informacja
Nowy przepis: Spróbuj słynnego ŻURAMENU - pierwszy oryginalny przepis tylko tutaj 🍜🥓
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Czosnek niedźwiedzi Rabarbar Wiosenne święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - Czosnek Niedźwiedzi - przepisy i przetwory z czosnku niedźwiedziego

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
Japonia / Zakwas na żurek

ŻURAMEN czyli żurek a'la ramen

Jak połączyć polską zupę na żytnim zakwasie z japońskim ramenem.? Tym razem postanowiłem od nowa…
Zobacz więcej
Fermentacje / Mąka żytnia

Zakwas na żurek z zakwasu na chleb żytni

Zrób domowy zakwas na żurek z naturalnego zakwasu na chleb żytni! To prosty sposób na…
Zobacz więcej
Przekąski / Jajka

Suszone żółtko albo "parmezan dla ubogich"

Suszone żółtko to kulinarny trik w stylu „parmezan dla ubogich” – intensywne w smaku, pełne…
Zobacz więcej
Chleby / Mąka żytnia

Chleb żytni na zakwasie z miodem + przepis na zakwas

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na aromatyczny chleb żytni na zakwasie z dodatkiem miodu. Dowiedz…
Zobacz więcej
Przekąski / Gorczyca

Domowa musztarda z koprem włoskim

Zrób domową musztardę z koprem włoskim – wyrazistą, lekko anyżową i idealnie zbalansowaną. Ten prosty…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Kuchnia Polska / Buraki

Tort śledziowy pod pierzynką - SZUBA

Można powiedzieć, że każdy kraj ma taką lasagne na jaką zasługuje ;) W naszej części…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Wędliny / Czosnek niedźwiedzi

Biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim

Domowa biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim – prosty przepis Sprawdź przepis na soczystą, aromatyczną białą…

Tiramisu z marakują, bez cukru

Czas
przygotowania
30
Liczba
porcji
6
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Zastanawiam się czasami, jakie smaki kojarzą mi się z dzieciństwem. U góry stawki będzie na pewno smak marakui (passion fruit, passiflora), który to zdobywany był przez rodziców w Pewexach lub przysyłany w paczkach od rodziny z USA. Coś zupełnie magicznego. Jak dla mnie, mającego 7 lat, kwintesencja tropików. Po zamknięciu Pewexów, smak dla mnie praktycznie zapomniany. Prawie nie ma możliwości zakupienia soku z marakui. Natomiast zupełnym przypadkiem trafiłem na świeże owoce w Tesco.
Przed zakupem passiflory, wydarzyło się coś, co skłoniło mnie do wymyślenia klasycznego, włoskiego deseru na nowo. Moja koleżanka, Ania, zapytała się czy można zrobić tiramisu bez cukru, którego unika. Pierwsze, co pomyślałem  - co za problem - wystarczy go nie dodawać,w końcu nie jest to jakiś niezbędny składnik. Po prostu, przyjęło się, że deser powinien być słodki. Co jeśli zastąpię go naturalnym słodzikiem? No właśnie nic. Poszedłem więc o krok dalej. Postanowiłem zrobić "dietetyczną" wersję tiramisu, z charakterem. Po pierwsze, zamieniłem tradycyjne biszkopty na żytnie chrupkie chlebki, które mają o połowę mniej kalorii niż zwykłe ciastka. Nie pamiętam dokładnie, jak się nazywały, bo opakowanie wyrzuciłem. Ważne byście starali się poszukać zdrowszej alternatywy. Jest to ważne szczególnie dla osób "bezglutenowych". Ja swoje tiramisu dosłodziłem stewią, która jest wyciągiem z rośliny o tej samej nazwie. Marakuja dodaje tutaj wyjątkowego, kwaśno-tropikalnego smaczku. Zachęcam do eksperymentowania z deserami, które mogą być jednocześnie pyszne i zdrowe.

Składniki

Tiramisu

  • Serek mascarpone: 250 gram
  • Żółtka jajek: 2 sztuki
  • Pieczywo dietetyczne, najlepiej bezglutenowe: 100-150 gram
  • Espresso lub mocna kawa: 150 ml
  • Brandy lub whisky: 70 ml
  • Stewia: ok. 3 łyżeczki
  • Marakuja: 2 świeże owoce
  • Cytryna: Skórka i sok z połowy cytryny
  • Kakao: do dekoracji

Wykonanie

Wykonanie:
1. Żółtka ubij z 2 łyżeczkami stewii (możesz użyć 2 łyżek innego substytutu cukru). Dodaj serek mascarpone oraz miąższ z 1,5 marakui, startą skórkę z cytryny oraz prawie cały sok z połowy cytryny. Dodaj ok. 20 ml brandy. Utrzyj na gładką  masę.
2. Zaparz kawę, przelej do miski, dodaj 1 łyżeczkę słodziku oraz 50 ml alkoholu oraz kilka kropel soku z cytryny. Namocz w tym pieczywo.
3. W naczyniu układaj po kolei warstwę namoczonego pieczywa i kremu. Na koniec ozdób nasionami marakui albo kakao. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Tiramisu z marakują 1
Tiramisu z marakują 2
Tiramisu z marakują 3
Tiramisu z marakują 4
Tiramisu z marakują 6

6 comments on “Tiramisu z marakują, bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab