powiadomienie
Chińskie zimne kluski sezamowe z arbuzem na upały i nie tylko - sprawdź teraz 🍜🍉🌶️
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Bób Grill Pomidory Rabarbar

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - POMIDORY - przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Comfort food / Bób

Pierogi z bobem, wędzonym twarogiem, majerankiem, miętą i okrasą z kabanosa

Zobacz więcej
Azja / Pomidory

Tomatomen - ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Przekąski / Bób

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…
Zobacz więcej
Comfort food / Bakłażan

BAKŁAŻANICA - bakłażan w chrupiącej panierce

Odkryj przepis na bakłażanicę – idealnie chrupiącego bakłażana w panierce, który zachwyci każdego miłośnika wegetariańskich…
Zobacz więcej
Azja / Sezam

Zimne noodle sezamowe (+ wersja z arbuzem)

Zimne noodle sezamowe z arbuzem to idealne danie na upały – orzeźwiające, lekkie i pełne…

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy, kiedy wędruję pomiędzy straganami na targu warzywnym. Dokładnie było tak i tym razem. Kiedy niosłem w siatce zakupionego wcześniej kalafiora, bób i dorodną cebulkę dymkę, trafiło mnie jakby piorunem.

Właściwie to efekt domina zaczął się od dymki. Pewnie znacie dobrze tę ciekawą właściwość zielonej części cebuli do tworzenia takiego śluzu. Pomyślałem, że to może fajnie zrobić konsystencji sosu. Szczególnie, jeśli rozetrzemy taki szczypior w moździerzu. Wystarczy tylko dodać tłustości jakimś dobrym olejem, na przykład konopnym lub rzepakowym, doprawić sokiem i skórką z cytryny, standardowo dorzucić sól, cukier i pieprz. Mamy gotowy pyszny sos.

Postanowiłem ugotować, a właściwie zblanszować bób, żeby tylko dało się łatwo ściągnąć skórkę, a kalafiora zetrzeć na tarce na śnieg. Niektórzy nazywają ten produkt kaszą, kuskusem, ryżem, itp. - chodzi o to samo. Takiego kalafiora wystarczy tylko lekko doprawić i można zajadać surowy. Właściwie to podałem już cały przepis, gdyby nie chrupiąca cebulka na koniec. Jak ją zrobić przeczytacie poniżej.

Składniki

Chrupiący bób:

  • 500 g bobu
  • 1/4 kalafiora
  • pęczek dymki, zielona i białą część
  • 100 ml oleju tłoczonego na zimno, wg. uznania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  1. Super świeżego i jędrnego kalafiora myjemy i odkładamy na pół godziny do odsączenia. Ścieramy na tarce na śnieg.
  2. Bób wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy maksymalnie 5 minut. Woda nie musi wrzeć. Odcedzamy i wkładamy do zimnej wody na 5 minut. Odcedzamy i obieramy ze skorupek.
  3. Kroimy zieloną część dymki i ucieramy w moździerzu razem z solą, cukrem i pieprzem. Następnie dodajemy oleju i soku z cytryny i ucieramy dalej na sos. Nie musi być dokładnie roztarte. Można do tej czynności użyć też elektrycznego urządzenia do siekania. Sos gotowy.
  4. Białą część cebulki kroimy w plastry i smażymy w małym rondlu w oleju ok, 1 cm głębokości. Smażymy na połowie mocy, żeby nie spalić cebulki. Kiedy będzie złota, odcedzamy na ręczniku papierowym.
  5. W misce łączymy bób, kalafiora i sos. Przekładamy do miski i dekorujemy cebulką.

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy, kiedy wędruję pomiędzy straganami na targu warzywnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab