Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
PREMIERA NOWEGO EBOOKA - POMIDORY - ponad 30 POMIDOROWYCH PRZEPISÓW
SPRAWDŹ

Sezon na Grzyby Pomidory

Sosy / Szczypiorek

Sos szczypiorkowy do wszystkego

Jeśli sos jest do wszystkiego to jest do niczego? Wierzę, że tak nie jest. Jak po prostu pokochałem ten prosty…
sklep / eBooki

eBook – POMIDORY – przepisy i przetwory z pomidorów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Grzyby / Grzyby

Rosół rydzowy z fasolą piękny jaś

Kiedy zobaczyłem na targu razem te dwa produkty - RYDZE i FASOLĘ, pomyślałem, że bardzo chcę połączyć je w jednym…
Grzyby / Grzyby

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi

Chrupiące rydze z wędzoną słoniną i orzechami włoskimi - uważam, że świat byłby gorszym miejscem do życia, jeśli ten pomysł…
Comfort food / Grzyby

Kozia Broda w sosie z palonego masła (siedzuń sosnowy)

Siedzuń sosnowy, grzyb znany pod wieloma innymi nazwami, m.in. Kozia Broda. Mój dziadek nazywał je “Kozierozie” i mam wrażenie, że…
Drób / Borowiki

“Rosół jak Umami” na kapłonie, skórkach z parmezanu i borowikach

Jak zauważycie też w przepisie, podzieliłem go na 3 etapy. Najpierw gotuję samego kapłona, żeby jak najdłużej oddawał smak, głównie…
Sałatki / Bób

Panzanella, toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów

Jedną z największych inspiracji był dla mnie toskański chleb. Może nie tyle jego smak (gdyż nie ma smaku, bo jest…
Azja / Pomidory

Tomatomen – ultrapomidorowy wegański ramen

Dawno nie było ramenu? Kiedy scena ramenowa się profesjonalizuje i radykalizuje, ciężko wskoczyć z nową zupą na bloga, żeby nie…

Kurczak w przyprawie cajuńskiej z limonkowym guacamole

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kolejny przepis z pop-upu “Patole na Nocnym”, który choć nie planowaliśmy zrobiliśmy po raz wtóry. Tym razem wspierał nas magazyn Noizz, dla którego zrobiliśmy speciala z kurczaka. Zadałem sobie pytanie kto robi najlepszego kurczaka na świecie i wyszło mi na to, że będzie to szeroko rozumiany basen Zatoki Meksykańskiej, a szczególnie południowe stany USA, gdzie używa się hojnie przyprawy cajuńskiej, która zawiera w sobie wiele innych jednorodnych przypraw. Długo próbowałem kupić tę przyprawę w Warszawie, ale nie udało mi się, więc publikuję przepis na moją mieszankę, którą stworzyłem na podstawie dosyć głębokiego researchu różnych przepisów. Próbowałem kiedyś jednej z oryginalnych mieszanek przywiezionych z USA i z tego co zapamiętałem, to starałem się odtworzyć. Gotowa mieszanka może być waszą przyprawą do grilla, ale najlepiej sprawdza się do drobiu i ryb.
Kolejnym ważnym tematem jest kurczak. Oczywiście, starajcie się wykorzystywać kurczaka jak najbliżej wiejskiej hodowli. Kurczak zagrodowy też będzie ok. Zwykle wykorzystuję nogi kurczaka lub skrzydełka. Tym razem kupiłem skrzydełka trybowane na Hali Mirowskiej w tzw. chirurgii drobiowej. Nóżka, szczególnie ze skórą to mięso, które nie przesuszy się za szybko na grillu czy piekarniku. Także odradzam używania popularnej piersi z kurczaka, chyba że sami rozbieracie ptaka i zostawicie skórkę. Do wszystkiego polecam kilka dodatków, żeby trochę odświeżyć tę feerię smaków polecam guacamole limonkowe, do tego grillowany ananas i mój kultowy już ketchup z mango. Grill z kurczakiem może być ciekawy. Nie zapomnijcie kurczaka nabić na Patola!

Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. W przypadku samej przyprawy sprawa jest prosta. Podane ingrediencje wystarczą na stworzenie o wiele większej przyprawy, niż będzie potrzebna do jednego grilla. Generalnie wszystkie przyprawy trzeba wymieszać razem. Grubsze przyprawy trzeba zmielić za pomocą młynka do kawy lub blendera, żeby wszystkie miały charakter proszku. Spróbuj przyprawy, możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej soli, cukru czy innej przyprawy.
2. Kurczaka kup wytrybowanego lub zrób to samemu. Jest to dosyć proste wykorzystując do tego jedynie dosyć ostry nóż. Mięso ze skórką pokrój w ok 4-5 cm kawałki. Skrop olejem i dodaj 4-5 łyżek przyprawy cajun. Wymieszaj wszystko ręką przyodzianą w gumową rękawiczkę i zostaw pod przykryciem na całą noc, a nawet i dłużej.
3. W dniu grillowania, a można grillować tradycyjnie lub w piekarniku nabij kurę na patyki do grillowania. Pokrój też ananasa w ćwiartki. Zrób proste guacamole z awokado, soku i skórki z limonki, startego czosnku, soli i pieprzu. Kurczak powinien siedzieć na grillu czy w piekarniku dopóki nie stanie się złocisty lub nie będzie surowy w środku. Zwykle zajmuje to 10-15 minut na dobrze nagrzanym grillu/piekarniku. Podawaj z ketchupem mango, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab