informacja
Nowy przepis: Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza 🍞🍺
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Kiszenie Ziemniaki

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Azja / Kapusta pekińska

Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej

Moja miłość do kimchi była w pewnym momencie tak wielka, że pewnego razu wpadłem na…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Kiszenie / Kapusta

Pelustka kiszona - ukraińska bomba zdrowia (ukr. Пелюстка)

Pelustka kiszona to prawdziwa ukraińska bomba zdrowia! Pierwszy raz z pojęciem Pelustka spotkałem się w…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Azja / Ananas

Kimchi z ananasa

Ananas nadaje się do sporządzenia smacznego kimchi. Może być bardziej słodkie lub kwaśne. Kimchi z…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Azja / Wieprzowina

Sapporo Miso Ramen - przepis właściciela ramenowni

Sapporo miso ramen to kultowa japońskie danie pochodzące z Hokkaido, charakteryzująca się bogatym, aromatycznym bulionem…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Pumpernikiel na porterze bałtyckim - przepis warszawskiego piekarza

Odkryj tradycyjny przepis na pumpernikiel – ciemny, aromatyczny chleb o bogatym smaku, idealny dla miłośników…

Cytrynówka na miodzie w 2 dni

Czas
przygotowania
2 dni
Liczba
porcji
To zależy
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust. Jedyna akceptowalna forma czystej, to wódka zmrożona do postaci żelu. Bez sensu. O wiele bardziej lubię - jeśli już - dobry bimber lub domowe nalewki na spirytusie (choć nie lubię słodkich). Długo szukałem odpowiedniego przepisu na cytrynówkę, która nie miała być nalewką, dochodzącą tygodniami, ale aromatyczną wódką na imprezę. Miałem tylko 2 dni, a większość przepisów była przewidziana na dłuższy okres ekstrakcji.
Po udanej imprezie stwierdzam, że 2 dni w zupełności wystarczą, by spirytus wyciągnął z cytryn większość smaku i aromatu. By wódka wyglądała bardziej fantazyjnie, zakupiłem naturalne barwniki spożywcze. Dodałem odrobinę żółtego i czerwonego proszku. Możecie sami popróbować, by zaskoczyć swoich gości. Zróbcie tzw. blind test, który kolor jest lepszy, choć to ten sam smak.... ale suchar, co? 😉

Składniki

Cytrynówka

  • Cytryny: 7
  • Spirytus etylowy (rektyfikowany): 500 ml
  • Woda mineralna: 600 ml
  • Miód: pół szklanki
  • Cukier: 1/4 szklanki
  • 2 słoiki

Wykonanie

  1. Zagotuj wodę i sparz cytryny we wrzątku przez 10 sekund. Na cytrynach kupionych w supermarketach jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć. Cytryny obierz obierakiem do warzyw z żółtej skórki (bez białej warstwy, która jest gorzka). Umieść skóry w litrowym słoiku.
  2. Obrane cytryny pozbaw białej warstwy i pokrój w plastry. Umieść w drugim litrowym słoiku. W garnku podgrzej 400 ml wody, dodaj miodu i cukru i rozpuść. Jeszcze ciepły płyn wlej do pokrojonych w plastry cytryn. Pomieszaj, poczekaj aż przestygnie i zakręć.
  3. Do skórek dolej resztę 200 ml wody i 500 ml spirytusu. Jeśli dolejesz sam spirytus, to czas ekstrakcji smaku i aromatu wydłuży się. Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze paruje alkohol, a tego nie chcemy. Zakręć słoik i pomieszaj.
  4. Mieszaj słoikami co jakiś czas przez 24 godziny, po czym przecedź spirytus ze skórek do garnka. Cytryny przelej na sito umieszczone nad garnkiem ze spirytusem i wyciśnij łyżką lub po prostu rękami. Otrzymany płyn pomieszaj i przelej do butelek. Przed tym możesz przecedzić wódkę przez filtr do kawy, by pozbyć się stałych cząstek cytryn. Mi one nie przeszkadzały, więc nie przecedzałem już. Teraz możesz poeksperymentować z barwnikami. To bezpieczne i nie zmienia smaku i zapachu płynu.
  5. Cytrynówkę trzymaj jeszcze przez 24 godziny w lodówce,  by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły. Na zdrowie! 🙂

34 comments on “Cytrynówka na miodzie w 2 dni”

      1. Witam.
        Robilem niedawno truneczek z tego przepisu, tylko ze z wiekszej ilosci spirytusu i troche za bardzo czuc ta skorke...
        Dzis robie ponownie, aaale dam mniej skorki 😉
        Tamta wyszla super! Teraz chce ja odstawic i pozniej przecedzic przez jakis filtr, tylko boje sie ze bedzie duzo strat:(
        Probowal ktos?

  1. Kupilam takie dosyc spore cytryny i uznalam ze wystarczy ich szesc. Obralam je, kroilam w plastry. Przy trzeciej cytrynie stwierdzilam ze reszta sie nie zmiesci bo te 3 zajely w sumie ponad polowe litrowego sloika. Zalalam woda z cukrem i miodem no i jakims cudem sie zmiescilo - ledwo. Czy w takim razie te 3 cytryny wystarcza? To mozliwe w ogole jest? :p czy moze wziac kolejny sloik i podzielic to na 2 sloiki?

  2. Jest prostszy sposób przygotowania:
    Kilogram umytych sparzonych przekrojonych na pół cytryn zalewamy litrem spirytusu i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie cytryny wyciągamy wyciskamy z nich sok i dolewamy do spirytusu w którym się moczyly. Do powstałego roztworu wlewamy litr wody mineralnej i półtorej szklanki cukru lub miodu. Mieszamy i do butelek. Na zdrowie

  3. Witam Przepis wydaje się być banalny! Z tego co przeczytałam cytrynówka nie powinna wyjść słodka. w przyszłym tygodniu wybieramy się do Chorwacji i chcemy zabrać kilka buteleczek cytrynówki głównie dla kobiet 🙂 napisałeś, że moc cytrynówki wychodzi ok 35% - 45%? Zależy mi, żeby trunek nie wyszedł zbyt mocny, na pewno nie 45%... yyy ile wody więcej dodać? 100 ml na 0,5 l wystarczy? żeby z kolei nie wyszła za słaba... Dobrze by było ok 35% - będzie się przegryzała 5-7 dni...

    1. można obliczyć jak spirytus ma 95% to powinno być 0,5 l spirytusu 0,5 l wody mineralnej nie gazowanej i do tego dojdzie sok z cytryny i cukier to alkoholu będzie ok 43 %

  4. Witaj Tomek robilem cytrynowke z twojego przepisu i po wycisnieciu soku z cytryn wyszlo mi prawie 2 x07 z pol litra spirytusu nie bedzie to slabe? robilem tak jak w przepisie jest pozdrawiam Dawid

  5. Zrobiłem. Składniki bardziej "na oko", trochę mniej miodu dałem i powiem że super. Polecam serdecznie 😀 I faktycznie po dwóch dniach (1 maceracji i 1 w lodówce) jest idealna do spożycia 🙂

  6. Najlepiej ze środka cytryny wydłubać dużą łyżką od zupy i wrzucić do pojemnika ze spirytusem. Zamknąć szczelnie po 2-3 dniach przecedzamy i delikatnie wyduszamy cytryny. Te cytryny chowamy do lodówki i później kładziemy do szklanki i zalewamy wodą poniżej 40 stopni można cukier dosypać to zależy od gustu. I mamy witaminki w żołądku, a kto lubi może zjeść ten miąższ. Nic się nie wyrzuca jedynie skórki od cytryny. Później dodać wodę z cukrem, to zależy jaki ma być % alkoholu.... Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab