Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Turbot z patelni z chrupiącymi frytkami z batatów i maślanymi porami

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Kiedy wracam do domu rodzinnego, to jedną z największych przyjemności jest możliwość zjedzenia wspólnego, np. niedzielnego obiadu. Pewnie tak jak wy w dzieciństwie wolałem raczej od tego stołu uciekać jak najszybciej. Teraz jednak zmieniłem nastawienie i sam staram się organizować takie posiłki przywożąc różne dobroci do domu i później wspólnie je gotując. Wpadłem więc na pomysł serii przepisów na taki wspólny obiad, na którym pojawia się produkt upieczony czy usmażony w całości albo w większej ilości z różnymi dodatkami, które można sobie samemu nakładać na talerze. Zupełnie jak podczas rodzinnego, komfortowego obiadu.

Tej serii będzie mi towarzyszyła polska marka naczyń kuchennych – Valdinox. Przepisy z tej serii będą się pojawiały co 2 miesiące. Na pierwszy ogień idzie ryba smażona w całości. Zapraszam na przepis.
Długo szukałem odpowiedniej ryby, żeby zmieściła się na patelni. Problem jest z tym, że ryby, które są duże zwykle są też długie i nijak nie zmieszczą się na patelni. Chciałem jednak rybę usmażyć na maśle, bo uwielbiam to połączenie. Mój wybór padł na turbota. Jest to płaska ryba, podobna trochę do flądry i soli, ale jest bardziej umięśniona i mięso jest bardziej zwarte. Co ciekawe turboty poławia się również w Bałtyku, więc jest to produkt lokalny 🙂 Oczywiście możecie usmażyć inną podobną rybę. Dobrze sprawdzi się też mały halibut. Turbota wybrałem też dlatego, że posiada aż 4 filety i to o różnej wielkości. Zaczynając od największego jest on po ciemnej stronie na górze, a najmniejszy jest po jasnej stronie u dołu. Każdy może sobie nałożyć ryby względem swoich potrzeb. Idealnie nadaje się dla 4 osobowej rodziny.
Z dodatków zdecydowałem się na frytki z batatów. Kiedyś nie przepadałem z nimi. W ogóle nie lubiłem batatów. Jednak ostatnio spróbowałem gdzieś chrupiących, dobrze usmażonych frytek i zmieniłem nastawienie. Pewnie znacie mój przepis na frytki ziemniaków usmażonych trójfazowo?  Tutaj zrobiłem podobnie, czyli najpierw je ugotowałem, ale na parze, żeby się nie rozpadły w wodzie. Do gorącego tłuszczu wrzucałem je już tylko po to, żeby przyrumienić skórkę. W środku były już zrobione. Następnie zabrałem się za młode pory, które też ugotowałem tą samą metodą. W tym samym naczyniu, żeby zaoszczędzić miejsce i czas. Pory kochają masło, ale tym razem postanowiłem zrobić ukłon ku rybie i zrobiłem maślaną emulsję na bazie soku z cytryny, żeby móc w niej maczać mięso turbota. Sprawdziło się idealnie, jest to proste, a wasza rodzina czy znajomi pokochają.
Jakiego sprzętu użyłem do gotowania?
Do przygotowania mojego obiadu wykorzystałem patelnię i garnki Valdinox z serii Expert. Podczas rozmowy z producentem poprosiłem o jak największą patelnię, żeby zmieścić całą rybę. Patelnia o średnicy 30 cm dała radę z takim potworem. Polubiłem szczególnie garnki ze szklanymi pokrywkami i sylikonowymi wykończeniami. Pokrywki mają ujście pary, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że coś nam wykipi. Do tego, te naczynia można używać w piekarniku, co sprawdzę z następnym przepisem.
Do maślanej emulsji użyłem też małego rondla Valdinox z kolekcji PRO. Rozmiar idealny do kręcenia sosów. Ze wszystkich naczyń w mojej kuchni chyba najbardziej lubię takie właśnie rondle. Czuję, że mam najlepszą kontrolę nad tym co robię.
Życzę samych udanych obiadów!


Składniki

Ryba

  • turbot 1000-1500 gramów
  • 50 gramów (1/4 kostki) masła klarowanego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Frytki

  • kilogram małych batatów
  • litr oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 250 gramów łoju wołowego
  • sól
  • papryka wędzona
  • natka pietruszki

Maślane pory

  • pół kilograma małych porów (bez zielonych części)
  • 50 gramów masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz





Wykonanie

  1. Turbot jest pyszną, ale też nie najtańszą rybą. Zazwyczaj sprzedaje się ją w całości. Możliwe, że będzie potrzeba rybę wypatroszyć. Nie jest to trudne. To czego będziemy potrzebowali to deska przeznaczona do ryb i ostry nóż Turbota najłatwiej wypatroszyć odcinając głowę. Trzeba się nieco natrudzić przy przecinaniu kręgosłupa, który ta ryba ma całkiem spory. Później wyrzucały wszystkie wnętrzności. W środku powinna być też ciężka do usunięcia wątroba. Można ją zostawić. Po patroszeniu rybę trzeba wypłukać i dokładnie wysuszyć.
  2. Teraz czas na przygotowanie warzyw. Bataty dokładnie wymyj, ale nie obieraj ze skórki (chyba że jest bardzo brudna). Pokrój w ok. 1 cm słupki. Pory pokrój w ok. 3 cm odcinki. Warzywa wstępnie ugotujemy na parze, żeby były miękkie i pełne smaku, kiedy będziemy je wykańczać. Postaw na kuchence spory rondel z pokrywką. Wlej szklankę wody i umieść w środku koszyk do gotowania na parze. Ułóż warzywa, włącz grzanie na 3/4 mocy i przykryj pokrywką. Kiedy woda się zagotuje nastaw timer na 13 minut.
  3. W tym czasie przygotuj emulsję z masła i soku z cytryny. Do małego rondelka wlej sok z jednej cytryny  (ok. 50 ml). Włącz grzanie na 1/2 mocy i dodaj 100 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę. Za pomocą rózgi mieszaj energicznie sok z masłem, aż do rozpuszczenia masła. W wyniku mieszania powinna powstać nieprzezroczysta, kremowa emulsja. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłącz grzanie i czekaj na pory.
  4. Kiedy warzywa skończą się gotować, wlej do średniego rondla olej rzepakowy (opcjonalnie z dodatkiem łoju wołowego) i podgrzej do 190 stopni (mniej precyzyjnie na 90% mocy dużego palnika). Kiedy olej będzie się rozgrzewał nastaw dużą patelnię na 3/4 mocy. Dodaj masło klarowane. Rybę dopraw solą i pieprzem i połóż na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż do przyrumienienia skórki przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełóż na talerz. Frytki usmaż w gorącym oleju do uzyskania prawie brązowego koloru i chrupkości. Frytki odsącz porządnie na ręcznikach papierowych, dopraw solą, papryką wędzoną i przełóż do miski. Posyp posiekaną pietruszką.
  5. Pod koniec podgrzej na chwilę maślaną emulsję i dodaj do niej pory. Podgrzewaj kilka minut i przełóż do miski. Rybę można pozbawić skóry lub ją zachować jeśli jest chrupiąca.

Kiedy wracam do domu rodzinnego, to jedną z największych przyjemności jest możliwość zjedzenia wspólnego, np. niedzielnego obiadu. Pewnie tak jak wy w dzieciństwie wolałem raczej od tego stołu uciekać jak najszybciej. Teraz jednak zmieniłem nastawienie i sam staram się organizować takie posiłki przywożąc różne dobroci do domu i później wspólnie je gotując. Wpadłem więc na pomysł serii przepisów na taki wspólny obiad, na którym pojawia się produkt upieczony czy usmażony w całości albo w większej ilości z różnymi dodatkami, które można sobie samemu nakładać na talerze. Zupełnie jak podczas rodzinnego, komfortowego obiadu.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab