Wykonanie:
1. W przypadku samej przyprawy sprawa jest prosta. Podane ingrediencje wystarczą na stworzenie o wiele większej przyprawy, niż będzie potrzebna do jednego grilla. Generalnie wszystkie przyprawy trzeba wymieszać razem. Grubsze przyprawy trzeba zmielić za pomocą młynka do kawy lub blendera, żeby wszystkie miały charakter proszku. Spróbuj przyprawy, możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej soli, cukru czy innej przyprawy.
2. Kurczaka kup wytrybowanego lub zrób to samemu. Jest to dosyć proste wykorzystując do tego jedynie dosyć ostry nóż. Mięso ze skórką pokrój w ok 4-5 cm kawałki. Skrop olejem i dodaj 4-5 łyżek przyprawy cajun. Wymieszaj wszystko ręką przyodzianą w gumową rękawiczkę i zostaw pod przykryciem na całą noc, a nawet i dłużej.
3. W dniu grillowania, a można grillować tradycyjnie lub w piekarniku nabij kurę na patyki do grillowania. Pokrój też ananasa w ćwiartki. Zrób proste guacamole z awokado, soku i skórki z limonki, startego czosnku, soli i pieprzu. Kurczak powinien siedzieć na grillu czy w piekarniku dopóki nie stanie się złocisty lub nie będzie surowy w środku. Zwykle zajmuje to 10-15 minut na dobrze nagrzanym grillu/piekarniku. Podawaj z ketchupem mango, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.