Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta Ziemniaki

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Halibut smażony z puree z kalafiora, brukselkami miso i frytkami

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
2
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Kiedy myślę o halibucie z frytkami, to przypominają mi się Wyspy Brytyjskie, gdzie opychałem się niewyobrażalnymi wręcz ilościami smażonej ryby i ziemniaków. Oczywiście nie jest to wyrafinowane danie. Podawane często w zwykłej gazecie z miękkimi, zaparzonymi frytkami. Jest to dobitny przykład, jak ze zdrowego produktu, jakim jest ryba, stworzyć ociekający tłuszczem zawał serca. Wiele razy mierzyłem się z tym tematem. Również na blogu, kiedy 5 lat temu opublikowałem przepis na halibuta z takimi cienkimi frytkami, które uwielbiam. Postanowiłem wziąć z tamtego dania to co najlepsze i dodać do niego 5 lat moich doświadczeń i poszukiwań.
Ryba, której użyłem to produkt iście luksusowy. Jest to polędwica z halibuta, którą zdobyłem na warszawskim Bazarze Olkuska, gdzie stacjonuje sklep z rybami Happy Fish. Halibut to niezwykle delikatna ryba, więc postanowiłem obsmażyć ją tylko od strony skóry, żeby była chrupiąca, a resztę ryby oblewałem gorącym masłem podczas smażenia. Dodatki do ryby to moje nieustające fascynacje, czyli pieczony kalafior, brukselka, miso i superchrupiące frytki.

Składniki

Halibut

  • 300 gramów polędwicy z halibuta
  • 2 garści brukselek
  • 400 gramów kalafiora
  • 2 średnie ziemniaki na frytki
  • kilka łyżek masła
  • 2 łyżki jasnego miso
  • 1 cytryna
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia









Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój kalafiora na mniejsze różyczki i wyłóż na posmarowaną olejem blachę. Upiecz na słoty kolor. Zblenduj na puree z 2 łyżkami masła, gałką, solą i pieprzem. Możesz dodać trochę soku z cytryny, żeby ożywić puree.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie słupki i zblanszuj w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedź i usmaż z oleju rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Odsącz na ręcznikach papierowych i posól.
  3. Brukselki pokrój w połowę lub w ćwiartki i ugotuj dosłownie przez 3-4 minuty. Odcedź i wymieszaj z 2 łyżkami masła, miso i sokiem z połowy cytryny. Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj taką “sałatkę”
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek masła i tyle samo oleju rzepakowego. Rybę posól i pipieprz i usmaż tylko od strony skóry. Resztę ryby polewaj gorącym masłem do utworzenia ściętej od temperatury powierzchni. Nie smaż długo, tylko do momentu uzyskania chrupiącej skórki i delikatnego ścięcia mięsa w środku.
  5. Podawaj na puree z kalafiora, z brukselkami i frytkami.


Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab