Nie jest tajemnicą, że nie przepadam za czystą wódką. To zupełnie jakbym miał pić środek do płukania ust. Jedyna akceptowalna forma czystej, to wódka zmrożona do postaci żelu. Bez sensu. O wiele bardziej lubię - jeśli już - dobry bimber lub domowe nalewki na spirytusie (choć nie lubię słodkich). Długo szukałem odpowiedniego przepisu na cytrynówkę, która nie miała być nalewką, dochodzącą tygodniami, ale aromatyczną wódką na imprezę. Miałem tylko 2 dni, a większość przepisów była przewidziana na dłuższy okres ekstrakcji.
Po udanej imprezie stwierdzam, że 2 dni w zupełności wystarczą, by spirytus wyciągnął z cytryn większość smaku i aromatu. By wódka wyglądała bardziej fantazyjnie, zakupiłem naturalne barwniki spożywcze. Dodałem odrobinę żółtego i czerwonego proszku. Możecie sami popróbować, by zaskoczyć swoich gości. Zróbcie tzw. blind test, który kolor jest lepszy, choć to ten sam smak.... ale suchar, co? 😉
Nastawiłem wczoraj. Liczę na sukces!
Daj znać po 4 kielichu 😉
Piękne! Zrobię sobie w Pekinie pewnego dnia. 🙂
Z barwnikami? 😉
Tak, w barwach chińskiej flagi narodowej.
ile tych barwnikow trzeba dodac?
Właściwie nie musisz ich dodawać. Ja dodałem na oko zaczynając od kilku ziaren.
Witam.
Robilem niedawno truneczek z tego przepisu, tylko ze z wiekszej ilosci spirytusu i troche za bardzo czuc ta skorke...
Dzis robie ponownie, aaale dam mniej skorki 😉
Tamta wyszla super! Teraz chce ja odstawic i pozniej przecedzic przez jakis filtr, tylko boje sie ze bedzie duzo strat:(
Probowal ktos?
Jeśli chcesz dobrze przefiltorwać to polecam taki worek nylonowy http://piwodziej.pl/pl/p/Nylonowa-torba-filtracyjna/447 zamierzam właśnie kupić, żeby filtrować moje inne nalewki.
Co do intensywności skórek o dla mnie to był plus, ale to pewnie zależy od jakości cytryn.
Kupilam takie dosyc spore cytryny i uznalam ze wystarczy ich szesc. Obralam je, kroilam w plastry. Przy trzeciej cytrynie stwierdzilam ze reszta sie nie zmiesci bo te 3 zajely w sumie ponad polowe litrowego sloika. Zalalam woda z cukrem i miodem no i jakims cudem sie zmiescilo - ledwo. Czy w takim razie te 3 cytryny wystarcza? To mozliwe w ogole jest? :p czy moze wziac kolejny sloik i podzielic to na 2 sloiki?
Hej, dorób w kolejnym słoiku. Cytryn nigdy za wiele. Będzie bardziej skoncentrowany smak.
Jest prostszy sposób przygotowania:
Kilogram umytych sparzonych przekrojonych na pół cytryn zalewamy litrem spirytusu i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie cytryny wyciągamy wyciskamy z nich sok i dolewamy do spirytusu w którym się moczyly. Do powstałego roztworu wlewamy litr wody mineralnej i półtorej szklanki cukru lub miodu. Mieszamy i do butelek. Na zdrowie
Nastawione, czekam z niecierpliwością żeby posmakować 😀
Też czekam na efekt 🙂
Jak postoi tak 10 to dopiero ma moc! Nie mniej bardzo dobra! Nastawiam kolejną 😀
Super! Ja teraz zrobiłem pigwówke z ziarnami jałowca! Wyborna!
@TomekCzajkowski:disqus chętnie zobaczymy na blogu przepis na nią 😉
Będzie. To taki gin trochę.
Ile to docelowo może mieć vol.%? Osiągnie się moc klasycznej wódki (około 40%) ?
Tak obliczałem, ale nie powiem ci teraz ile dokładnie to było. Pewnie od 35%do45%
po dwoch godzinach nadaje sie juz do picia i nawet nie trzeba zapijac ;D
Jeśli jesteś taki niecierpliwy 😉
panienki majty same zdejmują po tym ze trunku ;D
Lucky you! 🙂
Witam Przepis wydaje się być banalny! Z tego co przeczytałam cytrynówka nie powinna wyjść słodka. w przyszłym tygodniu wybieramy się do Chorwacji i chcemy zabrać kilka buteleczek cytrynówki głównie dla kobiet 🙂 napisałeś, że moc cytrynówki wychodzi ok 35% - 45%? Zależy mi, żeby trunek nie wyszedł zbyt mocny, na pewno nie 45%... yyy ile wody więcej dodać? 100 ml na 0,5 l wystarczy? żeby z kolei nie wyszła za słaba... Dobrze by było ok 35% - będzie się przegryzała 5-7 dni...
Ania, daj 200 ml. Generalnie nie było czuć alkoholu za bardzo, w sensie nie paliła w ustach 🙂
można obliczyć jak spirytus ma 95% to powinno być 0,5 l spirytusu 0,5 l wody mineralnej nie gazowanej i do tego dojdzie sok z cytryny i cukier to alkoholu będzie ok 43 %
Woda mineralna. Czyli użyłeś Tomku kupnej wody, powiedzmy niegazowanej Cisowianki ?
Tak jest 🙂
Witaj Tomek robilem cytrynowke z twojego przepisu i po wycisnieciu soku z cytryn wyszlo mi prawie 2 x07 z pol litra spirytusu nie bedzie to slabe? robilem tak jak w przepisie jest pozdrawiam Dawid
Wiesz, zawsze możesz dolać spirytu. Dla mnie było ok 🙂
Zrobiłem. Składniki bardziej "na oko", trochę mniej miodu dałem i powiem że super. Polecam serdecznie 😀 I faktycznie po dwóch dniach (1 maceracji i 1 w lodówce) jest idealna do spożycia 🙂
Nastawione. Czekam na efekty 🙂
Najlepiej ze środka cytryny wydłubać dużą łyżką od zupy i wrzucić do pojemnika ze spirytusem. Zamknąć szczelnie po 2-3 dniach przecedzamy i delikatnie wyduszamy cytryny. Te cytryny chowamy do lodówki i później kładziemy do szklanki i zalewamy wodą poniżej 40 stopni można cukier dosypać to zależy od gustu. I mamy witaminki w żołądku, a kto lubi może zjeść ten miąższ. Nic się nie wyrzuca jedynie skórki od cytryny. Później dodać wodę z cukrem, to zależy jaki ma być % alkoholu.... Smacznego