Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Skąd pomysł na ten przepis? Chciałem po prostu pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych. Może mało intuicyjną, ale przetestowaną i kilkukrotnie sprawdzoną.

Ogórki zmiksowane ze szczawiem i przyprawami w formie chłodnika idealnie sprawdzają się w gorące, letnie dni. Dla podkręcenia smaku dodajcie jakiegoś fajnego oleju tłoczonego na zimno. Ten chłodnik to kwintesencja letniego sezonu!


Składniki

4 talerze

  • 400 g ogórków małosolnych z tego przepisu
  • 100 ml soku ogórków kiszonych
  • pęczek szczawiu (ok. 150 gramów)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy

Dodatki

  • domowy labneh, jogurt grecki lub kwaśna śmietana, zioła, olej rzepakowy tłoczony na zimno







Wykonanie

Sprawa jest niezwykle prosta. Do misy / kubka blendera przełóż pokrojone z grubsza ogórki, sok z ogórków i wypłukany dokładnie szczaw, zblenduj na gładki mus. Możesz użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego lub thermomixa. Następnie dodaj resztę składników i przyprawy. Sól dodaj na końcu, żeby nie okazało się, że chłodnik jest za słony. Ogórki i woda z ogórków kiszonych już są słone.

Podawaj z domowym labnehem (posolony i odsączony przez 24-48 godzin jogurt grecki), jogurtem greckim lub śmietaną.


Skąd pomysł na ten przepis? Chciałem po prostu pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych. Może mało intuicyjną, ale przetestowaną i kilkukrotnie sprawdzoną.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab