Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Halibut pieczony z cytryną, podany z frytkami i grillowanymi pieczarkami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Średnie

Kontekst

Jeśli uważasz, że najlepszą rybę na świecie zjadłeś latem w budko-smażalni w Ustce albo Darłowie, to muszę cię rozczarować. Po pierwsze, okres ochronny takiego na przykład dorsza niefortunnie wypada w wakacje, więc twoja ryba nie przypłynęła z porannego połowu kutrem, tylko nyską z chłodni.
Po drugie (efekt słynnej prowokacji dziennikarskiej w nadmorskiej smażalni)… Tak więc, jeśli czytasz ten przepis w zimie, lepiej znajdź w okolicy dobry sklep rybny i kup kilka filetów białego halibuta. Nie ma lepszej ryby. Jak napisał Anthony Bourdain w “Świat od kuchni” – dobra ryba jest warta każdej ceny. Halibut nie jest tani (70 – 90 zł/kg), ale jest wart swojej ceny. Ryby będą coraz droższe ponieważ przemysłowy połów doprowadza do wyniszczenia ich populacji na świecie. Prosta ekonomia – ogromny popyt, ograniczona podaż i ceny tego składnika fruwają niczym ryby latające…
Podstawą przepisu jest halibut. Chciałem ugotować go jak najprościej, z poszanowaniem składnika, aby wydobyć smak zimnych wód północnego Atlantyku – skąd “przypłynął do nas”. Bez ciężkich panierek i smażenia, za to z zapałkowymi frytkami (a jak, fish&chips!) oraz grillowanymi pieczarkami. Rybę upiekłem posypaną szafranem, rozmarynem, solą morską, pieprzem, z plasterkiem cytryny. Świetnym dopełnieniem są zapałkowe frytki, na które pomysł zaczerpnąłem z Pinteresta. Smak dania zwala z nóg. Idealne połączenie smaków (słony, kwaśny) i tekstur (rozpływająca się ryba i chrupiące frytki).


Składniki

Halibut

  • Filetu z białego halibuta: 400 g
  • Duże ziemniaki: 500 g
  • Średnie pieczarki: 8 sztuk
  • Oliwa
  • Cytryna
  • Rozmaryn
  • Szafran (można zrezygnować)
  • Pieprz
  • Sól morska









Wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ryby. Podziel filet na odpowiednie porcje. Posyp pieprzem, solą, rozmarynem i (opcjonalnie) szafranem. Wetrzyj w rybę trochę oliwy. Każdy kawałek ryby przełóż na folię aluminiową. Na każdym kawałku ryby połóż 1-2 plasterki cytryny i zawiń w folię do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Pozostaw rybę na czas nagrzewania, aby się zamarynowała.
  2. Obierz 2 duże ziemniaki. Potnij na cienkie, długie zapałki. Rozgrzej olej roślinny (ja używam oleju ryżowego, ale może być każdy o neutralnym smaku/zapachu i wysokim progu dymienia – oliwa się nie nadaje). Odpowiednia temperatura jest wtedy, gdy wrzucona próbna frytka szybko wypływa na powierzchnię.
  3. Przygotuj pieczarki. Odetnij trzonki, polej olejem, posyp solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową.
  4. Praktycznie w tym samym czasie powinieneś zacząć piec rybę, smażyć frytki i grillować pieczarki. Rybę piecz przez 15-20 minut (mięso nie powinno się wysuszyć, ponieważ wszystkie płyny zostaną w folii). Po usmażeniu frytek na złoto  najlepiej odsączyć je na kilku papierowych ręcznikach. Posypać solą. Można usmażyć kilka gałązek rozmarynu i takim chrupiącym posypać frytki. Według mnie są wtedy zdecydowanie lepsze. Pieczarki z grilla będą pysznym i prostym dopełnieniem dania.
    Zjedz szybko i przekonaj się, że to właśnie była Twoja najlepsza ryba w życiu.


Koniecznie spróbuj

10 comments on “Halibut pieczony z cytryną, podany z frytkami i grillowanymi pieczarkami”

  1. Musisz pochawalić się gdzie kupiłeś tę rybę. Wygląda tak odmiennie od tych mijanych (przeciez nie kupowanych, bo nie zachęcających) w sklepach.

    1. Monika, ten filet kupiłem w Piotrze i Pawle. Oni tam maja mały wybór ryb, ale są zawsze świeże. Pani zapewniła mnie, że nie była mrożona tylko przyjechała przechowywana na lodzie. Chyba tym razem zrobię halibuta z panierką. Mniam! 🙂

  2. Tomku, codziennie wgapiam się się w Twoje zdjęcie jeszcze nie upieczonej ryby, zauroczyła mnie ( ależ to śmiesznie brzmi). Jutro po świeżynkę wybieram sie aż na Pragę do Pana Sandacza, więc wreszcie skonsumuję tę miłość. P.S. Halibut z panierką? Panierki zawsze źle mi się kojarzyły. Zaskocz mnie.

    1. U Pana Sandacza jeszcze nie byłem. Gdzie to? Co do panierek to nawet nie o nią tu chodzi co o smak ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Panierkę zazwyczaj wyrzucam, ale może by zrobić panierkę z tłuczonych pistacji? Uwielbiam pistacje. niedługo opublikuję na blogu wieprzowinę polaną pesto z pistacji właśnie. Pyszne to było. Może warto się pokusić o orzechową panierkę?

      1. Pan Sandacz to człowiek, który wie o rybach wszytsko. Sprzedaje ryby świeże i wędzone. Pysze! Tanio nie jest, ale lepszych nie znajdziesz. Jutro (jak w każdy czwartek) pojawia się na Saskiej Kępie (ul. Królwej Aldony 5). Rozmarzyłam się o kurczaku w orzechowej panierce… Albo sezamowej.

        1. No to chyba odwiedzę Pana Sandacza. W ogóle sandacz to moja ulubiona ryba z dzieciństwa. W sąsiedztwie miałem “Zajazd u Rybiorza”, który serwował sandacza z rusztu w beznadziejnych latach 90. Teraz już jego nie ma i dawno nie jadłem sandacza. Jak go odwiedzisz to daj znać jakie są ceny?

          1. Byłam, zakupiłam, zapytałam. Ja się połasiłam na pstrąga, zaś sandacze były po 65zł/kg. I te sery, i chleby…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab