informacja
Nowy przepis: Prawdziwe teksańskie Red Chilli z wołowiną 🥩🤠🌶️
zobacz przepis zamknij informację

Sezon na Kapusta Ziemniaki Zimowe święta

Zobacz więcej
sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak:…
Zobacz więcej
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem…
Zobacz więcej
Comfort food / Ogórki kiszone

Rybna SOLJANKA z rybnymi pierożkami

Muszę się przyznać, że ja też zimą, świadomie lub podświadomie marzę o rybach, najlepiej o…
Zobacz więcej
Dania główne / Szynka

Wędzona szynka twoich marzeń

Co kilka miesięcy dopada mnie głód zwykłego chleba na zakwasie z masłem i kilkoma plastrami…
Zobacz więcej
Ciasta / Miód

Piernik dojrzewający luksusowy

Piernik dojrzewający luksusowy musi być zrobiony z przytupem. Jeśli już tyle wkładamy wysiłku, to zadbajmy…
Zobacz więcej
Kuchnia skandynawska / Łosoś

Gravlax leśny z ginem i różowym pieprzem

Co ciekawe, gravlax to ten typ przepisu, który bardzo często gości na łamach MS. Łącznie…
Zobacz więcej
Wędliny / Wieprzowina

PASZTETOWA LUKSUSOWA z gęsią wątróbką i brandy

Spróbujcie tego przepisu na pasztetową w trochę bardziej luksusowej formie. Pasztetową robię na podgardlu i…
Zobacz więcej
Bliski Wschód / Bakłażan

Melitzanosalata - grecka sałatka z pieczonego bakłażana

Spróbuj tego greckiego specjału Melitzanosalata - to sałatka/dip z pieczonego bakłażana z dodatkiem czosnku i…
Zobacz więcej
Desery / Pistacje

Sernik pistacjowy na zimno z tartą czekoladą (bez cukru)

Sernik pistacjowy na zimno jest kremowy i pyszny. Zrobisz w kilkanaście minut. Przepis ma policzone…
Zobacz więcej
Azja / Kimchi

Łazanki po koreańsku (z kimchi i makaronem ryżowym)

Łazanki po koreańsku z kimchi i makaronem ryżowym to mój kolejny wkład w szemrany trend…
Zobacz więcej
Comfort food / Wołowina

Redneckie Texas Red Chili

Texas Red Chili to klasyczne danie z Teksasu! Pikantne, aromatyczne i pełne smaku chili con…
Zobacz więcej
Desery / Pomarańcze

Portokalopita - greckie ciasto pomarańczowe z oliwą

Wilgotne, aromatyczne ciasto pomarańczowe na bazie filo, nasączone syropem pomarańczowym z nutą oliwy i cynamonu.…

Tiramisu z marakują, bez cukru

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Zastanawiam się czasami, jakie smaki kojarzą mi się z dzieciństwem. U góry stawki będzie na pewno smak marakui (passion fruit, passiflora), który to zdobywany był przez rodziców w Pewexach lub przysyłany w paczkach od rodziny z USA. Coś zupełnie magicznego. Jak dla mnie, mającego 7 lat, kwintesencja tropików. Po zamknięciu Pewexów, smak dla mnie praktycznie zapomniany. Prawie nie ma możliwości zakupienia soku z marakui. Natomiast zupełnym przypadkiem trafiłem na świeże owoce w Tesco.
Przed zakupem passiflory, wydarzyło się coś, co skłoniło mnie do wymyślenia klasycznego, włoskiego deseru na nowo. Moja koleżanka, Ania, zapytała się czy można zrobić tiramisu bez cukru, którego unika. Pierwsze, co pomyślałem  - co za problem - wystarczy go nie dodawać,w końcu nie jest to jakiś niezbędny składnik. Po prostu, przyjęło się, że deser powinien być słodki. Co jeśli zastąpię go naturalnym słodzikiem? No właśnie nic. Poszedłem więc o krok dalej. Postanowiłem zrobić "dietetyczną" wersję tiramisu, z charakterem. Po pierwsze, zamieniłem tradycyjne biszkopty na żytnie chrupkie chlebki, które mają o połowę mniej kalorii niż zwykłe ciastka. Nie pamiętam dokładnie, jak się nazywały, bo opakowanie wyrzuciłem. Ważne byście starali się poszukać zdrowszej alternatywy. Jest to ważne szczególnie dla osób "bezglutenowych". Ja swoje tiramisu dosłodziłem stewią, która jest wyciągiem z rośliny o tej samej nazwie. Marakuja dodaje tutaj wyjątkowego, kwaśno-tropikalnego smaczku. Zachęcam do eksperymentowania z deserami, które mogą być jednocześnie pyszne i zdrowe.

Składniki

Wykonanie

Wykonanie:
1. Żółtka ubij z 2 łyżeczkami stewii (możesz użyć 2 łyżek innego substytutu cukru). Dodaj serek mascarpone oraz miąższ z 1,5 marakui, startą skórkę z cytryny oraz prawie cały sok z połowy cytryny. Dodaj ok. 20 ml brandy. Utrzyj na gładką  masę.
2. Zaparz kawę, przelej do miski, dodaj 1 łyżeczkę słodziku oraz 50 ml alkoholu oraz kilka kropel soku z cytryny. Namocz w tym pieczywo.
3. W naczyniu układaj po kolei warstwę namoczonego pieczywa i kremu. Na koniec ozdób nasionami marakui albo kakao. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Tiramisu z marakują 1
Tiramisu z marakują 2
Tiramisu z marakują 3
Tiramisu z marakują 4
Tiramisu z marakują 6

6 comments on “Tiramisu z marakują, bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab