i zrobiłem maślaną emulsję na bazie soku z cytryny, żeby móc w niej maczać mięso turbota. Sprawdziło się idealnie, jest to proste, a wasza rodzina czy znajomi pokochają.
Jakiego sprzętu użyłem do gotowania?
Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałem patelnię i garnki Valdinox z serii Expert. Podczas rozmowy z producentem poprosiłem o jak największą patelnię, żeby zmieścić całą rybę. Patelnia o średnicy 30 cm dała radę z takim potworem. Polubiłem szczególnie garnki ze szklanymi pokrywkami i sylikonowymi wykończeniami. Pokrywki mają ujście pary, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że coś nam wykipi. Do tego, te naczynia można używać w piekarniku, co sprawdzę z następnym przepisem.
Do maślanej emulsji użyłem też małego rondla Valdinox z kolekcji PRO. Rozmiar idealny do kręcenia sosów. Ze wszystkich naczyń w mojej kuchni chyba najbardziej lubię takie właśnie rondle. Czuję, że mam najlepszą kontrolę nad tym co robię.
Życzę samych udanych obiadów!

Składniki

Ryba

  • turbot 1000-1500 gramów
  • 50 gramów (1/4 kostki) masła klarowanego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Frytki

  • kilogram małych batatów
  • litr oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 250 gramów łoju wołowego
  • sól
  • papryka wędzona
  • natka pietruszki

Maślane pory

  • pół kilograma małych porów (bez zielonych części)
  • 50 gramów masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Turbot jest pyszną, ale też nie najtańszą rybą. Zazwyczaj sprzedaje się ją w całości. Możliwe, że będzie potrzeba rybę wypatroszyć. Nie jest to trudne. To czego będziemy potrzebowali to deska przeznaczona do ryb i ostry nóż Turbota najłatwiej wypatroszyć odcinając głowę. Trzeba się nieco natrudzić przy przecinaniu kręgosłupa, który ta ryba ma całkiem spory. Później wyrzucały wszystkie wnętrzności. W środku powinna być też ciężka do usunięcia wątroba. Można ją zostawić. Po patroszeniu rybę trzeba wypłukać i dokładnie wysuszyć.
  2. Teraz czas na przygotowanie warzyw. Bataty dokładnie wymyj, ale nie obieraj ze skórki (chyba że jest bardzo brudna). Pokrój w ok. 1 cm słupki. Pory pokrój w ok. 3 cm odcinki. Warzywa wstępnie ugotujemy na parze, żeby były miękkie i pełne smaku, kiedy będziemy je wykańczać. Postaw na kuchence spory rondel z pokrywką. Wlej szklankę wody i umieść w środku koszyk do gotowania na parze. Ułóż warzywa, włącz grzanie na 3/4 mocy i przykryj pokrywką. Kiedy woda się zagotuje nastaw timer na 13 minut.
  3. W tym czasie przygotuj emulsję z masła i soku z cytryny. Do małego rondelka wlej sok z jednej cytryny  (ok. 50 ml). Włącz grzanie na 1/2 mocy i dodaj 100 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę. Za pomocą rózgi mieszaj energicznie sok z masłem, aż do rozpuszczenia masła. W wyniku mieszania powinna powstać nieprzezroczysta, kremowa emulsja. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłącz grzanie i czekaj na pory.
  4. Kiedy warzywa skończą się gotować, wlej do średniego rondla olej rzepakowy (opcjonalnie z dodatkiem łoju wołowego) i podgrzej do 190 stopni (mniej precyzyjnie na 90% mocy dużego palnika). Kiedy olej będzie się rozgrzewał nastaw dużą patelnię na 3/4 mocy. Dodaj masło klarowane. Rybę dopraw solą i pieprzem i połóż na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż do przyrumienienia skórki przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełóż na talerz. Frytki usmaż w gorącym oleju do uzyskania prawie brązowego koloru i chrupkości. Frytki odsącz porządnie na ręcznikach papierowych, dopraw solą, papryką wędzoną i przełóż do miski. Posyp posiekaną pietruszką.
  5. Pod koniec podgrzej na chwilę maślaną emulsję i dodaj do niej pory. Podgrzewaj kilka minut i przełóż do miski. Rybę można pozbawić skóry lub ją zachować jeśli jest chrupiąca.

Kiedy wracam do domu rodzinnego, to jedną z największych przyjemności jest możliwość zjedzenia wspólnego, np. niedzielnego obiadu. Pewnie tak jak wy w dzieciństwie wolałem raczej od tego stołu uciekać jak najszybciej. Teraz jednak zmieniłem nastawienie i sam staram się organizować takie posiłki przywożąc różne dobroci do domu i później wspólnie je gotując. Wpadłem więc na pomysł serii przepisów na taki wspólny obiad, na którym pojawia się produkt upieczony czy usmażony w całości albo w większej ilości z różnymi dodatkami, które można sobie samemu nakładać na talerze. Zupełnie jak podczas rodzinnego, komfortowego obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab