Jak zrobić wegańskie bułki do burgerów? Moje poprzednie bułki były mocno maślane i tutaj też nie chciałem dodawać jakiegoś neutralnego w zapachu tłuszczu. Wybrałem więc olej kokosowy. Nie jakiś zwykły, rafinowany tylko taki z pierwszego tłoczenia z przyjemnym, kokosowym zapachem. Co ciekawe taki olej ma bardzo podobną do masła konsystencję w temperaturze pokojowej. Zamiast mleka użyłem po prostu mleka kokosowego, ale nie takiego z kartonu lub tego przezroczystego płynu. To musi być te gęste mleko z puszki, którą najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin wcześniej, żeby mleko kokosowe się zestaliło.
Składniki i proporcje już miałem, choć testów przed opublikowaniem tego przepisu było dokładnie 4. Za każdym razem zmieniałem trochę proporcje i udoskonalałem technikę. Właśnie dobre wyrobienie ciast jest tutaj kluczowe, dobre wyrobienie, precyzyjne formowanie i odpowiedni czas na wyrastanie. Na koniec zostawiłem sobie problem co zrobić, żeby bułki się świeciły? Normalnie posmarowałbym roztrzepanym jakiem, czyli białkiem o dużym stężeniu w połączeniu z tłuszczem. Długo się głowiłem co z tm zrobić, aż w końcu stwierdziłem, że jeśli w aquafabie jest 10 x mniej białka, to odparuję wodę i zagęszczę ten płyn. To był strzał w 10. Przetestujcie koniecznie. Czekam na wasze komentarze i koniecznie wrzucajcie fotki waszych bułek i burgerów 🙂
Zastanawiacie się pewnie jeszcze z czym takie apetyczne burgerki zrobiłem? Po odpowiedź zapraszam na stronę producenta "wegańskiego mięsa" marki Goplant oraz mojej ulubionej Zakwasowni, z której wziąłem kimchi do burgerów.
0. Jeśli nie masz gotowej to proces tworzenia bułek trzeba zacząć od zrobienia aquafaby. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli. do tego przepisu będzie potrzebna ilość aquafaby z 2 puszek z ciecierzycą. Ja jednak zrobiłem swoją aquafabę z fasoli. Namoczyłem 400 gramów fasoli w 3 litrach wody przez noc (ok. 12 godzin). Gotuję fasolę ok. 1,5 - 2 godziny pod przykryciem i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia. Płynu powinno pozostać ok. 300 ml, co powinno wystarczyć do przepisu, jeśli będzie trochę mniej to uzupełnij po prostu wodą.