promocja produktowa
Zestaw specjalny - 4 magiczne posypki + chrupiący olej chilli gratis!
sprawdź zamknij informację
informacja
Nowy przepis: Przepis na tajską mrożoną herbatę
sprawdź teraz zamknij informację

Sezon na Bób Jagody Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
sklep / Zestawy Deli

Zestaw specjalny - 4 Posypki + Chrupiący Olej Chilli GRATIS

Zestaw 5 produktów kosztuje 137 zł czyli Chrupiący Olej Chilli kosztujący 36 zł jest za…
Zobacz więcej
Ciasta / Jagody

Mega jagodzianki z kruszonką

Co czyni moje jagodzianki najlepszymi? Ciasto jest tłuściutkie i maślane. Wyrabiane tak długo, że z…
Zobacz więcej
Dania główne / Bób

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji

Makaron z szybkim sosem z bobu i pistacji to chyba jeden z prostszych przepisów u…
Zobacz więcej
Grzyby / Bób

Kurkobób - kurki smażone z bobem i ziołami

Mam wrażenie, że nie bez przyczyny te dwa produkty: kurki i bób występują sezonowo w…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Jagody

Chłodnik jagodowy wytrawny

Nie bójcie się, to nie jest wcale żadna zupa owocowa na słodko, ani śniadaniowy jogurt…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Azja / Herbata

Przepis na Thai Tea - tajska herbata z mlekiem

Ten przepis na Thai Tea to idealny sposób na przeniesienie odrobiny tajskiego słońca do naszego…

Ketchup z mango

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zdjęcia do tego przepisu powstały jeszcze w 2017 roku. Zupełnie nie wiem dlaczego tak długo kazały na siebie czekać. Jednak rosnąca w pewnych kręgach renoma mojego ketchupu sprawiła, że byłem zmuszony odkurzyć kliszę i podzielić się z wami recepturą na ten wyjątkowy sos, który zacząłem już częściej wykorzystywać niż tabasco i srirachę. Jest całkiem prosty do ugotowania i później macie ten słodki, lekko imbirowy i kwaskowaty ketchup. Istny rarytas szczególnie z drobiem i wieprzowiną.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Mango powinno być bardzo dojrzałe i intensywnie pomarańczowe. Jeśli nie masz możliwości zakupu dobrego mango użyj taką samą ilość pulpy mango. Są dwa rodzaje obierania mango. Możesz obrać całe obieraczką do warzyw i wyfiletować dookoła pestki, albo najpierw wyfiletować ze skórką i miąższ wydrążyć łyżką. Kiedy obierzesz już mango i wyfiletujesz, to pokrój miąższ w kostkę. W kostkę pokrój też cebulę i chilli. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij przez praskę.
2. W sporym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, a na nim zeszklij cebulę, do której dorzuć imbir, chilli i czosnek. Samaż jeszcze kila minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę mango (lub pulpę). Dolej szklankę wody (jeśli używasz pulpy to nie dodawaj wody), ocet, sok z limonki, kurkumę, sól, cukier i duś ok. pół godziny pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
3. Ostudź wszystko jakieś pół godziny i zblenduj. Weź drugi rondel i spore sito i przetrzyj całą zawartość na na gładki mus. Na tym etapie możesz jeszcze doprawić jeśli chodzi o ostrość, sól, cukier i kwaśność. Następnie trzeba zagęścić nieco nasz ketchup. Nalej 50 ml wody i wymieszaj ze skrobią. Dolej do lekko gotującego się ketchupu i wymieszaj łyżką lub rózgą. Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej skrobi. Sprawdź czy smaki są zbalansowane i można zamykać w słoikach czy butelkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab