Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chleb i wino! Gruzja na widelcu i w kielichu!

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Wpis gościnny Julity Chodzyńskiej.
Zawsze ciągnęło mnie na Wschód. Stąd też moje studia i nauka ukraińskiego. Co, jak się okazało podczas podróży do Gruzji, okazało się przydatne. A było to tak: pewnego lutowego poranka WizzAir ogłosił, że uruchamia tanie loty na trasie Warszawa-Kutaisi. Ucieszona, że polecę do Gruzji pewnie już w przyszłym roku, przekazałam nowinę Tomkowi, który mawia, że jemu nie trzeba dwa razy powtarzać, iż jest temat na wyprawę. Za to on powtórzył Adrianowi, który ma podobnie, a do tego jest posiadaczem karty klubowej Wizza… Piętnaście minut później cieszyłam się jak głupia do sera (a o mej sympatii do sera będzie dalej) i nie wierzyłam, że ONI naprawdę to zrobili. A mianowicie, zakupili bilety. I pozostało tylko planowanie, a to Tygrysek lubi najbardziej.
Kucharze z garkuchni w Tblisi
Gruzję kulinarną mogę podsumować kilkoma słowami – chleb, wino i serowy raj. Jedni lubią czekoladę, ja natomiast wolę ser… cóż zrobić. Do Gruzji jechałam zatem z konkretnym, serowym zamiarem, który zrealizowałam już pierwszego dnia.
Chaczapuri Imeruli
Pierwsze chaczapuri zjedliśmy już na dworcu marszrutowym w Tbilisi. Wygłodniali po podróży szarpaliśmy je prawie jak Reksio szynkę. Budki czy stoiska z chaczapuri uświadczyć można niemal na każdym rogu, są tak naturalne jak kebab czy sushi w Warszawie. Imereckie, megrelskie, lobio… Najczęściej sięgałam po imereckie, chlebki z cieplutkim i ciągnącym serem w środku. Nawet nie ma co porównywać z tym, co podają w gruzińskich restauracjach w Polsce. Za najmniej trafione uważam lobio – z fasolą… Chaczapuri było codziennie – na śniadanie, do obiadu. Aż wreszcie szóstego dnia wyprawy, przerażona, że znów na śniadanie będzie ten placek, niemal ucałowałam panią w jadłodajni, gdy zaproponowała mi kanapki. Jeśli jednak chcielibyście „chaczapa” o poranku, to polecam adżaruli. W kształcie łódki, z wgłębieniem wypełnionym jajkiem, masłem i serem. Niebo w gębie! Niestety nie mają wersji mini dla takich maluchów jak ja, więc podżerałam chłopakom.
Chinkali z mięsem
Julita pokazuje jaj jeść Chinkali
Najbardziej nie mogłam się doczekać chinkali – stożkowych pierogów z różnorakim nadzieniem. Zresztą, dla mnie w ogóle chinkali były najlepsze, bo pierogi to ja mogę na tony… A najwięcej, to serowych i ziemniaczanych, pysznie! Chłopcy, że bardziej mięsożerni niż ja, zajadali się mięsnymi z zieleninką, wśród której królowała kolendra.
Gruzińska sałatka z cudownych pomidorów i ogórków
Każdy nasz posiłek składał się standardowo z kilku chinkali (sprzedają je na sztuki, co jest cudne, bo od razu można spróbować kilku smaków), chaczapuri oraz sałatki gruzińskiej, czyli przepysznych pomidorów, ogórków, cebuli z odrobiną ostrej papryczki, posypanych obficie kolendrą, pietruszką i czerwoną bazylią. Alternatywą było urozmaicenie tejże sosem orzechowym. Od czasu do czasu jedliśmy zupę lub szaszłyki. Wszechobecny był również gruziński chleb, najgenialniejszy jaki kiedykolwiek jadłam. Aż chciało się wymaczać go w oliwie, niestety oliwy ze świecą szukać.
Szaszłyk cielęcy
Zaskakujące są piekarnie umiejscowione w piwnicach, ze specyficznymi piecami, na których brzegach, niczym huba na drzewie, rosną chlebki. Dostaje się potem taki kołobok lub łódeczkę zawiniętą w gazetę, kupuje wino za 4 lari i uczta gotowa.
Uliczna piekarnia w Tblisi
Chleb z ulicznej piekarni - Lawasz
Wino też nie odstępowało nas na krok. Żaden posiłek, poza śniadaniem, nie odbył się bez tego trunku. Najczęściej domowego, za 4-5 lari za dzbanek 1-2-litrowy w restauracji. Wino można kupić w wielu miejscach. Najlepsze domowe trafiło nam się w Batumi, gdzie za 3 i 4 lari (a 1 lari to w przybliżeniu 2zł) nabyliśmy wino białe i czerwone lane prosto z beczek do… plastikowych butelek po wodzie mineralnej. Zresztą czaczę też kupowaliśmy w ten sposób. Osobliwy był sklepik w Tbilisi, nieopodal którego mieszkaliśmy. W dzień sprzedawano w nim chleb i sery, a wieczorem zamieniał się w monopolowy z czaczą i winem. Tam też pierwszy raz spróbowałam tego gruzińskiego bimbru. Podobno po czaczy nie ma kaca, tylko nie wolno jej mieszać z innymi alkoholami, o czym niektórzy z nas zapomnieli…
Piwnica z winami za 5 zł
Winiarnie dodają kubeczki do zakupów
Mogłabym tak jeszcze długo rozprawiać nad jedzeniem i piciem w Gruzji. Głównie po to, by narobić Wam apetytu na ten kraj. Mój z pewnością wzrósł. Dlatego niebawem mam nadzieję pojechać tam znów i posmakować jeszcze więcej. A jak na razie próbujemy przenieść część gruzińskiej magii kulinarnej do warszawskiej kuchni o czym już niedługo.
Chaczapuri Adżaruli
Adrian pokazuje jak jeść adżarskie chaczapuri. Nożem i widelcem.
Szaszłyki cielęce
Wino domowe do każdego posiłku
Adrian pokazuje jak jeść Chinkali.
Tomek kroi arbuza na "plaży" w Barumi


Składniki











Wykonanie



Koniecznie spróbuj

3 comments on “Chleb i wino! Gruzja na widelcu i w kielichu!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab