powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Wegańskie bułki do burgerów

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
6-8 bułek
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Po tym jak odświeżyłem moje maślane bułki do burgerów, postanowiłem zabrać się za temat bułek wegańskich. Oczywiście trzeba było zrezygnować z nabiału. Chwilę zastanawiałem się czym zastąpić dodatkowe białko w bułkach, żeby były miękkie i elastyczne. Padło na wodę po gotowaniu strączków czyli aquafabę. Nie jest to do końca zamiennik jajka, bo zawiera ok. 10 razy mniej białka, ale pomyślałem, że jeśli można na tym zrobić bezę, nie zaszkodzi dodać jej i do pieczywa.

Jak zrobić wegańskie bułki do burgerów? Moje poprzednie bułki były mocno maślane i tutaj też nie chciałem dodawać jakiegoś neutralnego w zapachu tłuszczu. Wybrałem więc olej kokosowy. Nie jakiś zwykły, rafinowany tylko taki z pierwszego tłoczenia z przyjemnym, kokosowym zapachem. Co ciekawe taki olej ma bardzo podobną do masła konsystencję w temperaturze pokojowej. Zamiast mleka użyłem po prostu mleka kokosowego, ale nie takiego z kartonu lub tego przezroczystego płynu. To musi być te gęste mleko z puszki, którą najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin wcześniej, żeby mleko kokosowe się zestaliło.

Składniki i proporcje już miałem, choć testów przed opublikowaniem tego przepisu było dokładnie 4. Za każdym razem zmieniałem trochę proporcje i udoskonalałem technikę. Właśnie dobre wyrobienie ciast jest tutaj kluczowe, dobre wyrobienie, precyzyjne formowanie i odpowiedni czas na wyrastanie. Na koniec zostawiłem sobie problem co zrobić, żeby bułki się świeciły? Normalnie posmarowałbym roztrzepanym jakiem, czyli białkiem o dużym stężeniu w połączeniu z tłuszczem. Długo się głowiłem co z tm zrobić, aż w końcu stwierdziłem, że jeśli w aquafabie jest 10 x mniej białka, to odparuję wodę i zagęszczę ten płyn. To był strzał w 10. Przetestujcie koniecznie. Czekam na wasze komentarze i koniecznie wrzucajcie fotki waszych bułek i burgerów 🙂

Zastanawiacie się pewnie jeszcze z czym takie apetyczne burgerki zrobiłem? Po odpowiedź zapraszam na stronę producenta "wegańskiego mięsa" marki Goplant oraz mojej ulubionej Zakwasowni, z której wziąłem kimchi do burgerów.

Zobacz też MAŚLANE BUŁKI DO BURGERÓW

Składniki

6-8 wegańskich bułek

  • 500 gramów mąki pszennej przemiał od 450 do 550
  • 7 gramów drożdży suchych lub 25 gramów świeżych
  • 180 ml aquafaby
  • 100 gramów gęstego mleka kokosowego
  • 50 gramów  dobrego oleju kokosowego
  • 40 gramów cukru
  • 8 gramów soli
  • glazura do posmarowania bułek (ok. szklanka aquafaby + łyżeczka cukru)
  • ziarna do posypania

Wykonanie

0. Jeśli nie masz gotowej to proces tworzenia bułek trzeba zacząć od zrobienia aquafaby. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli. do tego przepisu będzie potrzebna ilość aquafaby z 2 puszek z ciecierzycą. Ja jednak zrobiłem swoją aquafabę z fasoli. Namoczyłem 400 gramów fasoli w 3 litrach wody przez noc (ok. 12 godzin). Gotuję fasolę ok. 1,5 - 2 godziny pod przykryciem i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia. Płynu powinno pozostać ok. 300 ml, co powinno wystarczyć do przepisu, jeśli będzie trochę mniej to uzupełnij po prostu wodą.

  1. W misce odmierz 500 g mąki. Do kubka przelej 80 ml aquafaby dodaj drożdże i łyżeczkę mąki z miski. Rozmieszaj dokładnie i poczekaj ok. 5-10 minut, aż zacznie się pienić (bułki dzięki temu temu będą szybciej rosły).
  2. W małym rondlu podgrzej resztę aquafaby z mlekiem kokosowym, cukrem i solą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli i przestudź do ok. 30 stopni. Połącz pieniącą się miksturę z płynem w rondlu i przelej do miski z mąką. Połącz mąkę z płynami widelcem na początku oraz dłonią kiedy ciasto zacznie się robić gęste. Wyrabiaj wstępnie 2-3 minuty do momentu kiedy nie będzie już żadnych grudek. Utwórz kulę i przełóż do miski. Przykryj miskę folią i poczekaj 30 minut.
  3. Po tym czasie odkryj ciasto, rozpłaszcz palcami i dodaj miękki olej kokosowy. Wtłocz olej wyrabiając wstępnie ciasto w misce, a następnie na blacie od 5 do 10 minut. Pod koniec ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przełóż do miski i poczekaj 30 minut.
  4. Następnie podziel ciasto na 6, 7 lub 8 równych części. Najlepiej użyć wagi. Gotowe ciasto powinno ważyć 885 gramów, więc dla 7 bułeczek każda powinna ważyć 126 gramów i taka wielkość jest optymalna. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę wtłaczając ciasto pod spód palcami (sprawdź mój film, gdzie pokazuję jak to zrobić). Uformuj jak najbardziej okrągłą bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż bułki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Bułki powiększą swoją objętość ok. 3 razy. Przykryj drugą blaszką i odstaw do wyrastania minimum godzinę, a najlepiej półtorej godziny.
  5. 30 minut przed końcem wyrastania włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotujemy też glazurę, którą posmarujemy bułki, żeby ładnie błyszczały. W małym rondlu podgrzej szklankę aquafaby z łyżeczką cukru i doprowadź do wrzenia. Redukuj aż do uzyskania lekko gęstego sosu. Płynu z całości powinno zostać 2-3 łyżki. Posmaruj tą glazurą bułki. Możesz posypać ziarnami, ale nie koniecznie. Wstaw bułki do pieczenia na dolnej lub środkowej półce. Piecz 15-18 minut w zależności od tego jak sprawnie piecze twój piec. Po pieczeniu wystudź kompletnie bułki. Żeby bułeczki były miękkie przez kilka dni po wystudzeniu zapakuj w torebkę strunową. Bułki można mrozić.

Chwilę zastanawiałem się czym zastąpić dodatkowe białko w bułkach, żeby były miękkie i elastyczne. Padło na wodę po gotowaniu strączków czyli aquafabę. Nie jest to do końca zamiennik jajka, bo zawiera ok. 10 razy mniej białka, ale pomyślałem, że jeśli można na tym zrobić bezę, nie zaszkodzi dodać jej i do pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab