Ja jednak nie mam takich ambicji. Mięso podzieliłem po błonach na pół i uzyskałem piękny kawałek zachowując skórkę, która się pięknie przyrumieni w piecu. Taki lifting z 7 kilogramów i tak daje nam 4 kilogramy pieczeni. Pomyślałem, że będzie to idealny "Sunday Roast" w okresie świąt, kiedy odwiedzają nas głodni krewni. Zróbcie więc pieczoną szynkę z mojego przepisu i sprawcie, że nikt z rodziny nie tknie już nic innego, po pierwsze będą srogo najedzeni, a po drugie nic lepszego tego dnia już nie zjedzą - to wam gwarantuję!
Jak robię szynkę? Tradycyjnie, ale ze smakiem i odpowiednia techniką to odpowiedniego mięsa. Zaczynam sporządzeniem zalewy peklującej. Chcę, żeby moja szynka była lekko różowa, więc stosuję niewiele soli peklującej wymieszanej po połowie z solą morską. Taka pieczeń powinna stać w solance z przyprawamimin. 3-4 dni oraz dla przyspieszenia może być nastrzykiwana solanką za pomocą strzykawki i sporej igły. Szynkę nacinam później i związuję ciasno sznurkiem wędliniarskim. Piekę 4-5 godzin w niskiej temparaturze. Mięso skąpane jest w wytrawnym cydrze, który paruje i nasącza mięso, a później zostanie użyty do sporządzenia sosu. Do szyneczki idą pyszne zielone kluski ziemniaczane z natką pietruszki. Są super lekkie i ziołowe w smaku. Jako, że mamy początek wiosny zabrałem się za sezonowe dodatki. Ukisiłem rzodkiewki, które zrównoważą kwasowo nam całe danie i upiekłem na chrupko szparagi. No i oczywiście sos redukcja z soków z pieczenia z zimnym masłem. To prosty sos, który zawsze się sprawdza. Nie trzeba zagęszczać mąką. Wystarczy odpowiednio zredukować płyn i wymieszać energicznie z zimnym masłem do stworzenia emulsji. Polewamy tym sosem mięso i kluski i jesteśmy szczęśliwi! 🙂
Jakiego sprzętu użyłem do gotowania?
Jako, że tę serię moich przepisów na niedzielne, rodzinne obiady wspiera polska marka naczyń kuchennych Valdinox, spieszę opowiedzieć trochę o tych magicznych garnkach. Jako, że pieczeń jest spora użyłem prostokątnej brytfanki 5,7 l z serii Expert. Taka wielkość sprawia, że zrobię w niej jeszcze niejedną pieczeń, a planuję ich jeszcze kilka w tym roku. To Największe naczynie do zapiekania u mnie w domu. Zależało mi na tym, żeby szynka piekła się w niskiej temperaturze i w ciągłej cyrkulacji pary, żeby nie wysuszyć mięsa. Kluski ugotowałem w garnku Valdinox Power 4l, który też nadaje się do zapiekania jeśli zajdzie taka potrzeba. Szparagi wstawiłem do pieca na chwilę w rondlu z serii Expert, który uwaga, też nadaje się do zapiekania do 230 stopni.
Turbot z patelni z chrupiącymi frytkami z batatów i maślanymi porami
Ossobuco z giczy cielęcej z kremowym puree i tymiankowymi marchewkami