powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Chesseburger pizza

Czas
przygotowania
2 godziny
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!
Przychodzi czas, kiedy mam ochotę naprawdę zaszaleć. Lubię kulinarne żarty. Doceniam gości z Epic Meal Time, choć nie lubię marnować jedzenia. Marzę czasami o takich epickich dokonaniach. Wtedy liczy się smak, ale też nawarstwienie, przesyt, przesada w ilości smacznych kąsków. Tłuszcz, ser, mięso, pieczywo, sosy, sól, cukier, żelki, lody, czekolada, parówki, prażona cebulka, nutella, karmel, beza... wszytko. Wtedy budzę się ze snu i do głosu dochodzi moje superego, które pozwala mi użyć najwyżej kilku składników. Muszę wybrać dobrze, więc wybór pada na ciasto, pomidory, kilka rodzajów sera, chorizo i wołowinę. Co powstaje? Zgrabne połączenie pizzy i cheeseburgera. Danie to zrobiłem razem z Maćkiem, który idąc do mnie na piwo chyba nie spodziewał się, że coś takiego go spotka.
Co ciekawe, pizzę upiekłem na moim nowym kamieniu do pieczenia pizzy, który jest zrobiony z czarnego granitu. Taki kamień jest świetnym substytutem kamiennego pieca opalanego drewnem. Dzięki trzymaniu wysokiej temperatury uzyskałem świetny, chrupiący spód, a jego gładka struktura sprawiła, że ciasto idealnie odchodzi od powierzchni. Mogę z czystym sumieniem polecić. Taki kamień kupicie w sklepie Podstawki.pl.

Składniki

Składniki

  • 200 gramów  mąki pszennej typu 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • saszetka suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • 400 gramów wołowiny, najlepiej z karku
  • ok. 10 plastrów chorizo
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 gramów sera cheddar
  • 100 gramów sera mimolette
  • puszka pomidorów bez skóry
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii (z połowy tego, co rośnie w doniczce)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Wykonanie:
1. Tajemnicą dobrego ciasta na pizze, jak i każdego innego jest dobre jego wyrobienie. Wtedy wyzwala się super zły i toksyczny gluten (żart), który nadaje ciastu elastyczność. Drugim magicznym procesem jest wyrastanie ciasta odpowiednio długo (garowanie). Ciasto zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do letnio ciepłej wody wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj i poczekaj 5-10 minut aż mikstura urośnie.
2. Następnie do miski przesyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Do mąki dolej oliwę i 3/4 zaczynu. Wymieszaj widelcem. Jeśli większość mąki połączy się z cieczą to nie musisz więcej dolewać. Jeśli zaczynu było za dużo dosyp trochę mąki. Następnie przełóż wstępnie wyrobione ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Na koniec uformuj z ciasta kulkę i posmarują ją odrobiną oliwy. Przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Myślę, że ciasto powinno garować min. godzinę, ale moje zostawiłem na jakieś dwie.
3. W międzyczasie sporządź sos pomidorowy. Na łyżce oliwy usmaż posiekany drobno czosnek. po 30 sekundach dodaj zblendowane na gładko pomidory i kilka gałązek bazylii. Redukuj przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz wyciągnąć łodygi bazylii.
4. Z wołowiny uformuj 4 burgery. Usmaż je lub ugrilluj tak jak my zrobiliśmy. Będą miały lepszy smak. Na koniec posól je i popieprz. Odstaw na bok zawinięte w folię aluminiową.
5. Włącz piekarnik na maksymalną temperaturę z kamieniem w środku. Nie można zimnego kamienia wkładać do  gorącego piekarnika, bo może pęknąć.
6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Z ciasta uformuj placek o obwodzie trochę mniejszym niż kamień. Ciasto najlepiej trzymać na osobnej blaszce posypanej mąką, żeby łatwo przenieść je na gorący kamień. Pozwól plackowi wyrastać min. 10 minut. W międzyczasie posmaruj placek sosem pomidorowym, posyp startym serem, ułóż burgery, mozzarellę i chorizo. Przełóż delikatnie na gorący kamień. Piecz w maksymalnej temperaturze ok. 5 minut.
Przepis na idealne ciasto na pizze - zrób pizzę jak we włoskiej pizzerii!

4 comments on “Chesseburger pizza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab