Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Kurczak w przyprawie cajuńskiej z limonkowym guacamole

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kolejny przepis z pop-upu “Patole na Nocnym”, który choć nie planowaliśmy zrobiliśmy po raz wtóry. Tym razem wspierał nas magazyn Noizz, dla którego zrobiliśmy speciala z kurczaka. Zadałem sobie pytanie kto robi najlepszego kurczaka na świecie i wyszło mi na to, że będzie to szeroko rozumiany basen Zatoki Meksykańskiej, a szczególnie południowe stany USA, gdzie używa się hojnie przyprawy cajuńskiej, która zawiera w sobie wiele innych jednorodnych przypraw. Długo próbowałem kupić tę przyprawę w Warszawie, ale nie udało mi się, więc publikuję przepis na moją mieszankę, którą stworzyłem na podstawie dosyć głębokiego researchu różnych przepisów. Próbowałem kiedyś jednej z oryginalnych mieszanek przywiezionych z USA i z tego co zapamiętałem, to starałem się odtworzyć. Gotowa mieszanka może być waszą przyprawą do grilla, ale najlepiej sprawdza się do drobiu i ryb.
Kolejnym ważnym tematem jest kurczak. Oczywiście, starajcie się wykorzystywać kurczaka jak najbliżej wiejskiej hodowli. Kurczak zagrodowy też będzie ok. Zwykle wykorzystuję nogi kurczaka lub skrzydełka. Tym razem kupiłem skrzydełka trybowane na Hali Mirowskiej w tzw. chirurgii drobiowej. Nóżka, szczególnie ze skórą to mięso, które nie przesuszy się za szybko na grillu czy piekarniku. Także odradzam używania popularnej piersi z kurczaka, chyba że sami rozbieracie ptaka i zostawicie skórkę. Do wszystkiego polecam kilka dodatków, żeby trochę odświeżyć tę feerię smaków polecam guacamole limonkowe, do tego grillowany ananas i mój kultowy już ketchup z mango. Grill z kurczakiem może być ciekawy. Nie zapomnijcie kurczaka nabić na Patola!

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. W przypadku samej przyprawy sprawa jest prosta. Podane ingrediencje wystarczą na stworzenie o wiele większej przyprawy, niż będzie potrzebna do jednego grilla. Generalnie wszystkie przyprawy trzeba wymieszać razem. Grubsze przyprawy trzeba zmielić za pomocą młynka do kawy lub blendera, żeby wszystkie miały charakter proszku. Spróbuj przyprawy, możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej soli, cukru czy innej przyprawy.
2. Kurczaka kup wytrybowanego lub zrób to samemu. Jest to dosyć proste wykorzystując do tego jedynie dosyć ostry nóż. Mięso ze skórką pokrój w ok 4-5 cm kawałki. Skrop olejem i dodaj 4-5 łyżek przyprawy cajun. Wymieszaj wszystko ręką przyodzianą w gumową rękawiczkę i zostaw pod przykryciem na całą noc, a nawet i dłużej.
3. W dniu grillowania, a można grillować tradycyjnie lub w piekarniku nabij kurę na patyki do grillowania. Pokrój też ananasa w ćwiartki. Zrób proste guacamole z awokado, soku i skórki z limonki, startego czosnku, soli i pieprzu. Kurczak powinien siedzieć na grillu czy w piekarniku dopóki nie stanie się złocisty lub nie będzie surowy w środku. Zwykle zajmuje to 10-15 minut na dobrze nagrzanym grillu/piekarniku. Podawaj z ketchupem mango, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab