Chłodnik z ogórków małosolnych i szczawiu

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Skąd pomysł na ten przepis? Chciałem po prostu pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych. Może mało intuicyjną, ale przetestowaną i kilkukrotnie sprawdzoną.

Ogórki zmiksowane ze szczawiem i przyprawami w formie chłodnika idealnie sprawdzają się w gorące, letnie dni. Dla podkręcenia smaku dodajcie jakiegoś fajnego oleju tłoczonego na zimno. Ten chłodnik to kwintesencja letniego sezonu!


Składniki

4 talerze

  • 400 g ogórków małosolnych z tego przepisu
  • 100 ml soku ogórków kiszonych
  • pęczek szczawiu (ok. 150 gramów)
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy

Dodatki

  • domowy labneh, jogurt grecki lub kwaśna śmietana, zioła, olej rzepakowy tłoczony na zimno







Wykonanie

Sprawa jest niezwykle prosta. Do misy / kubka blendera przełóż pokrojone z grubsza ogórki, sok z ogórków i wypłukany dokładnie szczaw, zblenduj na gładki mus. Możesz użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego lub thermomixa. Następnie dodaj resztę składników i przyprawy. Sól dodaj na końcu, żeby nie okazało się, że chłodnik jest za słony. Ogórki i woda z ogórków kiszonych już są słone.

Podawaj z domowym labnehem (posolony i odsączony przez 24-48 godzin jogurt grecki), jogurtem greckim lub śmietaną.


Skąd pomysł na ten przepis? Chciałem po prostu pokazać inną formę wykorzystania ogórków małosolnych. Może mało intuicyjną, ale przetestowaną i kilkukrotnie sprawdzoną.

Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab