Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Chrupiący bób skąpany w dymkowym sosie i śniegu z kalafiora

Czas
przygotowania
15 minut
Liczba
porcji
4 porcje
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy, kiedy wędruję pomiędzy straganami na targu warzywnym. Dokładnie było tak i tym razem. Kiedy niosłem w siatce zakupionego wcześniej kalafiora, bób i dorodną cebulkę dymkę, trafiło mnie jakby piorunem.

Właściwie to efekt domina zaczął się od dymki. Pewnie znacie dobrze tę ciekawą właściwość zielonej części cebuli do tworzenia takiego śluzu. Pomyślałem, że to może fajnie zrobić konsystencji sosu. Szczególnie, jeśli rozetrzemy taki szczypior w moździerzu. Wystarczy tylko dodać tłustości jakimś dobrym olejem, na przykład konopnym lub rzepakowym, doprawić sokiem i skórką z cytryny, standardowo dorzucić sól, cukier i pieprz. Mamy gotowy pyszny sos.

Postanowiłem ugotować, a właściwie zblanszować bób, żeby tylko dało się łatwo ściągnąć skórkę, a kalafiora zetrzeć na tarce na śnieg. Niektórzy nazywają ten produkt kaszą, kuskusem, ryżem, itp. – chodzi o to samo. Takiego kalafiora wystarczy tylko lekko doprawić i można zajadać surowy. Właściwie to podałem już cały przepis, gdyby nie chrupiąca cebulka na koniec. Jak ją zrobić przeczytacie poniżej.


Składniki

Chrupiący bób:

  • 500 g bobu
  • 1/4 kalafiora
  • pęczek dymki, zielona i białą część
  • 100 ml oleju tłoczonego na zimno, wg. uznania
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu









Wykonanie

  1. Super świeżego i jędrnego kalafiora myjemy i odkładamy na pół godziny do odsączenia. Ścieramy na tarce na śnieg.
  2. Bób wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy maksymalnie 5 minut. Woda nie musi wrzeć. Odcedzamy i wkładamy do zimnej wody na 5 minut. Odcedzamy i obieramy ze skorupek.
  3. Kroimy zieloną część dymki i ucieramy w moździerzu razem z solą, cukrem i pieprzem. Następnie dodajemy oleju i soku z cytryny i ucieramy dalej na sos. Nie musi być dokładnie roztarte. Można do tej czynności użyć też elektrycznego urządzenia do siekania. Sos gotowy.
  4. Białą część cebulki kroimy w plastry i smażymy w małym rondlu w oleju ok, 1 cm głębokości. Smażymy na połowie mocy, żeby nie spalić cebulki. Kiedy będzie złota, odcedzamy na ręczniku papierowym.
  5. W misce łączymy bób, kalafiora i sos. Przekładamy do miski i dekorujemy cebulką.

Najbardziej inspirują mnie same produkty. Jak już wiele razy pisałem, najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy, kiedy wędruję pomiędzy straganami na targu warzywnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab