Skorzystaj z rabatu -10% na produkty w koszyku powyżej 100 zł
KOD: MS100zl
Promocja - wszytskie 5 ebooków za 149 zł -27% taniej. 135 sprawdzonych, autorskich przepisów
SPRAWDŹ

Sezon na Gęś Kapusta

sklep / eBooki

Zestaw wszystkich 5 eBooków (Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i Czosnek Niedźwiedzi)

Zdobądź wszystkie moje dotychczasowo wydane eBooki w jednym pakiecie. W paczce znajdziecie eBookie takie jak: Ziemniaki, Pomidory, Szparagi, Rabarbar i…
sklep / eBooki

eBook – ZIEMNIAKI – przepisy, testy, wiedza

Zapraszam do zakupu tego wyjątkowego eBooka z przepisami opracowanymi przez Magiczny Składnik. Najbardziej opłaca się nabycie kilku różnych produktów, ponieważ…
Comfort food / Gęś

Gołąbki z pieczoną gęsiną na cydrze

Przepyszne, jesienne i bogate w smaki gołąbki z pieczoną gęsiną. Specjał na gęsina na świętego marcina
Comfort food / Ziemniaki

SOS PIEROGOWY z ziemniaków, maślanki i smażonej cebulki

Przekąski / Ziemniaki

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar?

Jak zrobić domowe chipsy salt & vinegar? Temat zrobienia CHIPSÓW OCTOWYCH chodził za mną od przeszło 10 lat, kiedy to…
Dania główne / Boczek

Gołąbki z ziemniakami z ogniska i grzybowym sosem demi-glace

Gołąbki z ziemniakami z ogniska można zjeść same, można podać z sosem demi-glace z mojego przepisu, można podać ze śmietaną…
Dania główne / Boczek

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem

Baba ziemniaczana z cebulką i wędzonym boczkiem to moja własna wariacja na temat jednego z najpopularniejszych dań Podlasia!
Dania główne / chili

Kartacze po syczuańsku

Nikt pewnie jednak nie spodziewał się, że moja wyobraźnia sklei wschód Polski z południem Chin. :) Niech kulinarni puryści wypiją…
Dania główne / Gęś

Gęsia pierś wędzona

Idea jest taka żeby zrobić domową, podwędzaną wędlinę na Święta. Jesteśmy samowystarczalni. Kilkoma prostymi czynnościami jesteśmy w stanie zrobić produkt,…
Dania główne / Czerwona kapusta

Gęś confit z modrą kapustą i dyniowymi arancini

Metoda konfitowania jest prościutka. Jedyne co, to musimy nabyć spore ilości gęsiego tłuszczu na początku, ale możemy go wykorzystywać kilka…
Comfort food / Grzyby

Bigos grzybowy na golonce i czerwonym winie

Z bigosem jest tak, jak z sałatką warzywną, paelą, hummusem, gulaszem czy innym popularnym daniem w stylu comfort food. Każdy…
Comfort food / Grzyby

Gołąbki z kaszanką, jabłkami i sosem grzybowym

Już wcześniej robiłem z niej gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Tym razem chciałem uzyskać jeszcze lepszy efekt. Podsmażyłem jabłka…

Sosy do ryb i owoców morza z moździerza (film)

Czas
przygotowania

Liczba
porcji

Poziom
trudności

Kontekst

Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.
Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.
Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂

Sosy


Składniki











Wykonanie

Wykonanie:
Sos orzeszkowy:
W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-4
Pikantna salsa z mango:
Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-2
Salsa verde z liśćmi pomidora:
Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.
Zdrowy grillgrillowane krewetki makrelaz grilla grillowana polenta sos arachirowy salsaz mango salsa verde-7



Koniecznie spróbuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2013 - 2023 Blog kulinarny – Magiczny Składnik
Projekt i wykonanie MadLab