powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Wegańskie bułki do burgerów

Czas
przygotowania
120 minut
Liczba
porcji
6-8 bułek
Poziom
trudności
Trudne

Kontekst

Po tym jak odświeżyłem moje maślane bułki do burgerów, postanowiłem zabrać się za temat bułek wegańskich. Oczywiście trzeba było zrezygnować z nabiału. Chwilę zastanawiałem się czym zastąpić dodatkowe białko w bułkach, żeby były miękkie i elastyczne. Padło na wodę po gotowaniu strączków czyli aquafabę. Nie jest to do końca zamiennik jajka, bo zawiera ok. 10 razy mniej białka, ale pomyślałem, że jeśli można na tym zrobić bezę, nie zaszkodzi dodać jej i do pieczywa.

Jak zrobić wegańskie bułki do burgerów? Moje poprzednie bułki były mocno maślane i tutaj też nie chciałem dodawać jakiegoś neutralnego w zapachu tłuszczu. Wybrałem więc olej kokosowy. Nie jakiś zwykły, rafinowany tylko taki z pierwszego tłoczenia z przyjemnym, kokosowym zapachem. Co ciekawe taki olej ma bardzo podobną do masła konsystencję w temperaturze pokojowej. Zamiast mleka użyłem po prostu mleka kokosowego, ale nie takiego z kartonu lub tego przezroczystego płynu. To musi być te gęste mleko z puszki, którą najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin wcześniej, żeby mleko kokosowe się zestaliło.

Składniki i proporcje już miałem, choć testów przed opublikowaniem tego przepisu było dokładnie 4. Za każdym razem zmieniałem trochę proporcje i udoskonalałem technikę. Właśnie dobre wyrobienie ciast jest tutaj kluczowe, dobre wyrobienie, precyzyjne formowanie i odpowiedni czas na wyrastanie. Na koniec zostawiłem sobie problem co zrobić, żeby bułki się świeciły? Normalnie posmarowałbym roztrzepanym jakiem, czyli białkiem o dużym stężeniu w połączeniu z tłuszczem. Długo się głowiłem co z tm zrobić, aż w końcu stwierdziłem, że jeśli w aquafabie jest 10 x mniej białka, to odparuję wodę i zagęszczę ten płyn. To był strzał w 10. Przetestujcie koniecznie. Czekam na wasze komentarze i koniecznie wrzucajcie fotki waszych bułek i burgerów 🙂

Zastanawiacie się pewnie jeszcze z czym takie apetyczne burgerki zrobiłem? Po odpowiedź zapraszam na stronę producenta "wegańskiego mięsa" marki Goplant oraz mojej ulubionej Zakwasowni, z której wziąłem kimchi do burgerów.

Zobacz też MAŚLANE BUŁKI DO BURGERÓW

Składniki

6-8 wegańskich bułek

  • 500 gramów mąki pszennej przemiał od 450 do 550
  • 7 gramów drożdży suchych lub 25 gramów świeżych
  • 180 ml aquafaby
  • 100 gramów gęstego mleka kokosowego
  • 50 gramów  dobrego oleju kokosowego
  • 40 gramów cukru
  • 8 gramów soli
  • glazura do posmarowania bułek (ok. szklanka aquafaby + łyżeczka cukru)
  • ziarna do posypania

Wykonanie

0. Jeśli nie masz gotowej to proces tworzenia bułek trzeba zacząć od zrobienia aquafaby. Aquafaba to woda po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli. do tego przepisu będzie potrzebna ilość aquafaby z 2 puszek z ciecierzycą. Ja jednak zrobiłem swoją aquafabę z fasoli. Namoczyłem 400 gramów fasoli w 3 litrach wody przez noc (ok. 12 godzin). Gotuję fasolę ok. 1,5 - 2 godziny pod przykryciem i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia. Płynu powinno pozostać ok. 300 ml, co powinno wystarczyć do przepisu, jeśli będzie trochę mniej to uzupełnij po prostu wodą.

  1. W misce odmierz 500 g mąki. Do kubka przelej 80 ml aquafaby dodaj drożdże i łyżeczkę mąki z miski. Rozmieszaj dokładnie i poczekaj ok. 5-10 minut, aż zacznie się pienić (bułki dzięki temu temu będą szybciej rosły).
  2. W małym rondlu podgrzej resztę aquafaby z mlekiem kokosowym, cukrem i solą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli i przestudź do ok. 30 stopni. Połącz pieniącą się miksturę z płynem w rondlu i przelej do miski z mąką. Połącz mąkę z płynami widelcem na początku oraz dłonią kiedy ciasto zacznie się robić gęste. Wyrabiaj wstępnie 2-3 minuty do momentu kiedy nie będzie już żadnych grudek. Utwórz kulę i przełóż do miski. Przykryj miskę folią i poczekaj 30 minut.
  3. Po tym czasie odkryj ciasto, rozpłaszcz palcami i dodaj miękki olej kokosowy. Wtłocz olej wyrabiając wstępnie ciasto w misce, a następnie na blacie od 5 do 10 minut. Pod koniec ciasto powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Utwórz kulę, przełóż do miski i poczekaj 30 minut.
  4. Następnie podziel ciasto na 6, 7 lub 8 równych części. Najlepiej użyć wagi. Gotowe ciasto powinno ważyć 885 gramów, więc dla 7 bułeczek każda powinna ważyć 126 gramów i taka wielkość jest optymalna. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę wtłaczając ciasto pod spód palcami (sprawdź mój film, gdzie pokazuję jak to zrobić). Uformuj jak najbardziej okrągłą bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż bułki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Bułki powiększą swoją objętość ok. 3 razy. Przykryj drugą blaszką i odstaw do wyrastania minimum godzinę, a najlepiej półtorej godziny.
  5. 30 minut przed końcem wyrastania włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotujemy też glazurę, którą posmarujemy bułki, żeby ładnie błyszczały. W małym rondlu podgrzej szklankę aquafaby z łyżeczką cukru i doprowadź do wrzenia. Redukuj aż do uzyskania lekko gęstego sosu. Płynu z całości powinno zostać 2-3 łyżki. Posmaruj tą glazurą bułki. Możesz posypać ziarnami, ale nie koniecznie. Wstaw bułki do pieczenia na dolnej lub środkowej półce. Piecz 15-18 minut w zależności od tego jak sprawnie piecze twój piec. Po pieczeniu wystudź kompletnie bułki. Żeby bułeczki były miękkie przez kilka dni po wystudzeniu zapakuj w torebkę strunową. Bułki można mrozić.

Chwilę zastanawiałem się czym zastąpić dodatkowe białko w bułkach, żeby były miękkie i elastyczne. Padło na wodę po gotowaniu strączków czyli aquafabę. Nie jest to do końca zamiennik jajka, bo zawiera ok. 10 razy mniej białka, ale pomyślałem, że jeśli można na tym zrobić bezę, nie zaszkodzi dodać jej i do pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab