Nowy przepis: Kimchi z ananasa? Musisz tego spróbować!
sprawdź teraz

Sezon na Kiszenie Ziemniaki

Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z ananasa sprawdzi się do dań…
Przystawki / Ziemniaki

Przechrupiące gratin ziemniaczane

Pamiętajcie też, że gratin to nie jest zapiekanka ziemniaczana na wieczorną kolację. Dobre gratin robi się dwa dni i nie…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

O co chodzi? Czym jest sos pierogowy? To jest sos na bazie ziemniaków, maślanki, masła i podsmażanej cebulki, który smakuje…
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona – ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w manufakturze Zakwasowni w Gdańsku, którą…
Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Ziemniaki

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Ziemniaki

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / Ziemniaki

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Kiszenie / Ananas

Kiszone ananasy z imbirem, czosnkiem i dymką

Tak powstał pomysł na kiszone ananasy, które dodajemy do kanapki pod groźną nazwą Los Sicarios. Ananasy co dwa tygodnie kisimy…
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na pomysł, żeby nakarmić nią większe…

Ketchup z mango

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zdjęcia do tego przepisu powstały jeszcze w 2017 roku. Zupełnie nie wiem dlaczego tak długo kazały na siebie czekać. Jednak rosnąca w pewnych kręgach renoma mojego ketchupu sprawiła, że byłem zmuszony odkurzyć kliszę i podzielić się z wami recepturą na ten wyjątkowy sos, który zacząłem już częściej wykorzystywać niż tabasco i srirachę. Jest całkiem prosty do ugotowania i później macie ten słodki, lekko imbirowy i kwaskowaty ketchup. Istny rarytas szczególnie z drobiem i wieprzowiną.


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
1. Mango powinno być bardzo dojrzałe i intensywnie pomarańczowe. Jeśli nie masz możliwości zakupu dobrego mango użyj taką samą ilość pulpy mango. Są dwa rodzaje obierania mango. Możesz obrać całe obieraczką do warzyw i wyfiletować dookoła pestki, albo najpierw wyfiletować ze skórką i miąższ wydrążyć łyżką. Kiedy obierzesz już mango i wyfiletujesz, to pokrój miąższ w kostkę. W kostkę pokrój też cebulę i chilli. Imbir zetrzyj na tarce, a czosnek wyciśnij przez praskę.
2. W sporym rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, a na nim zeszklij cebulę, do której dorzuć imbir, chilli i czosnek. Samaż jeszcze kila minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę mango (lub pulpę). Dolej szklankę wody (jeśli używasz pulpy to nie dodawaj wody), ocet, sok z limonki, kurkumę, sól, cukier i duś ok. pół godziny pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
3. Ostudź wszystko jakieś pół godziny i zblenduj. Weź drugi rondel i spore sito i przetrzyj całą zawartość na na gładki mus. Na tym etapie możesz jeszcze doprawić jeśli chodzi o ostrość, sól, cukier i kwaśność. Następnie trzeba zagęścić nieco nasz ketchup. Nalej 50 ml wody i wymieszaj ze skrobią. Dolej do lekko gotującego się ketchupu i wymieszaj łyżką lub rózgą. Jeśli będzie potrzeba dodaj więcej skrobi. Sprawdź czy smaki są zbalansowane i można zamykać w słoikach czy butelkach.



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2024 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab