powiadomienie
Sprawdź ten sposób na cudownie miękkiego maślanego kurczaka z chrupiącą skórką 🐔🍗
nowy przepis zamknij informację

Sezon na Grill Rabarbar Szparagi

Zobacz więcej
sklep / eBooki

eBook - SZPARAGI - przepisy i przetwory ze szparagów

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się…
Zobacz więcej
eBook / Rabarbar

Epicki kompot z rabarbaru

Do kompot z rabarbaru wykorzystuję świeże i mocno czerwone łodygi rabarbaru. Żeby wzbogacić jego smak,…
Zobacz więcej
Przekąski / Szparagi

Sałatka z chrupiących szparagów i świeżych ziół

Sałatka z chrupiących szparagów i przeróżnych fajnych ziół to mój ulubiony obiadowy i grillowy dodatek…
Zobacz więcej
Ciasta / Rabarbar

RABARBARANKI - drożdżówki podwójnie rabarbarowe z kruszonką

RABARBARANKI drożdżówki z rabarbarem - bułki podwójnie rabarbarowe z kruszonką, czyli rabarbarowa odpowiedź na jagodzianki.
Zobacz więcej
Grill / Czosnek

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym (sos do grilla)

Polskie chimichurri z ogórkiem kiszonym, czyli popularny południowoamerykański sos w nieco swojeskiej wersji. Idealny do…
Zobacz więcej
Śniadania / Szparagi

Śniadaniowe szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce i bekonem

Nie wiem, kto pierwszy wpadł na pomysł podawania szparagów w towarzystwie sosu holenderskiego, ale wydawało…
Zobacz więcej
Dania główne / Cytryny

Spaghetti al limone / podstawowy przepis / ze szparagami i muszlami

Kiedy dostajesz "od życia" świeże, niepryskane cytryny z wybrzeża Amalfi, zrób z nimi... Właśnie takie…
Zobacz więcej
Comfort food / Szparagi

Białe szparagi w sosie gorgonzola palone masło

Sposób na białe szparagi? To danie nie ma nic więcej na celu niż dać wam…
Zobacz więcej
Azja / Kaszanka

Jajko po kaszocku

Jajko po Kaszocku czyli jajko w panierce z chrupiącej kaszanki + krem z pieczonego czosnku,…
Zobacz więcej
Azja / Szparagi

Sticky Szparagi - sos do szparagów

Zobaczcie ten sos do szparagów. Sezonowe danie z białych szparagów z pysznym sosem "sticky" na…
Zobacz więcej
Owoce / Szparagi

Czerwcowa sałatka ze szparagów, truskawek i grillowanego sera

Sałatka ze szparagów i truskawek będzie twoim odkryciem sezonu, szczególnie jeśli dodasz smażony ser i…
Zobacz więcej
Dania główne / Kapusta

Kapusta stożkowa pieczona w oleju chilli

Pieczona kapusta stożkowa – szybki przepis z ostrą marynatą 🌶️🥬 Kapusta stożkowa podbija restauracje, a…
Zobacz więcej
Desery / Porzeczki czarne

Karpatka przełamana czarnymi porzeczkami

Karpatka z czarną porzeczką – klasyk w nowej odsłonie! Chrupiące ciasto ptysiowe, aksamitny krem waniliowy…
Zobacz więcej
Sosy / Masło

Sekundowy sos holenderski

Błyskawiczny sos holenderski w kilka sekund – bez ubijania, bez stresu! Idealny do jajek po…
Zobacz więcej
Dania główne / Kurczak

Maślany kurczak smażony

Soczysty, maślany kurczak smażony z chrupiącą skórką – idealny przepis na szybki domowy obiad lub…

Sosy do ryb i owoców morza z moździerza (film)

Czas
przygotowania
30 minut
Liczba
porcji
4
Poziom
trudności
Łatwe

Kontekst

Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.
Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.
Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂

Sosy

Składniki

Sos orzeszkowy

  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego lub 1 świeża morela
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego

Pikantna salsa z mango

  • pół mango
  • 1 papryczka habanero
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebula
  • sok i skórka z 1 limonki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • pół garści posiekanej kolendry

Salsa verde z liśćmi pomidora

  • pół szklanki oliwy
  • zielona papryczka chilli np. cayenne lub jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • sól morska i czarny pieprz
  • pół pęczka mięty
  • kilka liści pomidora
  • kilka liści mięty

Wykonanie

Wykonanie:
Sos orzeszkowy:
W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-4
Pikantna salsa z mango:
Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-2
Salsa verde z liśćmi pomidora:
Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2025 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab