Uwielbiam tę technikę. Rozcieranie w moździerzu, które daje zupełnie inny efekt niż blendowanie. Miażdżenie w moździerzu jest bardziej pierwotne i można w nim zrobić sos bez prądu. Na przykład w plenerze. Jeśli oczywiście masz tyle siły, żeby go tam zabrać. Dobry moździerz musi być duży i ciężki, żeby był skuteczny. Ja postanowiłem przygotować 3 sosy razem z Agnieszką ze ZdrowomaniaTV do potraw z grilla, które razem zrobiliśmy.
Linki do filmów: Grillowana polenta z owocami, Szaszłyki z krewetek i mango oraz makrela pieczona w liściu rabarbaru.
Zrobiliśmy sosy, które zawsze świetnie pasują do ryby, krewetek czy ośmiornicy z grilla. Do pieczonych ryb i owoców morza też można je użyć. Sporządzenie ich zajmuje dosłownie kilka minut, więc zawsze można je na świeżo przygotować. Zobaczcie nasz film 🙂
Wykonanie:
Sos orzeszkowy:
W moździerzu utłuc orzeszki ziemne do konsystencji pasty. Następnie dodać olej sezamowy, dżem, sos rybny, chilli i mleko kokosowe. Utrzeć na masę konsystencji śmietany.
Pikantna salsa z mango:
Pokrój w kostkę mango. Dodaj posiekaną drobno papryczkę habanero, skórkę i sok z limonki, ocet, sól i kolendrę. Rozetrzyj wszystko na gładką masę w moździerzu. Na koniec dodaj bardzo drobno pokrojoną szalotkę i wszystko wymieszaj.
Salsa verde z liśćmi pomidora:
Włóż do moździerza lub blendera kilka gałązek posiekanej mięty i pietruszki, czosnek, kapary, jedną papryczkę chilli, oliwę, ocet, sól i pieprz. Rozetrzyj dokładnie w moździerzu lub rozdrobnij za pomocą blendera.