Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Przychodzi czas, kiedy mam ochotę naprawdę zaszaleć. Lubię kulinarne żarty. Doceniam gości z Epic Meal Time, choć nie lubię marnować jedzenia. Marzę czasami o takich epickich dokonaniach. Wtedy liczy się smak, ale też nawarstwienie, przesyt, przesada w ilości smacznych kąsków. Tłuszcz, ser, mięso, pieczywo, sosy, sól, cukier, żelki, lody, czekolada, parówki, prażona cebulka, nutella, karmel, beza… wszytko. Wtedy budzę się ze snu i do głosu dochodzi moje superego, które pozwala mi użyć najwyżej kilku składników. Muszę wybrać dobrze, więc wybór pada na ciasto, pomidory, kilka rodzajów sera, chorizo i wołowinę. Co powstaje? Zgrabne połączenie pizzy i cheeseburgera. Danie to zrobiłem razem z Maćkiem, który idąc do mnie na piwo chyba nie spodziewał się, że coś takiego go spotka.
Co ciekawe, pizzę upiekłem na moim nowym kamieniu do pieczenia pizzy, który jest zrobiony z czarnego granitu. Taki kamień jest świetnym substytutem kamiennego pieca opalanego drewnem. Dzięki trzymaniu wysokiej temperatury uzyskałem świetny, chrupiący spód, a jego gładka struktura sprawiła, że ciasto idealnie odchodzi od powierzchni. Mogę z czystym sumieniem polecić. Taki kamień kupicie w sklepie Podstawki.pl.
Wykonanie:
1. Tajemnicą dobrego ciasta na pizze, jak i każdego innego jest dobre jego wyrobienie. Wtedy wyzwala się super zły i toksyczny gluten (żart), który nadaje ciastu elastyczność. Drugim magicznym procesem jest wyrastanie ciasta odpowiednio długo (garowanie). Ciasto zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do letnio ciepłej wody wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i poczekaj 5-10 minut aż mikstura urośnie.
2. Następnie do miski przesyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Do mąki dolej oliwę i 3/4 zaczynu. Wymieszaj widelcem. Jeśli większość mąki połączy się z cieczą to nie musisz więcej dolewać. Jeśli zaczynu było za dużo dosyp trochę mąki. Następnie przełóż wstępnie wyrobione ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Na koniec uformuj z ciasta kulkę i posmarują ją odrobiną oliwy. Przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Myślę, że ciasto powinno garować min. godzinę, ale moje zostawiłem na jakieś dwie.
3. W międzyczasie sporządź sos pomidorowy. Na łyżce oliwy usmaż posiekany drobno czosnek. po 30 sekundach dodaj zblendowane na gładko pomidory i kilka gałązek bazylii. Redukuj przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz wyciągnąć łodygi bazylii.
4. Z wołowiny uformuj 4 burgery. Usmaż je lub ugrilluj tak jak my zrobiliśmy. Będą miały lepszy smak. Na koniec posól je i popieprz. Odstaw na bok zawinięte w folię aluminiową.
5. Włącz piekarnik na maksymalną temperaturę z kamieniem w środku. Nie można zimnego kamienia wkładać do gorącego piekarnika, bo może pęknąć.
6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Z ciasta uformuj placek o obwodzie trochę mniejszym niż kamień. Ciasto najlepiej trzymać na osobnej blaszce posypanej mąką, żeby łatwo przenieść je na gorący kamień. Pozwól plackowi wyrastać min. 10 minut. W międzyczasie posmaruj placek sosem pomidorowym, posyp startym serem, ułóż burgery, mozzarellę i chorizo. Przełóż delikatnie na gorący kamień. Piecz w maksymalnej temperaturze ok. 5 minut.
Przepis na idealne ciasto na pizze – zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Delikatna przesada;) Następnym razem połóż na pizzę plastry karkówki albo całego kurczaka 😛
Myślałem o całym pieczonym kurczaku. Co sądzisz? 😉
Skoro dasz radę 🙂 Będzie Epic Meal Time Polish Edition by Magiczny Składnik
Ktoś musi być pierwszy