promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Kurczak w przyprawie cajuńskiej z limonkowym guacamole

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Kolejny przepis z pop-upu "Patole na Nocnym", który choć nie planowaliśmy zrobiliśmy po raz wtóry. Tym razem wspierał nas magazyn Noizz, dla którego zrobiliśmy speciala z kurczaka. Zadałem sobie pytanie kto robi najlepszego kurczaka na świecie i wyszło mi na to, że będzie to szeroko rozumiany basen Zatoki Meksykańskiej, a szczególnie południowe stany USA, gdzie używa się hojnie przyprawy cajuńskiej, która zawiera w sobie wiele innych jednorodnych przypraw. Długo próbowałem kupić tę przyprawę w Warszawie, ale nie udało mi się, więc publikuję przepis na moją mieszankę, którą stworzyłem na podstawie dosyć głębokiego researchu różnych przepisów. Próbowałem kiedyś jednej z oryginalnych mieszanek przywiezionych z USA i z tego co zapamiętałem, to starałem się odtworzyć. Gotowa mieszanka może być waszą przyprawą do grilla, ale najlepiej sprawdza się do drobiu i ryb.
Kolejnym ważnym tematem jest kurczak. Oczywiście, starajcie się wykorzystywać kurczaka jak najbliżej wiejskiej hodowli. Kurczak zagrodowy też będzie ok. Zwykle wykorzystuję nogi kurczaka lub skrzydełka. Tym razem kupiłem skrzydełka trybowane na Hali Mirowskiej w tzw. chirurgii drobiowej. Nóżka, szczególnie ze skórą to mięso, które nie przesuszy się za szybko na grillu czy piekarniku. Także odradzam używania popularnej piersi z kurczaka, chyba że sami rozbieracie ptaka i zostawicie skórkę. Do wszystkiego polecam kilka dodatków, żeby trochę odświeżyć tę feerię smaków polecam guacamole limonkowe, do tego grillowany ananas i mój kultowy już ketchup z mango. Grill z kurczakiem może być ciekawy. Nie zapomnijcie kurczaka nabić na Patola!

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. W przypadku samej przyprawy sprawa jest prosta. Podane ingrediencje wystarczą na stworzenie o wiele większej przyprawy, niż będzie potrzebna do jednego grilla. Generalnie wszystkie przyprawy trzeba wymieszać razem. Grubsze przyprawy trzeba zmielić za pomocą młynka do kawy lub blendera, żeby wszystkie miały charakter proszku. Spróbuj przyprawy, możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej soli, cukru czy innej przyprawy.
2. Kurczaka kup wytrybowanego lub zrób to samemu. Jest to dosyć proste wykorzystując do tego jedynie dosyć ostry nóż. Mięso ze skórką pokrój w ok 4-5 cm kawałki. Skrop olejem i dodaj 4-5 łyżek przyprawy cajun. Wymieszaj wszystko ręką przyodzianą w gumową rękawiczkę i zostaw pod przykryciem na całą noc, a nawet i dłużej.
3. W dniu grillowania, a można grillować tradycyjnie lub w piekarniku nabij kurę na patyki do grillowania. Pokrój też ananasa w ćwiartki. Zrób proste guacamole z awokado, soku i skórki z limonki, startego czosnku, soli i pieprzu. Kurczak powinien siedzieć na grillu czy w piekarniku dopóki nie stanie się złocisty lub nie będzie surowy w środku. Zwykle zajmuje to 10-15 minut na dobrze nagrzanym grillu/piekarniku. Podawaj z ketchupem mango, orzeszkami ziemnymi i kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab