powiadomienie
Karpatka przełamana porzeczkami - rozwali ci 🧠🍰🤯
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…
Zobacz więcej
Comfort food / Ziemniaki

Sprężyste kluski śląskie

Odkryj tradycyjny przepis na kluski śląskie, które doskonale uzupełnią każdy domowy obiad. Dowiedz się jakiej…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Zupa ogonowa paprykowa

Zupa ogonowa. Odkryj przepis inspirowany domową kuchnią – bogata, aromatyczna zupa na bazie wołowych ogonów,…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…

Ketchup z mango

Czas
przygotowania
1 godzina
Liczba
porcji
wiele
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zdjęcia do tego przepisu powstały jeszcze w 2017 roku. Zupełnie nie wiem dlaczego tak długo kazały na siebie czekać. Jednak rosnąca w pewnych kręgach renoma mojego ketchupu sprawiła, że byłem zmuszony odkurzyć kliszę i podzielić się z wami recepturą na ten wyjątkowy sos, który zacząłem już częściej wykorzystywać niż tabasco i srirachę. Jest całkiem prosty do ugotowania i później macie ten słodki, lekko imbirowy i kwaskowaty ketchup. Istny rarytas szczególnie z drobiem i wieprzowiną.

Składniki

Składniki

  • 4 dojrzałe mango (ok. 500 gramów miąższu) lub pulpa mango
  • 200 ml wody (jeśli pulpa to bez wody)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka habanero bez pestek lub 2-3 papryczek jalapeno
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki startego imbiru
  • ok. 100 ml octu ryżowego lub kokosowego
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 15-20 g skrobi ziemniaczanej + 50 ml wody
  • 25-25 g soli morskiej
  • 20-30 g cukru

Wykonanie

Wykonanie:
1. Mango powinno być bardzo dojrzałe i intensywnie pomarańczowe. Jeśli nie masz możliwości zakupu dobrego mango użyj taką samą ilość pulpy mango. Są dwa rodzaje obierania mango. Możesz obrać całe obieraczką do warzyw i wyfiletować dookoła pestki, albo najpierw wyfiletować ze skórką i miąższ wydrążyć łyżką. Kiedy obierzesz już mango i wyfiletujesz, to pokrój miąższ w kostkę. W kostkę pokrój też cebulę i chilli. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij przez praskę.
2. W sporym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, a na nim zeszklij cebulę, do której dorzuć imbir, chilli i czosnek. Samaż jeszcze kila minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę mango (lub pulpę). Dolej szklankę wody (jeśli używasz pulpy to nie dodawaj wody), ocet, sok z limonki, kurkumę, sól, cukier i duś ok. pół godziny pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
3. Ostudź wszystko jakieś pół godziny i zblenduj. Weź drugi rondel i spore sito i przetrzyj całą zawartość na na gładki mus. Na tym etapie możesz jeszcze doprawić jeśli chodzi o ostrość, sól, cukier i kwaśność. Następnie trzeba zagęścić nieco nasz ketchup. Nalej 50 ml wody i wymieszaj ze skrobią. Dolej do lekko gotującego się ketchupu i wymieszaj łyżką lub rózgą. Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej skrobi. Sprawdź czy smaki są zbalansowane i można zamykać w słoikach czy butelkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab