informacja
Nowy przepis: łazanki po koreańsku z kimchi
spróbuj zamknij informację

Sezon na Kapusta Wędliny Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu mojego eBooka - ZIEMNIAKI - przepisy, testy, wiedza. Znajdziecie w nim 140…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Ziemniaki

Pieczone ziemniaki z obłędnie chrupiącą skórką

Mój najczęściej wyszukiwany przepis w historii bloga. Zobacz jak stworzyć ze zwykłych ziemniaków chrupiące dzieło…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Alkohol / Jabłka

Przepis na pół-dziki Cydr Jabłkowy

Tym razem tworząc mój nowy przepis postanowiłem wybrać się w bardziej wytrawne i kwasowe rejony.…
Zobacz więcej
Comfort food / Boczek

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana

Kiełbasa Brzeska wędzona i podsuszana, czyli mój pierwszy przepis na domową kiełbasę! Powstała z cudownej…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła…
Zobacz więcej
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…

Halibut pieczony z cytryną, podany z frytkami i grillowanymi pieczarkami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli uważasz, że najlepszą rybę na świecie zjadłeś latem w budko-smażalni w Ustce albo Darłowie, to muszę cię rozczarować. Po pierwsze, okres ochronny takiego na przykład dorsza niefortunnie wypada w wakacje, więc twoja ryba nie przypłynęła z porannego połowu kutrem, tylko nyską z chłodni.
Po drugie (efekt słynnej prowokacji dziennikarskiej w nadmorskiej smażalni)... Tak więc, jeśli czytasz ten przepis w zimie, lepiej znajdź w okolicy dobry sklep rybny i kup kilka filetów białego halibuta. Nie ma lepszej ryby. Jak napisał Anthony Bourdain w "Świat od kuchni" - dobra ryba jest warta każdej ceny. Halibut nie jest tani (70 - 90 zł/kg), ale jest wart swojej ceny. Ryby będą coraz droższe ponieważ przemysłowy połów doprowadza do wyniszczenia ich populacji na świecie. Prosta ekonomia - ogromny popyt, ograniczona podaż i ceny tego składnika fruwają niczym ryby latające...
Podstawą przepisu jest halibut. Chciałem ugotować go jak najprościej, z poszanowaniem składnika, aby wydobyć smak zimnych wód północnego Atlantyku - skąd "przypłynął do nas". Bez ciężkich panierek i smażenia, za to z zapałkowymi frytkami (a jak, fish&chips!) oraz grillowanymi pieczarkami. Rybę upiekłem posypaną szafranem, rozmarynem, solą morską, pieprzem, z plasterkiem cytryny. Świetnym dopełnieniem są zapałkowe frytki, na które pomysł zaczerpnąłem z Pinteresta. Smak dania zwala z nóg. Idealne połączenie smaków (słony, kwaśny) i tekstur (rozpływająca się ryba i chrupiące frytki).

Składniki

Halibut

  • Filetu z białego halibuta: 400 g
  • Duże ziemniaki: 500 g
  • Średnie pieczarki: 8 sztuk
  • Oliwa
  • Cytryna
  • Rozmaryn
  • Szafran (można zrezygnować)
  • Pieprz
  • Sól morska

Wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ryby. Podziel filet na odpowiednie porcje. Posyp pieprzem, solą, rozmarynem i (opcjonalnie) szafranem. Wetrzyj w rybę trochę oliwy. Każdy kawałek ryby przełóż na folię aluminiową. Na każdym kawałku ryby połóż 1-2 plasterki cytryny i zawiń w folię do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pozostaw rybę na czas nagrzewania, aby się zamarynowała.
  2. Obierz 2 duże ziemniaki. Potnij na cienkie, długie zapałki. Rozgrzej olej roślinny (ja używam oleju ryżowego, ale może być każdy o neutralnym smaku/zapachu i wysokim progu dymienia - oliwa się nie nadaje). Odpowiednia temperatura jest wtedy, gdy wrzucona próbna frytka szybko wypływa na powierzchnię.
  3. Przygotuj pieczarki. Odetnij trzonki, polej olejem, posyp solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową.
  4. Praktycznie w tym samym czasie powinieneś zacząć piec rybę, smażyć frytki i grillować pieczarki. Rybę piecz przez 15-20 minut (mięso nie powinno się wysuszyć, ponieważ wszystkie płyny zostaną w folii). Po usmażeniu frytek na złoto  najlepiej odsączyć je na kilku papierowych ręcznikach. Posypać solą. Można usmażyć kilka gałązek rozmarynu i takim chrupiącym posypać frytki. Według mnie są wtedy zdecydowanie lepsze. Pieczarki z grilla będą pysznym i prostym dopełnieniem dania.
    Zjedz szybko i przekonaj się, że to właśnie była Twoja najlepsza ryba w życiu.

10 comments on “Halibut pieczony z cytryną, podany z frytkami i grillowanymi pieczarkami”

  1. Musisz pochawalić się gdzie kupiłeś tę rybę. Wygląda tak odmiennie od tych mijanych (przeciez nie kupowanych, bo nie zachęcających) w sklepach.

    1. Monika, ten filet kupiłem w Piotrze i Pawle. Oni tam maja mały wybór ryb, ale są zawsze świeże. Pani zapewniła mnie, że nie była mrożona tylko przyjechała przechowywana na lodzie. Chyba tym razem zrobię halibuta z panierką. Mniam! 🙂

  2. Tomku, codziennie wgapiam się się w Twoje zdjęcie jeszcze nie upieczonej ryby, zauroczyła mnie ( ależ to śmiesznie brzmi). Jutro po świeżynkę wybieram sie aż na Pragę do Pana Sandacza, więc wreszcie skonsumuję tę miłość. P.S. Halibut z panierką? Panierki zawsze źle mi się kojarzyły. Zaskocz mnie.

    1. U Pana Sandacza jeszcze nie byłem. Gdzie to? Co do panierek to nawet nie o nią tu chodzi co o smak ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Panierkę zazwyczaj wyrzucam, ale może by zrobić panierkę z tłuczonych pistacji? Uwielbiam pistacje. niedługo opublikuję na blogu wieprzowinę polaną pesto z pistacji właśnie. Pyszne to było. Może warto się pokusić o orzechową panierkę?

      1. Pan Sandacz to człowiek, który wie o rybach wszytsko. Sprzedaje ryby świeże i wędzone. Pysze! Tanio nie jest, ale lepszych nie znajdziesz. Jutro (jak w każdy czwartek) pojawia się na Saskiej Kępie (ul. Królwej Aldony 5). Rozmarzyłam się o kurczaku w orzechowej panierce... Albo sezamowej.

        1. No to chyba odwiedzę Pana Sandacza. W ogóle sandacz to moja ulubiona ryba z dzieciństwa. W sąsiedztwie miałem "Zajazd u Rybiorza", który serwował sandacza z rusztu w beznadziejnych latach 90. Teraz już jego nie ma i dawno nie jadłem sandacza. Jak go odwiedzisz to daj znać jakie są ceny?

          1. Byłam, zakupiłam, zapytałam. Ja się połasiłam na pstrąga, zaś sandacze były po 65zł/kg. I te sery, i chleby...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab