informacja
Nowy przepis: To już czas - nastaw PIERNIK DOJRZEWAJĄCY LIKSUSOWY z mojego przepisu 🍪🍯
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Grzyby Kapusta Ziemniaki

Zobacz więcej
Warzywa / Ziemniaki

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku

Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać…
Zobacz więcej
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku,…
Zobacz więcej
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą | Polski Obiad 2020

Moje domowe łazanki z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną kiełbasą są tłuściutkie od masła i…
Zobacz więcej
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Czas
przygotowania
20 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Jakoś nigdy wcześniej nie przepadałem za makaronem na zimno. Wszystko to do czasu poznania mojej żony Ani, która to studiowała jakiś czas w Chinach i zaszczepiła we mnie kilka ciekawych kulinarnych pomysłów. Jednym z nich był ten oto makaron udon na zimno z bobem w paście na bazie miso (tak tak, studiowała też w Japonii). Pewnego razu zrobiła mi te właśnie zimne sezamowe noodle (po polsku będzie pewnie kluski) i to było moje odkrycie. Jakiś czas później próbowałem podobnych noodli też na Nocnym Markecie u Patryka z Meow Mian. To tam, pewnego gorącego popołudnia pierwszy raz spróbowałem też wersji z arbuzem i było to jak olśnienie. Właśnie dlatego w moim przepisie też znajdziecie dodatek arbuza. Może się wydawać, że to do siebie nie pasuje, ale uwierzcie mi. Lato, temperatura powyżej 28 stopni i chcecie tych klusek z arbuzem.

A teraz krótki rys historyczny zimnych noodli sezamowych.

Sesame Cold Noodles (chiń. 麻酱凉面, májiàng liángmiàn) to danie o długiej historii i szerokim zasięgu w kuchni chińskiej, szczególnie popularne w północnych i centralnych Chinach, takich jak Pekin, Tiencin czy prowincje Syczuan i Henan. To chłodne danie makaronowe serwowane z gęstym, aromatycznym sosem na bazie pasty sezamowej (tahini lub chińskiej 芝麻酱 zhīmajiàng) i często uzupełnione dodatkami takimi jak ogórek, czosnek, ocet, sos sojowy i czasem chili.

Pochodzenie i tło kulturowe

Sesame cold noodles wywodzą się z kulinarnej tradycji chłodnych dań makaronowych serwowanych latem, kiedy gorący klimat skłania do jedzenia lekkiego i orzeźwiającego. Danie to ma swoje korzenie w prostych posiłkach ulicznych i domowych, ale zyskało status klasyka – zarówno jako street food, jak i danie serwowane w lokalnych jadłodajniach.

Pasta sezamowa (芝麻酱), używana w daniu, różni się nieco od arabskiej tahini – jest bardziej gęsta, mocniej prażona i ma wyrazisty, głęboki smak. W tradycyjnej wersji chińskiej makaron jest zazwyczaj pszenny, ugotowany i schłodzony, a następnie polewany intensywnym sosem sezamowym rozcieńczonym wodą lub bulionem, by uzyskać idealną konsystencję.

Regionalne wariacje

  • W Pekinie danie to znane jest jako 麻酱面 (májiàng miàn) – często serwowane z dużą ilością czosnku i sosem sojowym, czasem z dodatkiem octu z czarnego ryżu.

  • W Syczuanie podobne danie, zwane liáng miàn (凉面), może zawierać ostrą pastę chili (辣酱) i ma bardziej pikantny charakter.

  • W Tajwanie, gdzie również cieszy się popularnością, danie to bywa słodsze i łagodniejsze, często wzbogacane o ogórka i orzeszki ziemne.

Międzynarodowy wpływ

Sesame cold noodles zyskały popularność także poza Chinami – szczególnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie stały się stałym elementem menu w wielu chińskich restauracjach, zwłaszcza w Nowym Jorku. Danie doczekało się tam również lokalnych interpretacji, np. z dodatkiem masła orzechowego zamiast pasty sezamowej – dla łagodniejszego, bardziej kremowego smaku.

Składniki

Sos

  • 2 łyżki pasty sezamowej (najlepiej chińskiej z prażonego sezamu)

  • 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłem z nerkowców)

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka ciemnego octu ryżowego (może być jasny lub winny)

  • 1 łyżka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka startego czosnku (ok. 2-3 ząbki)

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 0-3 łyżeczki chrupiącego oleju chilli (zalecam)

Dodatki

  • 100 g suchych noodli instant lub nie na osobę

  • pokrojone w słupki ogórek i marchewka

  • kiełki fasoli mung

  • szczypiorek

  • jeszcze więcej oleju chilli

  • prażone orzechy (ziemne lub migdały)

  • prażony sezam

  • arbuz pokrojony w kostkę w gorące dni

Wykonanie

  1. Jakiś 30 minut wcześniej kroimy ogórka i marchewkę w bardzo drobne słupki o długości 7-10 cm i zasypujemy odrobiną soli. Mieszamy i zostawiamy, żeby zmiękły. To samo robimy z kiełkami soi, które można też przelać wrzątkiem, żeby zmiękły.
  2. Jeśli zależy nam na efekcie ochłodzenia, to noodle gotujemy odpowiednio wcześniej i studzimy.
  3. Wszystkie składniki na sos przełożyć do miski lub blendera kielichowego i wymieszać na całkiem luźną pastę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty lub cukier nie będzie się chciał rozpuścić to można dodać łyżkę gorącej wody. Na koniec trzeba spróbować i doprawić według życzenia. Mi zwykle brakuje soli i ostrości, ale ostateczne doprawienie pozostawiam wam. Sos powinien być wyraźnie sezamowy i kremowy.
  4. Dodajemy do miski cały makaron i zmiękczone warzywa. Dokładnie mieszamy i podajemy w misce. Posypujemy szczypiorkiem, orzeszkami, sezamem, dodatkowym olejem chilli, a ja polecam w sezonie dodać garść pokrojonego w kostkę arbuza. Cudownie tutaj pasuje i ochładza w gorące dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab